Jesienna dieta

Powietrze robi się coraz chłodniejsze, a aura ponura. Jak walczyć z jesienną chandrą? Najlepiej odpowiednią dietą. Rozkoszuj się głębią smaku ciemnych owoców i soczystych warzyw, bogatych w substancje odżywcze i fitochemiczne, które nie tylko rozbudzą zmysły, ale także budować będą twoją odporność i pomogą przygotować się do sezonu zimowego.

Jesienna dieta
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
4

Korzystanie z produktów sezonowych to doskonały sposób na życie zgodnie z rytmem natury. Co możesz zrobić dla swojego organizmu, by ułatwić mu walkę z jesienną słotą? Przede wszystkim jedz więcej gotowanych i ciepłych potraw, a mniej zimnych i surowych produktów. Z letnich sałatek przerzuć się na gęste zupy i warzywa gotowane na parze.

Nie bez przyczyny kolorami jesieni są ciemnozielony, czerwony i pomarańczowy. W ten sposób natura podpowiada nam, jakie warzywa i owoce powinniśmy wybierać. Takie barwy zwiastują dużą zawartość beta-kartotenu i innych barwników naturalnych o właściwościach ochronnych. Włącz więc żółte, czerwone i ciemnozielone pokarmy do posiłków. Pobawmy się kolorami!

Czerwony:

• Jabłka – zawierają flawonoidy, które są jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy dostępnych w żywności. Mają silne właściwości przeciwzapalne i antyalergiczne, wspomagają tym samym zwalczanie infekcji. Poza tym działają przeciwstarzeniowo, a każdy z nas, bez względu na wiek, pragnie czuć się i wyglądać młodo.

• Żurawina – jest mało kaloryczna i pełno w niej antocyjanów - przeciwutleniaczy, które chronią jamę ustną i dziąsła. Żurawina to najlepsza broń w zakażeniach dróg moczowych, których tak łatwo można się nabawić jesienią.

• Papryka – warzywo o wysokiej zawartości witaminy C, która chroni nas przed przeziębieniami i infekcjami. Obfituje w duże ilości antyoksydantów wspomagających system immunologiczny, pomaga również w regulacji ciśnienia krwi. W dodatku jest taka smaczna!

Pomarańczowy:

• Dynia – doskonały materiał na gęstą zupę-krem. Naładowana przeciwutleniaczami, pełna witaminy C, zasobna w beta-karoten i kwas foliowy. Jej pestki bogate są w cynk i kwasy omega-3, które sprawią, że twoja skóra odzyska blask i będzie prawidłowo nawilżona, nawet przy suchym i zimnym powietrzu.

Zielony:

• Brokuł – mimo że zielony, a nie pomarańczowy jest bogaty w beta-karoten. Jest dobrym źródłem witaminy C. Zawarty w nim błonnik pokarmowy uchroni cię przed zaparciami. Gęsta zupa z brokuła rozgrzeje ciało, a zawarte w niej składniki ochronią cię przed infekcjami.

• Jarmuż – jedna szklanka to zaledwie 36 kalorii. Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania jarmużu związane są z wysoką koncentracją witaminy C oraz siarkowych fitoskładników. Karotenoidy i flawonoidy zawarte w tym warzywie mają właściwościowości przeciwzapalne. Jarmuż zawiera też luteinę, która wzmocni twoje oczy.

Przyprawy - bez nich życie nie miałoby smaku! Jesienią doskonale na nasze zdrowie wpłyną przyprawy o „duszących” właściwościach, takie jak czosnek, papryka chili, pieprz, cynamon. Czosnek, dzięki zawartej w nim allicynie, jest skuteczny w walce z wirusami, bakteriami i grzybami. Pieprz poprawia trawienie i zapobiega wzdęciom. Bez względu na to, czy lubisz czarny, cayenne czy biały, wszystkie są doskonałe w walce z bakteriami i wirusami. Cynamon to jedna z najstarszych znanych przypraw. Poprawia krążenie, więc jeśli często miewasz zimne stopy, dodawaj tę przyprawę do herbat, soków czy sałatek. Do tego chrzan i cebula – te produkty w chłodniejsze dni ochronią twoje płuca, które w tym okresie są podatne na infekcje.

Jesień, mimo deszczy, jest porą suchego, chłodnego powietrza, w związku z tym powinniśmy dbać o odpowiedni stan nawodnienia organizmu. Ciepłe, rozgrzewające herbaty z dodatkiem korzenia imbiru, hibiskusa czy czarnego bzu nie dość, że nawodnią nasz organizm, to jeszcze rozgrzeją zziębnięte ciało. Zawarte w herbacie polifenole mają działanie prozdrowotne i przeciwnowotworowe. Imbir ma właściwości rozgrzewające, co czyni go idealnym jesiennym produktem. Pomaga na katar, kaszel, ból gardła i chore zatoki. Ostatnie badania wykazały, że ma działanie przeciwzapalne i przynosi ulgę w dolegliwościach grypowych związanych z bólem mięśni.

Anna Załubska, dietetyk

Źródło artykułu:
4

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki