Karp na 8 sposobów

Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez karpia. Lubimy jego smak, a warto wiedzieć, że ta świąteczna ryba zawiera cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, sporo białka oraz minerały takie jak magnez, wapń, potas i fosfor. Karpia można przygotować na wiele sposobów – smaczny jest smażony, pieczony, serwowany w marynacie, na słodko… Oto kilka inspiracji.

Karp na 8 sposobów
Źródło zdjęć: © WP.PL
Trudno wyobrazić sobie Wigilię bez karpia. Lubimy jego smak, a warto wiedzieć, że ta świąteczna ryba zawiera cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, sporo białka oraz minerały takie jak magnez, wapń, potas i fosfor. Karpia można przygotować na wiele sposobów – smaczny jest smażony, pieczony, serwowany w marynacie, na słodko. Oto kilka inspiracji.

Karp w pomarańczach

Ciekawy pomysł na połączenie karpia z pomarańczami i pieczarkami. Danie polane białym winem i zapieczone. Bardzo smaczne.

Składniki: jeden dorodny karp, 0,5 kg pieczarek, 3 pomarańcze, sok z 1 cytryny, 2-3 łyżki masła, 2 szklanki białego wina, bułka tarta, oliwa lub olej do nasmarowania formy, sól, pieprz, kilka gałązek zieleniny (natka pietruszki, szczypiorek, mięta)
.
Wykonanie: pomarańcze sparzyć wrzątkiem i pokroić, razem ze skórką, w ósemki. Karpia sprawić, umyć, osuszyć, a następnie skropić sokiem z cytryny i natrzeć solą oraz pieprzem. Przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekania. Dokoła ryby ułożyć cząstki pomarańczy, posypać bułką tartą, przykryć warstewką pokrojonych w paski pieczarek. Polać białym winem i posypać wiórkami zimnego masła. Piec w 180-200 stopniach przez 45-60 minut. Przed podaniem udekorować zieleniną.

Karp w galarecie

Jeden z podstawowych przepisów na karpia. Tutaj karp ląduje w galarecie razem z ziołami, jajkami, ogórkiem kiszonym, marchewką i plastrami cytryny. Najlepiej wybrać mniejsze jajka przepiórcze.

Składniki: karp o wadze do 1,5 kg, porcja włoszczyzny bez kapusty, duża cebula, ząbek czosnku, 2 kopiaste łyżki mielonej żelatyny, kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego, liść laurowy, 3 jajka ugotowane na twardo (najlepiej przepiórcze), plasterki cytryny, sól, marchew ugotowana w wywarze, kiszony ogórek.
Wykonanie: sprawioną rybę podzielić na sześć porcji. Z łba, części grzbietowej, brzusznej i płetw oraz włoszczyzny, cebuli i przypraw ugotować wywar na niedużym ogniu, w odkrytym naczyniu. Po kwadransie wywar przecedzić przez gęste sito wyłożone gazą. W razie potrzeby lekko dosolić. Do gorącego wywaru włożyć porcje ryby. Gotować w odkrytym naczyniu, na małym ogniu, przez 12-15 minut, pilnując, by ryba była miękka, ale nierozgotowana. Pozostawić do wychłodzenia w wywarze, w którym karp się gotował. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Wychłodzone porcje ryby wyłożyć na deskę, dokładnie oczyścić z ości. Ułożyć w półmisku i przybrać połówkami jajek, plasterkami cytryny (bez pestek), marchwi i kiszonego ogórka. Wywar z ryby podgrzać do wrzenia, odmierzyć pięć szklanek, w gorącym rozpuścić napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Chłodną galaretą zalać dwa, a nawet trzy razy porcje ryby i odstawić w chłodne miejsce.

Karp z pierniczkami

Ciekawy pomysł na karpia, którego serwuje się z dodatkiem pierniczków. Podczas zapiekania w piekarniku ryba uwalnia wspaniały aromat.

Składniki: 1 kg karpia, 2 kostki rosołowe, (na sos): 4-5 pierniczków, 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki pszennej, po 2 łyżki rodzynek i prażonych migdałów, sok z cytryny do smaku, 6 łyżek wina, sól, cukier.
Wykonanie: karpia ugotować w esencjonalnym wywarze z kostki rosołowej. Cukier zrumienić na patelni, wlać 3-4 łyżki wody, zagotować. Przyrządzić zasmażkę z wywaru i mąki, zamieszać. Wlać wino. Pierniki pokruszyć, zalać wywarem, rozgotować, przetrzeć albo zmiksować blenderem, dodać do sosu razem z karmelem. Dodać do smaku sok z cytryny i ewentualnie cukier. Włożyć opłukane rodzynki i pokrojone w cieniutkie paski migdały. Rybę polać sosem i podgrzać w piekarniku.

