Galangal – co to jest i jak go wykorzystać. Konkurencja dla imbiru

Często bywa mylony z imbirem, gdyż ma podobny wygląd oraz smak, choć jest bardziej aromatyczny i piekący niż popularne także w Polsce kłącze. Galangala używamy znacznie rzadziej, mimo że wykazuje sporo walorów kulinarnych, a także może pochwalić się imponującymi właściwościami odżywczymi.

Galangala od wieków ceni się w Azji za właściwości lecznicze
Źródło zdjęć: © 123RF

To jedna z przypraw, bez której nie wyobrażają sobie posiłków mieszkańcy Azji Południowo-Wschodniej, ceniący aromatyczną i pełną smaków kuchnię. Dla Europejczyka scharakteryzowanie galagnala jest trochę trudne, gdyż za tą nazwą kryje się tak naprawdę cztery różne rośliny.

Kulinarnie najczęściej wykorzystuje się galangala większego, zwanego też niebieskim imbirem, na dużą skalę uprawianego w Malezji, Laosie i Tajlandii, charakteryzującego się dość ostrym smakiem, w którym można wyczuć nuty imbiru, pieprzu oraz… sosnowych igieł. Mniej popularny jest pochodzący z południowo-wschodniego wybrzeża Chin galangal mniejszy.

W Azji określenie galangal stosuje się także do rośliny zwanej kencur, szczególnie cenionej na indonezyjskich wyspach Jawa i Bali, częściej jednak stosowanej jako ziołowy lek niż przyprawa. Podobnie jak kranchai, zwanej chińskim galangalem. W Państwie Środka używa się jej wyłącznie do celów medycznych, ale już Kambodży czy Indonezji bywa dodawana do potraw.

Zobacz też: 7 powodów dla których warto pić sok z imbiru

Galangala od wieków ceni się w Azji za właściwości lecznicze i stosuje jako remedium na zapalenia stawów, kaszel, astmę, cukrzycę czy otyłość. Do Europy trafił w czasach średniowiecza, wraz z najazdami tatarskimi, jednak nigdy nie zrobił oszałamiającej kariery na Starym Kontynencie. Z czasem został doceniony jako wartościowy dodatek do… trunków. W Rosji od dawna gości w likierach ziołowych, ekstrakt z kłącza znajdziemy też w składzie naszej rodzimej "Żołądkowej gorzkiej".

Moc galanginy

Za cenne właściwości galangala odpowiada przede wszystkim organiczny związek chemiczny należący do grupy flawonoidów – galangina. To bardzo silny antyoksydant, który znacząco wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed szkodliwą aktywnością wolnych rodników, odpowiedzialnych za przyspieszanie procesów starzenia, ale również uaktywniających rozwój nowotworów. Badania naukowe wykazały, że galangina potrafi hamować wzrost np. komórek raka sutka. Posiada też właściwości wiruso-, grzybo- i bakteriobójcze. Sprzyja odchudzaniu, normalizuje poziom cukru we krwi oraz cholesterolu – obniża stężenie "złego" LDL i triglicerydów, równocześnie wyraźnie podnosząc poziom "dobrego" HDL.

Galangal wspomaga trawienie. Zawiera potężną dawkę olejków eterycznych, które pobudzają wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działają żółciopędnie i rozkurczowo, a także pomagają zapobiegać wzdęciom. Podobnie jak imbir roślina skutecznie łagodzi mdłości, dlatego powinny po nią sięgnąć osoby zmagające się z chorobą lokomocyjną.

Azjatyckie kłącze wykazuje też właściwości pobudzające, a nawet antydepresyjne. Działa przeciwzapalnie (sprawdza się m.in. w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów), warto po nie sięgać przy bólu gardła czy infekcji górnych dróg oddechowych.

Galangal – jak to jeść

Galangala coraz częściej możemy kupić w polskich delikatesach czy sklepach ze zdrową żywnością. Roślina dostępna jest w różnych formach, zarówno kłącza świeżego lub suszonego, jak i zmielonego na proszek czy przerobionego na pastę.

Najwięcej walorów smakowych i aromatycznych wykazuje oczywiście świeży korzeń, który po przyniesieniu do domu najlepiej umieścić w papierowej torbie (zdecydowanie nie należy przechowywać go w foliowych opakowaniach), a następnie włożyć do lodówki.

Jak stosować galangala? W Azji dodaje się go niemal do każdej potrawy. Jest obowiązkowym składnikiem klasycznej tajskiej zupy tom yam, przyrządzanej na bazie bulionu, z krewetkami lub kurczakiem oraz mleczkiem kokosowym, doprawionej trawą cytrynową, suszonymi papryczkami chilli i liśćmi papedy. Znajdziemy go też w składzie wielu past curry, obok chilli, szalotki, czosnku, trawy cytrynowej, kolendry czy kminu.

Galangal bardzo lubi towarzystwo soku z limonki i trawy cytrynowej. Taki tercet świetnie pasuje do różnych potraw z mięsa, owoców morza czy warzyw. Sprawdzi się w egzotycznych sałatkach, ale i kompotach.

Sproszkowanym kłączem można przyprawiać ryby, dania z roślin strączkowych, tłuste sosy i gulasze. Nie należy jednak przesadzać z jego ilością, by nie zdominował smaku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów