Jemy coraz mniej owoców i warzyw

Spada spożycie warzyw i owoców w naszym kraju, średnio jemy ich ok. 280 gramów dziennie. Zjadamy mniej niż 10 lat temu jabłek, kapusty i cebuli, buraków i marchwi, ale więcej owoców cytrusowych i bananów.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Według badań budżetów gospodarstw domowych, średnio w latach 2008-2010 spożycie owoców, warzyw (bez ziemniaków) oraz ich przetworów wynosiło 283 gramy dziennie, wobec 309 gramów na początku ubiegłej dekady (w latach 2001-2003). Dane te nie uwzględniają tzw. spożycia zbiorowego - poinformowała Irena Strojewska z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Konsumpcja warzyw w gospodarstwach domowych w latach 2001-2010 zmniejszała się średnio o ok. 0,9 proc. rocznie, a owoców o 1,9 proc. Wśród owoców najbardziej spadło spożycie jabłek, choć i tak jest to najchętniej zjadany przez nas owoc (15 kg rocznie). Od kilku lat więcej kupujemy cytrusów i bananów, ale w ostatnim okresie ich spożycie już nie rośnie. Rocznie zjadamy tych owoców ok. 12 kg.

Natomiast mniej niż kilka lat temu jemy warzyw "tradycyjnych": kapusty, cebuli, buraków czy marchwi. Ale dużo więcej zajadamy pomidorów (10 kg rocznie) i ogórków (7 kg).

Spożycie można też liczyć inną metodą, wykorzystując dane bilansowe, czyli wielkość produkcji powiększonej o import i pomniejszonej o eksport, podzielonej na głowę mieszkańca. Według tej metodologii statystyczny obywatel naszego kraju średnio w latach 2008-2010 zjadał ok. 450 gramów warzyw i owoców dziennie. W sumie było to 165 kg owoców i warzyw rocznie.

Takie właśnie liczby podawane są m.in. do FAO oraz Eurostatu - zaznaczyła Strojewska. Z europejskich statystyk wynika, że Polska znajduje się niemal na samym końcu pod względem spożycia owoców i na 10. miejscu w UE jeśli chodzi o konsumpcję warzyw. (PAP)
awy/ je/ ura/

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja