Jajko na śniadanie? Nie każdego ucieszy ta wiadomość
Jesz jajka na śniadanie? A może wolisz modną, wszechobecną owsiankę? Jedna z tych propozycji jest zdecydowanie lepszym wyborem na poranny posiłek. Sprawdź, która i dlaczego.
Jajka czy owsianka?
85 kalorii, przewaga białka, idealny profil lipidowy, bogactwo witamin i minerałów, aminokwasów, których próżno szukać gdzie indziej. Brzmi kusząco? Owszem, taki zestaw jest idealnym wyborem na śniadanie. Mowa o jajkach – to one górują nad jakimkolwiek produktem śniadaniowym i biją na głowę nawet owsiankę.
Cholina, lecytyna i witamina B12 – te rzadko spotykane składniki znajdują się w jajkach – odżywiają mózg i dbają o układ nerwowy, więc jajka na śniadanie będą świetnym wyborem zarówno dla uczniów, studentów, pracowników biurowych, jak i tych, którzy na co dzień pracują w pocie czoła.
Jedzone codziennie jajka wspierają funkcjonowanie wzroku dzięki luteinie czy karotenoidom, a wysoki poziom witaminy D3 wpływa pozytywnie na układ kostny i wspiera odporność.
A białko? Wysoka zawartość tego makroskładnika sprawia, że powinni po jajka sięgnąć zarówno fani sportów, jak i osoby na diecie. Bez obaw – regularnie jedzone na śniadanie jajka nie podnoszą poziomu złego cholesterolu we krwi, właśnie z powodu wspomnianego korzystnego profilu lipidowego jajek.
Opublikowane w ''European Journal of Nutrition'' (2013) badania wykazały, że śniadanie to idealna pora na jajka – mimo że nie są wysokokaloryczne, to zapewniają sytość na długie godziny, w przeciwieństwie do popularnej owsianki. Ta niestety wcale nie jest dietetyczna, a w dodatku może nadmiernie podnosić poziom cukru we krwi, zwłaszcza jeśli lubimy owsianki kuszące obfitością dodatków.
Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze
Jajecznica czy jajko na miękko?
Uwaga! Choć jajka są najlepszym wyborem na śniadanie, to nie bez znaczenia jest forma, w jakiej je podamy.
Zdecydowanie warto o poranku zjeść jajko na miękko lub jajko w koszulce. Jajko w takiej postaci ma najwięcej wartości odżywczych i najmniejsze straty witamin. Choć raz w tygodniu można pozwolić sobie na smakowitą jajecznicę smażoną na maśle, to lepiej unikać jajek smażonych z boczkiem, kiełbasą czy innymi, kalorycznymi dodatkami, bogatymi w tłuszcze nasycone.
Zobacz także: