Jabłka faszerowane kaszą podane z boczkiem
Piotr Kucharski udowadnia, że kasza nie musi kojarzyć się z rozgotowanymi ziarnami w towarzystwie gulaszu. Można nią nafaszerować jabłka. Owoce te doskonale komponować się będą smakiem z ładnym kawałkiem boczku. Kucharz proponuje również dodać kaszę do kremu warzywnego, podać ją w formie krokietów lub zrobić popcorn z kaszy gryczanej.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Składniki na jabłka faszerowane kaszą z boczkiem:
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 gałązki tymianku
- 200 g kaszy owsianej
- Sól i pieprz
- 4 małe jabłka
- 400 g wędzonego boczku
Przygotowanie:
Na maśle podprażyć posiekaną cebulę i czosnek. Dodać kaszę i podprażyć wszystko kilka minut ciągle mieszając. Podlać wywarem lub wodą i gotować na wolnym ogni aż kasza będzie miękka lecz nie rozgotowana. W tym czasie wydrążyć środki jabłek robiąc z nich miseczki. Gdy kasza się ugotuje, nafaszerować nią jabłka i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na ok. 15-25 min. (w zależności jak duże jest jabłko i ile go wydrążyliśmy). Jabłko przekroić na połowę, polać sosem i podać z plastrem boczku.
Składniki na sos cebulowy:
- 4 łyżki masła
- 3 żółte cebule
- 100 ml piwa jasnego
- sól i pieprz
- tymianek
Przygotowanie:
Cebule posiekać i podsmażyć na maśle aż nabierze złotego koloru. Podlać piwem i dusić przez chwilę. Boczek gotować przez 15 min. we wrzątku, następnie pokroić w cztery plastry i obsmażyć z każdej strony na patelni.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.