Jabłka faszerowane kaszą podane z boczkiem

Piotr Kucharski udowadnia, że kasza nie musi kojarzyć się z rozgotowanymi ziarnami w towarzystwie gulaszu. Można nią nafaszerować jabłka. Owoce te doskonale komponować się będą smakiem z ładnym kawałkiem boczku. Kucharz proponuje również dodać kaszę do kremu warzywnego, podać ją w formie krokietów lub zrobić popcorn z kaszy gryczanej.

SKOMENTUJ

Składniki na jabłka faszerowane kaszą z boczkiem:

  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 200 g kaszy owsianej
  • Sól i pieprz
  • 4 małe jabłka
  • 400 g wędzonego boczku

Przygotowanie:
Na maśle podprażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kaszę i podprażyć wszystko kilka minut ciągle mieszając. Podlać wywarem lub wodą i gotować na wolnym ogni aż kasza będzie miękka lecz nie rozgotowana. W tym czasie wydrążyć środki jabłek robiąc z nich miseczki. Gdy kasza się ugotuje, nafaszerować nią jabłka i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na ok. 15-25 min. (w zależności jak duże jest jabłko i ile go wydrążyliśmy). Jabłko przekroić na połowę, polać sosem i podać z plastrem boczku.

Składniki na sos cebulowy:

  • 4 łyżki masła
  • 3 żółte cebule
  • 100 ml piwa jasnego
  • sól i pieprz
  • tymianek

Przygotowanie:
Cebule posiekać i podsmażyć na maśle aż nabierze złotego koloru. Podlać piwem i dusić przez chwilę. Boczek gotować przez 15 min. we wrzątku, następnie pokroić w cztery plastry i obsmażyć z każdej strony na patelni.

Wybrane dla Ciebie

Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon