Estragon - przyprawa i lekarstwo

To przyprawa ceniona za wspaniałe walory smakowe. Urozmaici dania z ryżu i warzyw, potrawy mięsne i rybne, a także desery. Wyróżnia się również wyjątkowymi właściwościami prozdrowotnymi, dlatego warto go mieć nie tylko w kuchni, ale również domowej apteczce.

Estragon - przyprawa i lekarstwo
Źródło zdjęć: © 123RF
3

Naturalne lekarstwo

W studiu "Pytania na śniadanie" zielarka w programie "Pytanie na śniadanie" Aldona Adamska-Szewczyk przedstawiła zastosowanie tego zioła na różnorakie dolegliwości i zdradziła, dlaczego nazywa estragon "zieloną solą".

Jak wykorzystać estragon w kuchni?

To idealny dodatek do pieczeni i masła ziołowego, a także sałatek owocowych. Warto dodawać go do zup, marynat i kiszonek. Świetnie komponuje się ze szparagami, białą kapustą, pieczarkami, marchewką, kalafiorem, pomidorami, wołowiną, wieprzowiną i drobiem. Dla lepszych walorów smakowych warto łączyć go z rozmarynem, miętą, kolendrą oraz bazylią. Taką mieszankę można wykorzystać również do przygotowania domowej oliwy smakowej. Estragon jest dodatkiem do wielu zimnych i gorących sosów.

Sos estragonowy

Składniki: *500 ml śmietany kremówki, 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 2 cebule, olej, 2 łyżeczki musztardy (najlepiej dijon), sól, pieprz, estragon.
*
Przygotowanie
: Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać bulion, śmietanę, musztardę oraz estragon. Dusić do czasu zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie musztardą. Sos podawać do różnego rodzaju mięs np. filetów drobiowych lub polędwiczek wieprzowych. Sos jest bardzo delikatny i znakomicie podkreśla smak mięsa.

tvp/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
3

Wybrane dla Ciebie

W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Magda Gessler dodaje do ogórków kiszonych. Są jędrne i chrupią tak, że sąsiedzi słyszą
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Co się stanie, jeśli połkniesz pestkę czereśni? Wiele osób nie wie
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Większość z nas trzyma tam blachy. Mało kto wie, do czego naprawdę służy
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Najgorszy dodatek do rosołu. Poprawia smak, ale powoduje tycie i zatyka tętnice
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Jemy bardzo mało tego mięsa. Jest pyszne, zdrowe i wolne od antybiotyków
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Zawsze sieję je w czerwcu. Do samego listopada zbieram piękne plony
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Moja mama wyciąga z lodówki i robi ten oprysk. Jej ogórki, pomidory czy papryka są zdrowe i piękne
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Najgroźniejsze pasożyty. Można na nie trafić w jedzeniu, a wielu nie ma świadomości
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach
Jedli codziennie rodzynki. Oto co stało się z ich ciśnieniem po 3 miesiącach