Eksperymentuj z nadzieniem!

Mięso drobiowe doskonale nadaje się do nadziewania. Faszerowanie drobiu nie tylko podnosi jego atrakcyjność wizualną, lecz także nadaje mięsu lepszy aromat, smak i zwiększa jego objętość.

Eksperymentuj z nadzieniem!
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
SKOMENTUJ

Drób można nadziewać w różny sposób. Kury i kurczaki faszeruje się zwykle wkładając nadzienie do jamy brzusznej, w indyku na ogół farszem napełnia się miejsce powstałe po usunięciu wola, niekiedy także jamę brzuszną. Gęsi i kaczki nadziewa się podobnie jak kury, wypełniając nadzieniem jamę brzuszną, a czasem również szyję. Po napełnieniu drobiu należy zaszyć lub spiąć otwór. Do kaczek i gęsi, czyli bardziej tłustego drobiu, stosuje się tradycyjnie pikantne przyprawy i nadzienia. Z kolei kury, kurczęta i indyki nadziewamy delikatniejszym farszem.

Jaki farsz?

Wybór nadzienia zależy przede wszystkim od indywidualnych upodobań smakowych. Możemy faszerować drób zarówno na ostro, jak i na słodko. Dobrze sprawdzają się nadzienia z kaszy, ryżu, kuskusa, a także różnych warzyw (np. kapusta biała lub czerwona). Lubianym nadzieniem do mięs drobiowych są także owoce.

Do faszerowania idealnie nadaje się gęś z certyfikatem QAFP. Możemy ją nadziewać jabłkami lub brzoskwiniami, suszonymi śliwkami, a także migdałami i rodzynkami. Efektowne danie główne może stanowić gęś QAFP w pomarańczach z dodatkiem imbiru. Drób możemy nadziewać również innym mięsem. Kurczaka z powodzeniem nafaszerujemy mięsem z udka gęsi QAFP, a samą gęś QAFP surową cielęciną. Charakterystyczny smak nada potrawie farsz z wątróbek drobiowych. Podczas obróbki termicznej drobiu, należy pamiętać o kurczeniu się nadziewanego mięsa. Dlatego objętość farszu nie powinna przekroczyć 3/4 pojemności nadziewanej tuszki. W przeciwnym razie mięso może pęknąć, a nadzienie zacznie wypływać na zewnątrz. Aby farsz miał odpowiednią konsystencję, można do niego dodać jedno jajko i namoczoną czerstwą bułkę.

Jakie mięso?

Aby przygotowana przez nas potrawa miała pożądany smak i wartości odżywcze należy pamiętać o wyborze odpowiedniego mięsa drobiowego. Wysoką jakość zapewnia drób z certyfikatem QAFP. Jest to System Gwarantowanej Jakości Żywności uznany przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za krajowy system jakości żywności. QAFP gwarantuje konsumentom świeżość kontrolowaną na każdym etapie produkcji i dystrybucji, a także bezpieczeństwo zapewnione poprzez badania weterynaryjne mięsa i kontrole jakości. Drób oznaczony certyfikatem QAFP jest przede wszystkim świeży, posiada ładny kolor, smak i aromat. Ma zwartą, jednolitą strukturę, a jego pochodzenie jest znane konsumentowi.

Dla walorów spożywanych przez nas produktów ważny jest już etap początkowej hodowli drobiu. W praktyce istotna może okazać się każda czynność, która wpływa na finalną jakość produktu. System QAFP gwarantuje stworzenie odpowiedniej infrastruktury przez hodowców, zapewniającej dobrostan drobiu, a także odpowiedni pokarm dla zwierząt, który w żadnym wypadku nie zawiera antybiotyków, hormonów czy stymulatorów wzrostu. Wybierając mięso z certyfikatem QAFP mamy pewność, że zostało ono przebadane pod kątem chorób na różnych etapach jego produkcji. Z kolei kontrole przeprowadzane w ramach wspominanego systemu, gwarantują przechowywanie mięsa w odpowiedniej temperaturze przez cały czas aż do momentu zakupu produktu w sklepie. Mięso produkowane w tym systemie jest zawsze wysokiej jakości.

Nawet najbardziej smakowite i wymyślne nadzienie może nie wystarczyć, jeśli wybrane przez nas mięso nie będzie spełniało określonych standardów. Dlatego tak ważne jest abyśmy używali produktów, do których możemy mieć zaufanie. Drób oznaczony znakiem QAFP gwarantuje wysoką jakość mięsa i pożądany smak i aromat przygotowywanych potraw.

Obraz

artykuł sponsorowany

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki