Trwa ładowanie...
d3cqa9r
01-07-2009 18:24

Pierniczki

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d3cqa9r
Składniki
  • 200 g masła
  • 200 g cukru
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • utarta skórka z cytryny
  • 500-700 g mąki
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
Przepis

Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić, dekorować lukrem i wieszać na choince.

Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3cqa9r
d3cqa9r
d3cqa9r
Więcej tematów
d3cqa9r