W staropolskim stylu

Smak naszej narodowej kuchni związany jest z wieloma czynnikami. Do najważniejszych zaliczyć można z pewnością sposób przyrządzania i przyprawiania dań oraz jakość i specyficzny smak produktów.

W staropolskim stylu
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
SKOMENTUJ

Smak naszej narodowej kuchni związany jest z wieloma czynnikami. Do najważniejszych zaliczyć można z pewnością sposób przyrządzania i przyprawiania dań oraz jakość i specyficzny smak produktów.

Kuchnia polska oparta jest na bogatych darach z lasów, jezior i rzek, pól, ogrodów, sadów... W średniowieczu wykonywano przede wszystkim proste dania z prosa, żyta lub pszenicy, mięsa zwierząt dzikich i hodowlanych oraz owoców, ziół i przypraw.

Bigosowa tradycja

Spośród wszystkich potraw uznawanych za typowo polskie bigos do dziś zajmuje miejsce honorowe. Potrawa ta prawdopodobnie sprowadzona została do Polski przez króla Władysława Jagiełłę, który serwował ją w czasie organizowanych przez siebie polowań.

Potrzebne składniki to: 100 ml czerwonego wytrawnego wina, 60 dag wieprzowiny, 25 dag kiełbasy, 20 dag wędzonego boczku, 5 dag śliwek suszonych, 5 dag suszonych grzybów, 2 kg kiszonej kapusty.

Zaczynamy od posiekania kapusty, którą gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Umyte mięso podsmażamy. Gdy będzie odpowiednio miękkie, dodajemy boczek, kiełbasę i grzyby. Smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie dodajemy do ugotowanej kapusty. Całość dokładnie mieszamy ze śliwkami i czerwonym winem. Do smaku można dodać musztardę, przecier pomidorowy, sól, pieprz i majeranek. Całość dusimy na małym ogniu, aby woda z bigosu odparowała. Bigos najlepiej przygotować dwa dni przed podaniem, wtedy składniki są przesycone własnymi aromatami.

W staropolskiej kuchni dla uszlachetnienia smaku dodawano miodu (mniej więcej łyżkę na duży garnek). Kucharki wiedziały, że zapach bigosu zależy w dużym stopniu od ilości i jakości mięs. Często używały więc resztek szlachetnych pieczeni i wędlin. Bigos staropolski przyrządzano bez zasmażki i koncentratu pomidorowego.

Barszcz, czyli polewka

Częstymi daniami na staropolskim stole były też zupy, zwane polewkami. Szczególną sławę zdobyły flaki, biały barszcz i żurek tradycyjnie przyrządzany jest na zakwasie i zabielany mlekiem lub śmietaną.

By przyrządzić barszcz biały, potrzebujemy: 200 ml śmietany, 30 dag kiełbasy, 30 dag ziemniaków, 3 łyżek tartego chrzanu, 2 szklanek zakwasu, 2 dużych marchewek, 1 paczki włoszczyzny, soli i pieprzu.

Kiełbasę zalewamy wody (około 1,5 litra), dodajemy włoszczyznę, ziemniaki i gotujemy przez mniej więcej pół godziny. Po tym czasie przecedzamy wywar. Marchewkę i ziemniaki kroimy w talarki i podsmażamy, a następnie dodajemy do zupy i zaprawiamy śmietaną wymieszaną z chrzanem. Jaja ugotowane na twardo dzielimy na połówki i wykładamy na talerz razem z kiełbasę pokrojoną w talarki. Całość zalewamy barszczem.

Kasza zapiekana

Ulubioną potrawą w starosłowiańskiej kuchni była kasza. I właśnie Polacy byli prawdziwymi mistrzami jej przygotowania. Gotowano na niej zawiesiste, pożywne zupy, jadano z mlekiem, wypiekano i prażono w piecu... Sposobów jej podania było wiele.

Przygotujmy: 500 ml wywaru z mięsa, 30 dag ziemniaków, 20 dag kaszy gryczanej, 20 dag jabłek, 20 dag słoniny, 8 dag cebuli, tłuszcz i tartą bułkę do naczynia oraz sól, pieprz i majeranek do smaku.

Kaszę przygotowujemy w wersji na sypko. Umyte i obrane ziemniaki zalewamy wrzącą, osoloną wodą i gotujemy pod przykryciem. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy je i dzielimy na części.

Na patelni podsmażamy słoninę i cebulę pokrojone w kostkę, które mieszamy z kaszą, zmielonymi ziemniakami i jabłkami. Całość doprawiamy do smaku i wykładamy do wysmarowanego tłuszczem i posypanego tartą bułką żaroodpornego naczynia. Zapiekamy w temperaturze 180 st. C.

qk

fot. Jupiterimages

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki