Jemy coraz mniej owoców i warzyw

Spada spożycie warzyw i owoców w naszym kraju, średnio jemy ich ok. 280 gramów dziennie. Zjadamy mniej niż 10 lat temu jabłek, kapusty i cebuli, buraków i marchwi, ale więcej owoców cytrusowych i bananów.

Jemy coraz mniej owoców i warzyw
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
SKOMENTUJ

Według badań budżetów gospodarstw domowych, średnio w latach 2008-2010 spożycie owoców, warzyw (bez ziemniaków) oraz ich przetworów wynosiło 283 gramy dziennie, wobec 309 gramów na początku ubiegłej dekady (w latach 2001-2003). Dane te nie uwzględniają tzw. spożycia zbiorowego - poinformowała Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Konsumpcja warzyw w gospodarstwach domowych w latach 2001-2010 zmniejszała się średnio o ok. 0,9 proc. rocznie, a owoców o 1,9 proc. Wśród owoców najbardziej spadło spożycie jabłek, choć i tak jest to najchętniej zjadany przez nas owoc (15 kg rocznie). Od kilku lat więcej kupujemy cytrusów i bananów, ale w ostatnim okresie ich spożycie już nie rośnie. Rocznie zjadamy tych owoców ok. 12 kg.

Natomiast mniej niż kilka lat temu jemy warzyw "tradycyjnych": kapusty, cebuli, buraków czy marchwi. Ale dużo więcej zajadamy pomidorów (10 kg rocznie) i ogórków (7 kg).

Spożycie można też liczyć inną metodą, wykorzystując dane bilansowe, czyli wielkość produkcji powiększonej o import i pomniejszonej o eksport, podzielonej na głowę mieszkańca. Według tej metodologii statystyczny obywatel naszego kraju średnio w latach 2008-2010 zjadał ok. 450 gramów warzyw i owoców dziennie. W sumie było to 165 kg owoców i warzyw rocznie.

Takie właśnie liczby podawane są m.in. do FAO oraz Eurostatu - zaznaczyła Strojewska. Z europejskich statystyk wynika, że Polska znajduje się niemal na samym końcu pod względem spożycia owoców i na 10. miejscu w UE jeśli chodzi o konsumpcję warzyw. (PAP)
awy/ je/ ura/

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć