Estragon - przyprawa i lekarstwo
To przyprawa ceniona za wspaniałe walory smakowe. Urozmaici dania z ryżu i warzyw, potrawy mięsne i rybne, a także desery. Wyróżnia się również wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, dlatego warto go mieć nie tylko w kuchni, ale również domowej apteczce.
Naturalne lekarstwo
Jak wykorzystać estragon w kuchni?
To idealny dodatek do pieczeni i masła ziołowego, a także sałatek owocowych. Warto dodawać go do zup, marynat i kiszonek. Świetnie komponuje się ze szparagami, białą kapustą, pieczarkami, marchewką, kalafiorem, pomidorami, wołowiną, wieprzowiną i drobiem. Dla lepszych walorów smakowych warto łączyć go z rozmarynem, miętą, kolendrą oraz bazylią. Taką mieszankę można wykorzystać również do przygotowania domowej oliwy smakowej. Estragon jest dodatkiem do wielu zimnych i gorących sosów.
Sos estragonowy
Składniki: *500 ml śmietany kremówki, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 2 cebule, olej, 2 łyżeczki musztardy (najlepiej dijon), sól, pieprz, estragon.
*Przygotowanie: Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać bulion, śmietanę, musztardę oraz estragon. Dusić do czasu zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie musztardą. Sos podawać do różnego rodzaju mięs np. filetów drobiowych lub polędwiczek wieprzowych. Sos jest bardzo delikatny i znakomicie podkreśla smak mięsa.
tvp/mp/WP Kuchnia