Karp świąteczny

Prosty sposób na smacznego karpia o słodkim posmaku. Przygotowanie jest banalne, ale by karp przeszedł aromatami, potrzebujemy parę godzin. Zacznijmy rano, by wieczorem podać smaczną rybę.

Składniki: 60 dag filetów z karpia, 2-3 łyżki miodu, 2-3 łyżki oliwy, 10 dag migdałów, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: filety umyć, pokroić na porcje, natrzeć przyprawami. Polać miodem połączonym z oliwą, posypać sparzonymi, obranymi ze skórki i startymi migdałami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Karp w piwie

Tradycyjny, staropolski przepis. Wyjątkowy smak zapewnia nie tylko dodatek piwa, ale również orzeszków pistacjowych i rodzynek. Do sosu, co ciekawe, wrzuca się też suchy, czarny chleb.

Składniki: karp o wadze do 1,5 kg, 0,5 l jasnego, pełnego piwa, 2-3 goździki, duża cebula, łyżka masła, łyżka orzeszków pistacjowych, pół szklanki rodzynek (sułtanek), łyżeczka skórki otartej z cytryny, łyżka drobno roztartego, suchego czarnego chleba, sok z cytryny, biały pieprz, sól, cukier.
Wykonanie: sprawionego karpia podzielić na dzwonka, odrzucić grubą część grzbietową, przełożyć plasterkami cebuli z wbitymi goździkami. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Do szerokiego, płaskiego rondla wlać piwo, dodać masło i zagotować. Do wrzątku włożyć porcje karpia, dodać cebulę, którą ryba była przełożona, a także rodzynki, pistacje, suchy chleb. Postawić na niewielkim ogniu i gotować, aż karp będzie miękki, ale nierozgotowany. Rybę wyłożyć na duży półmisek i podzielić na porcje. Sos doprawić sokiem i skórką cytrynową, solą, pieprzem oraz cukrem – powinien mieć wyraźny smak z lekko przebijającą nutą słodyczy. Gorącym sosem polać karpia.

Karp w marynacie

Charakterystyczny w smaku zamarynowany karp z dodatkiem warzyw. Bardzo dobry dodatek do wigilijnej kolacji.

Składniki: 0,5 kg karpia, 2-3 łyżki oliwy do smażenia, (na zaprawę): szklanka wody, duża cebula, pietruszka, marchewka, kawałek selera, 3-4 łyżki octu (3 proc.), liść laurowy, 3-4 ziarenka pieprzu, sól, cukier.
Wykonanie: rybę oczyścić, opłukać, zdjąć skórę, podzielić na dzwonka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wodę zagotować z solą, cukrem, przyprawami i pokrojonymi w krążki warzywami. Dolać ocet. Usmażoną rybę układać w słoiku warstwami na przemian z cebulą pokrojoną w piórka. Zalać marynatą. Wstawić do lodówki.

Karp smażony

Jeden z najczęściej wykorzystywanych przez Polaków przepisów na karpia. Przygotowujemy sos z jajek, koniaku i orzechów, w którym moczymy rybę przed smażeniem.

Składniki: 80 dag karpia, 4 dag orzechów włoskich (bez łupin), 3-4 łyżki koniaku, 2 jajka, 2-3 dag mąki, tłuszcz, sól, pieprz, sok z cytryny do smaku.
Wykonanie: karpia sprawić, podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny. Posypać przyprawami i odstawić na godzinę. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zetrzeć, wymieszać z jajkami, koniakiem i przyprawami. Karpia oprószyć mąką, maczać w rozmąconych jajkach i smażyć z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu. Dosmażyć przez kilka minut na małym ogniu.

Karp po żydowsku

Tradycyjna potrawa polskich Żydów o słodkim smaku. Nie istnieje jeden dominujący przepis na karpia po żydowsku, jednak wszystkie łączy to, że ryba podawana jest w słodkiej galarecie obfitej w rodzynki i migdały.

Składniki: 1 kg karpia, 4-5 łyżek rodzynek, garść płatków migdałowych, 8 łyżek jasnego piwa, 2 cebule, 4-5 goździków, 4 łyżki masła, łyżeczka startej skórki z cytryny, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz.
Wykonanie: karpia sprawić i pokroić w dzwonka. Natrzeć solą, pieprzem, posypać tłuczonymi goździkami, skropić octem. Masło rozgrzać, zeszklić pokrojone w piórka cebule. Wlać piwo, podgrzać, włożyć rybę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut. Gotową rybę wyjąć. Do sosu włożyć opłukane rodzynki, migdały i startą skórkę z cytryny. Zagotować. Polać sosem karpia na półmisku.

Smacznego!

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane