Jak sprawdzić świeżość jajka?

Lato to czas, gdy z wyjątkową czujnością powinniśmy wybierać miejsca, w których jadamy. O tej porze roku zatrucia i biegunki są przypadłościami atakującymi ze zdwojoną siłą. Przy wysokich temperaturach łatwiej o rozwój bakterii, w tym pałeczek salmonelli. ?Winne? są między innymi jajka, które znajdziemy w wielu produktach. Radzimy więc, jak sprawdzić, czy jajko jest świeże.

Jak sprawdzić świeżość jajka?
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
23

Sprawdzone sposoby

Ciasta z kremem, majonez w sałatce czy tatar - lepiej zachować ostrożność, zanim zaczniemy je jeść. Jeśli chcemy ustrzec się poważnego zatrucia, zanim zjemy jajko (lub potrawę zawierającą jaja), należy mieć pewność, że jest świeże.

- Nieświeże jajo można łatwo rozpoznać, nieważne, czy jest ze skorupką, czy bez – mówi Beata Prusińska, dietetyk z Centrum Naturhouse. - Nieświeże jajo w skorupce przy energicznym potrząsaniu wydaje charakterystyczny „chlupoczący” odgłos - jakbyśmy odbijali gumową piłeczkę o ścianki naczynia. Kolejny sposób, zanim rozbijemy jajko, polega na zanurzeniu go w wodzie (może być lekko słona, ale niekoniecznie). Świeże od razu opada na dno. Im jest starsze, tym bliżej powierzchni wody się utrzymuje. Dzieje się tak, ponieważ z czasem zwiększa się ilość powietrza wewnątrz skorupki.

Na sprawdzenie, czy jajko nie zagraża naszemu zdrowiu i czy można je jeszcze wykorzystać, są też sposoby, gdy pozbawimy je skorupki.

- Gdy nie jesteśmy pewni, czy jest świeże, należy je dokładnie obejrzeć. Jeśli żółtko kształtem najbardziej zbliżone jest do kuli, czyli jest wypukłe i w całości pokryte dość grubą warstwą białka – to dobry znak. Białko świeżego jaja powinno być zwarte, lśniące i zajmować dość mały obszar wokół żółtka – podpowiada mówi Beata Prusińska. - Jeśli jajo jest nieświeże, wtedy rozlewa się dość szeroko wokół żółtka. A żółtko jest wówczas płaskie, może też być lekko mętne i mieć zmieniony zapach.

Chroń się przed szpitalem

Latem, w wielu kurortach, dla wczasowiczów przygotowywane są sałatki na bazie gotowanych jaj. Podaje je się również z majonezem. Ten zestaw bywa ryzykowny dla zdrowia. Gdy danie jest już na talerzu, trudno sprawdzić świeżość jajka. Jednak, gdy sami przygotowujemy potrawę, nawet po ugotowaniu możemy poddać je testowi.

- Jeśli jaja są ugotowane, to ich świeżość możemy poznać po położeniu żółtka wewnątrz jaja. Po rozkrojeniu żółtko powinno znajdować się w centralnej części. Jeśli znajduje się blisko ścianek, to jajko świeże było, ale jakiś czas temu – mówi dietetyk.

Warto sprawdzać, w jakim stanie są jajka, które zamierzamy zjeść. Zajmie to nam chwilę, a może uchronić przed poważnymi następstwami, łącznie z leczeniem szpitalnym.

- Zjadając nieświeże jaja lub potrawy z nich przyrządzone, możemy narazić się na zatrucie pokarmowe. Im dłużej leżało, tym dolegliwości mogą mieć gwałtowniejszy przebieg. Najczęściej są to wymioty i biegunki. Zdążają się też tzw. nadkażenia bakteryjne, jeśli potrawy z jaj dodatkowo nie były przygotowywane w higienicznych warunkach – dodaje Beata Prusińska.

Objawy chorobowe występują zwykle po 18-24 godzinach od zjedzenie nieświeżego produktu. Aby wyeliminować możliwość zakażenia się salmonellą, drób i jaja należy w lodówce trzymać oddzielone od innego pożywienia. Podczas przygotowania posiłków, po każdym kontakcie z jajami czy mięsem drobiowym, trzeba koniecznie umyć ręce.

ml/mmch

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Katarzyna Bosacka grzmi. Najgorszy rodzaj czekolady, nie kupuj pod żadnym pozorem
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Nie dolewaj tego do kawy. Chyba że masz ochotę na kolejkę górską glukozy
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu