Trwa ładowanie...

Jajko na śniadanie? Nie każdego ucieszy ta wiadomość

Jesz jajka na śniadanie? A może wolisz modną, wszechobecną owsiankę? Jedna z tych propozycji jest zdecydowanie lepszym wyborem na poranny posiłek. Sprawdź, która i dlaczego.

Jajko czy owsianka? Co lepiej zjeść na śniadanie?Jajko czy owsianka? Co lepiej zjeść na śniadanie?Źródło: 123RF
d39byjw
d39byjw

Jajka czy owsianka?

85 kalorii, przewaga białka, idealny profil lipidowy, bogactwo witamin i minerałów, aminokwasów, których próżno szukać gdzie indziej. Brzmi kusząco? Owszem, taki zestaw jest idealnym wyborem na śniadanie. Mowa o jajkach – to one górują nad jakimkolwiek produktem śniadaniowym i biją na głowę nawet owsiankę.

Cholina, lecytyna i witamina B12 – te rzadko spotykane składniki znajdują się w jajkach – odżywiają mózg i dbają o układ nerwowy, więc jajka na śniadanie będą świetnym wyborem zarówno dla uczniów, studentów, pracowników biurowych, jak i tych, którzy na co dzień pracują w pocie czoła.

Jedzone codziennie jajka wspierają funkcjonowanie wzroku dzięki luteinie czy karotenoidom, a wysoki poziom witaminy D3 wpływa pozytywnie na układ kostny i wspiera odporność.

A białko? Wysoka zawartość tego makroskładnika sprawia, że powinni po jajka sięgnąć zarówno fani sportów, jak i osoby na diecie. Bez obaw – regularnie jedzone na śniadanie jajka nie podnoszą poziomu złego cholesterolu we krwi, właśnie z powodu wspomnianego korzystnego profilu lipidowego jajek.

d39byjw

Opublikowane w ''European Journal of Nutrition'' (2013) badania wykazały, że śniadanie to idealna pora na jajka – mimo że nie są wysokokaloryczne, to zapewniają sytość na długie godziny, w przeciwieństwie do popularnej owsianki. Ta niestety wcale nie jest dietetyczna, a w dodatku może nadmiernie podnosić poziom cukru we krwi, zwłaszcza jeśli lubimy owsianki kuszące obfitością dodatków.

Jak przygotować jajka, by były najzdrowsze

Jajecznica czy jajko na miękko?

Uwaga! Choć jajka są najlepszym wyborem na śniadanie, to nie bez znaczenia jest forma, w jakiej je podamy.

Zdecydowanie warto o poranku zjeść jajko na miękko lub jajko w koszulce. Jajko w takiej postaci ma najwięcej wartości odżywczych i najmniejsze straty witamin. Choć raz w tygodniu można pozwolić sobie na smakowitą jajecznicę smażoną na maśle, to lepiej unikać jajek smażonych z boczkiem, kiełbasą czy innymi, kalorycznymi dodatkami, bogatymi w tłuszcze nasycone.

Jajko na miękko z płynnym żółtkiem 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d39byjw
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d39byjw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d39byjw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj