Dojrzewająca wędlina. Jak ją przygotować w domu?

Suszone wędliny dojrzewające zyskały grono wiernych fanów. Mają specyficzny, lekko ostry smak, ale najważniejszą ich cechą jest to, że składają się w stu procentach z mięsa. Nie znajdziemy w takich wędlinach żadnych sztucznych wypełniaczy, nie są też nastrzykiwane wodą. Są trwałe, w lodówce lub w suchej spiżarni zachowują smak i aromat przez wiele tygodni. Wędliny tego typu możemy zrobić samodzielnie w domu, nie jest to trudne, potrzeba tylko sporo cierpliwości. Oto kilka prostych przepisów na domowe wędliny dojrzewające.

Dojrzewająca wędlinaJak zrobić dojrzewającą wędlinę w domu?
Źródło zdjęć: © 123RF

Dojrzewająca karkówka

Karkówka to bardzo wdzięczne mięso. Nie jest zbyt tłusta, ale jednak tłuszcz zawiera, dzięki czemu smak przyrządzonej z niej wędliny jest bardzo ciekawy. Składnikami naszej wędliny są: dwa kilogramy karkówki, czosnek, pieprz, mielony jałowiec, majeranek, papryka słodka, suszony tymianek, pół szklanki soli i pół szklanki cukru.

Karkówkę myjemy i suszymy, posypujemy cukrem i wkładamy do miski, którą wstawiamy do lodówki na dwa dni. Co kilka godzin mięso przewracamy. Po tym czasie zlewamy płyn, karkówkę osuszamy i dokładnie posypujemy solą. Wstawiamy z powrotem do lodówki, tym razem na trzy dni. Znów zlewamy płyn, nacieramy mięso przyprawami i z powrotem do lodówki na 24 godziny. Następnie związujemy mięso sznurkiem i wieszamy w przewiewnym miejscu, w temperaturze pokojowej na mniej więcej tydzień. Gotowe mięso musi być suche i lekko twarde. Przechowujemy je w lodówce.

Schab dojrzewający

Dojrzewający, chudy i kruchy schab to jedna z najszlachetniejszych wędlin. Do przygotowania tego przysmaku potrzebne nam będą: dwa kilogramy schabu w jednym kawałku, pół szklanki soli, pół szklanki cukru, łyżka soli peklującej, dwie łyżki zmiażdżonego i posiekanego czosnku, pieprz mielony, mielona kolendra, majeranek i wędzona papryka.

Jak przedłużyć trwałość wędliny?

Mięso dokładnie obtaczamy w cukrze i wstawiamy do lodówki na dwa dni, przewracając mięso dość często. Po tym czasie myjemy mięso, osuszamy i obtaczamy w soli. Znów wstawiamy schab do lodówki na dwa dni, wyjmujemy, suszymy i nacieramy przyprawami. Kolejny raz wstawiamy do lodówki na dwa dni. Wyjmujemy, zawijamy w gazę, i wieszamy w suchym, przewiewnym miejscu. Schab powinien być gotowy po czterech – pięciu dniach, ale może wisieć nawet dwa tygodnie.

Domowe chorizo

Hiszpańska ostra kiełbasa chorizo to nieodzowny składnik wielu dań z Półwyspu Iberyjskiego. Warto ją zrobić samodzielnie w domu, nie jest to trudne. Składniki: półtora kilograma karkówki, pół kilograma słoniny, dwie łyżki soli, łyżka cukru, łyżka soli peklowej, po łyżeczce suszonego oregano, pieprzu, pieprzu cayenne, kminku, wędzonej papryki, dwa ząbki czosnku, łyżka soku z cytryny, pół szklanki brandy, kilka łyżek octu winnego i jelita baranie.

Mięso i słoninę kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa dość grubo. Przekładamy mięso do miski i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Farszem napełniamy jelita, formując kiełbaski o długości około 30 centymetrów. Wieszamy je w przewiewnym miejscu na co najmniej miesiąc. Kiełbasa powinna stracić około połowy swojej masy.

kiełbasa suszona
© 123RF

Kiełbasa sucha

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu w każdym polskim domu sucha kiełbasa wisiała na kaloryferze i odkrawano z niej plasterki wtedy, kiedy miało się ochotę. Ta tradycyjna polska wędlina jest prosta do zrobienia w domu. Potrzebujemy: dwa kilogramy karkówki, kilogram wołowiny, kilogram boczku, cztery łyżki soli, pół szklanki majeranku, dwie główki czosnku, łyżkę cukru, łyżkę pieprzu mielonego i łyżkę pieprzu w ziarnach, łyżkę papryki słodkiej i jelita wieprzowe.

Mięso i czosnek mielimy grubo, boczek kroimy w bardzo drobną kostkę. Do mięs dodajemy wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wyrabiamy dolewając szklankę wody. Wstawiamy do lodówki na całą noc, następnie napełniamy jelita, formujemy kiełbaski i wieszamy w dość ciepłym, ale bardzo suchym miejscu na co najmniej tydzień. Po tym czasie kiełbasa jest gotowa.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść