Jak odchudzać się przy cukrzycy?
Choruję na cukrzycę, siedem miesięcy temu urodziłam córeczkę. Mam mały problem - przytyłam 8 kg. Chciałabym je zrzucić, a przede wszystkim zmienić dietę tak, żeby sobie nie zaszkodzić. Co Pani mi poradzi?
Nie napisała Pani, na jaki typ cukrzycy choruje, czy przyjmuje leki, czy jest na insulinie. Bardzo ważne jest, aby na pierwszym miejscu myśleć o chorobie. To ustabilizowanie glukozy jest priorytetem. Oczywiście w wielu przypadkach uregulowanie masy ciała bardzo w tym pomaga.
Proszę jeść 5-6 posiłków dziennie, nie więcej niż co 2-3 godziny. Dania powinny być urozmaicone, a wymienniki węglowodanowe (wymiennik węglowodanowy zawiera 10 g węglowodanów przyswajalnych - przyp. red.) odpowiednio rozłożone (jeśli jeszcze nie ma Pani planu wymienników, sugeruję udać się do diabetologa lub dietetyka, którzy pomogą Pani w jego ustaleniu po uzyskaniu wszystkich informacji o lekach, insulinie, parametrach masy ciała itd.). Nie muszę przypominać, że w diecie powinny się znaleźć produkty o niskim indeksie glikemicznym. Proszę starać się wybierać produkty pełnoziarniste, warzywa, nabiał, chude mięso, ryby, oleje roślinne najlepiej stosowane na zimno, a unikać słodyczy, słonych przekąsek, mąki oczyszczonej, tłustych mięs, zawiesistych sosów, produktów wysokoprzetworzonych, soli i alkoholu. Najlepiej zrezygnować ze smażenia na rzecz gotowania na parze czy ewentualnie pieczenia i duszenia.
Bardzo ważne w odchudzaniu jest również odpowiednie nawodnienie organizmu. Powinna Pani pić około 30 ml na każdy kilogram masy ciała.
Proszę pamiętać, że startowa kaloryczność powinna być dobierana ostrożnie w zależności od całkowitej przemiany materii i niewielkiego deficytu energetycznego. Ponadto podaż kalorii należy delikatnie zmniejszać wraz z postępami diety.
Na koniec jeszcze raz podkreślam, że najważniejsze jest ustabilizowanie glukozy i od tego zawsze należy zaczynać myślenie o odchudzaniu w cukrzycy.