Wątrobianka - co to jest i jak ją przygotować? Zapomniany przysmak wraca do łask
Wątrobianka to rodzaj wędliny przygotowywanej z podrobów. Przepis na wątrobiankę przywędrował do Polski z Niemiec. Jest popularna szczególnie na Kaszubach i w Wielkopolsce. Jej przygotowanie nie jest trudne. Jak zrobić pyszną domową wątrobiankę?
Wątrobianka kaszubska
Przepis na taką wątrobiankę zamieściła Wiesława Niemiec w książce "Tradycyjna kuchnia kaszubska".
Czytamy w niej: "Do przygotowania tego wyrobu potrzebujemy kilka wątróbek, kilka serc i ozorów wieprzowych oraz spory kawałek sadła. Wszystko drobniutko krojono i gotowano do miękkości.
Następnie trzykrotnie mielono. Garść drobno pokrojonej słoniny parzono wrzątkiem i dodawano do masy podrobowej. Zmieloną masę doprawiono gałką, majerankiem, pieprzem i solą.
Doskonale wymieszaną masę napełniano dość luźno grube jelita, wiązano końce i gotowano we wrzątku na wolnym ogniu około godziny. Wyrób ten również pasteryzowano w słoikach. Studzono léberkã w wywarze, wyjmowano i wkładano między dwie deski".
Wątrobianką smarowano zwykle chleb, najczęściej podawany podczas prac polowych na tak zwany podobiadek, czyli dzisiejsze drugie śniadanie.
Wątrobianka w słoiku - jak ją zrobić?
1. Wątróbkę wieprzową (ok. 75 dag) gotujemy w wodzie z solą i liściem laurowym, a następnie mielimy w maszynce.
2. Temu samemu procesowi poddajemy 2 kg pachwiny wieprzowej (podobna w strukturze do boczku, trochę bardziej tłusta, ale też delikatniejsza i smaczniejsza).
3. Wszystko mieszamy i jeszcze dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę.
4. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, ewentualnie również ziołami prowansalskimi.
5. Masę wciskamy do specjalnego jelita wieprzowego lub po prostu umieszczamy w słoiku.
Zobacz też: Dlaczego warto jeść wątróbkę
Zupa wątrobianka - przepis
W staropolskiej kuchni popularna była zupa wątrobiana. Jak ją przygotować?
Składniki:
- 70 g wątróbki drobiowej
- 1 kajzerka
- 1 żółtko
- 10 g masła
- 250 g włoszczyzny
- 250 g wody
- sól, pieprz
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- natka pietruszki
Zupa wątrobowa krok po kroku
1. Ugotuj bulion na włoszczyźnie. Dopraw majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wątróbkę zmiel dwukrotnie z bułką namoczoną w mleku, dodaj żółtko, masło i sól.
2. Wyrób na pulchną masę. Formuj z niej małe kuleczki. Wkładaj je do wrzącego wywaru. Gotuj przez ok. 10 min.
3. Podawać z natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl