Trwa ładowanie...
19-01-2017 19:25

Jabłka faszerowane kaszą podane z boczkiem

Piotr Kucharski udowadnia, że kasza nie musi kojarzyć się z rozgotowanymi ziarnami w towarzystwie gulaszu. Można nią nafaszerować jabłka. Owoce te doskonale komponować się będą smakiem z ładnym kawałkiem boczku. Kucharz proponuje również dodać kaszę do kremu warzywnego, podać ją w formie krokietów lub zrobić popcorn z kaszy gryczanej.

dv0nxor
dv0nxor

Składniki na jabłka faszerowane kaszą z boczkiem:

  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 gałązki tymianku
  • 200 g kaszy owsianej
  • Sól i pieprz
  • 4 małe jabłka
  • 400 g wędzonego boczku

Przygotowanie:
Na maśle podprażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kaszę i podprażyć wszystko kilka minut ciągle mieszając. Podlać wywarem lub wodą i gotować na wolnym ogni aż kasza będzie miękka lecz nie rozgotowana. W tym czasie wydrążyć środki jabłek robiąc z nich miseczki. Gdy kasza się ugotuje, nafaszerować nią jabłka i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na ok. 15-25 min. (w zależności jak duże jest jabłko i ile go wydrążyliśmy). Jabłko przekroić na połowę, polać sosem i podać z plastrem boczku.

Składniki na sos cebulowy:

  • 4 łyżki masła
  • 3 żółte cebule
  • 100 ml piwa jasnego
  • sól i pieprz
  • tymianek

Przygotowanie:
Cebule posiekać i podsmażyć na maśle aż nabierze złotego koloru. Podlać piwem i dusić przez chwilę. Boczek gotować przez 15 min. we wrzątku, następnie pokroić w cztery plastry i obsmażyć z każdej strony na patelni.

dv0nxor
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dv0nxor
Więcej tematów