Pierniczki
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 2 jaja
- 1/2 szklanki płynnego miodu
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- utarta skórka z cytryny
- 500-700 g mąki
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
Masło z cukrem ubić dokładnie mikserem. Dodać jaja, miód, wanilię i skórkę cytrynową. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dodać do masy maślanej i szybko wymieszać, aż składniki się połączą. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę (można zostawić na noc). Kiedy stwardnieje, podzielić na cztery części i rozwałkować placki grubości 3 mm. Wyciąć foremką ciastka i ułożyć na blasze, na natłuszczonym pergaminie. Wstawić do piekarnika o temp. 180 st. C, piec 15 minut, aż się zrumienią. Ostudzić, dekorować lukrem i wieszać na choince.
Przepis dodał użytkownik siwulkaaa89
Podziel się opinią
Komentarze