Gotowanie na ekranie: wytrawne gofry

Gofry najczęściej kojarzą się z przysmakami znad morza, obficie przystrojonymi bitą śmietaną i owocowymi polewami. Andrzej Poland w kulinarnym kąciku "Dzień Dobry TVN" zaproponował wytrawną wersję tego smakołyku.

SKOMENTUJ

Kucharz przygotował gofry z dodatkiem oregano i natki pietruszki, zapiekane ze szparagami, wędzonką i serem mozzarella.

Składniki na ciasto: 200 ml śmietany 30%, 9 jajek, 400 g mąki, 400 g masła, sól, oregano, natka pietruszki. Dodatki: szynka wieprzowa kilka plasterków, 1 pęczek szparagów zielonych, 1 pęczek cebuli dymki, koperek, ser żółty lub mozzarella tarta.

Przygotowanie: masło ucieramy dodając naprzemiennie jajka i mąkę. Następnie dodajemy śmietanę, oraz posiekaną natkę i oregano. Na patelni przesmażamy szynkę, dodajemy pokrojone szparagi, cebulę dymkę. Doprawiamy solą, pieprzem. wykładamy na upieczony gofr, posypujemy serem i na chwilę wstawiamy do piekarnika.

Inną propozycją, którą warto spróbować i zaserwować rodzinie lub gościom są gofry z łososiem, szpinakiem i parmezanem.

Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki, 2 jajka, łyżka cukru, 1 szklanka mleka, 100 g jogurtu naturalnego, 100 g margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta ostrej papryki, sól, pieprz do smaku. Łosoś ze szpinakiem: 450 g mrożonego szpinaku, 300 g łososia wędzonego, 2 łyżki kaparów, 1 mała czerwona papryka, ser parmezan, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula, 100 ml śmietany 18%.

|

Obraz

|
| --- |

Przygotowanie: białka ubij na sztywną pianę. Margarynę rozpuść i po ostudzeniu wymieszaj z resztą składników. Na koniec dodaj ubitą pianę. Przygotuj gofry w gofrownicy. Gofry piecz przez około 3-4 minuty aż będą rumiane. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę. Dodaj rozmrożony i odciśnięty szpinak. Całość smaż chwilę, następnie dodaj śmietanę i wymieszaj. Wszystko razem gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje. Dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paseczki łososia. Tak przygotowany szpinak nałóż na gofry i posyp po wierzchu tartym parmezanem.

x-news.pl/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich