WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Wątrobianka - co to jest i jak ją przygotować? Zapomniany przysmak wraca do łask

Wątrobianka to rodzaj wędliny przygotowywanej z podrobów. Przepis na wątrobiankę przywędrował do Polski z Niemiec. Jest popularna szczególnie na Kaszubach i w Wielkopolsce. Jej przygotowanie nie jest trudne. Jak zrobić pyszną domową wątrobiankę?

Przepis na domową wątrobiankę
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Wątrobianka kaszubska

Przepis na taką wątrobiankę zamieściła Wiesława Niemiec w książce "Tradycyjna kuchnia kaszubska".

Czytamy w niej: "Do przygotowania tego wyrobu potrzebujemy kilka wątróbek, kilka serc i ozorów wieprzowych oraz spory kawałek sadła. Wszystko drobniutko krojono i gotowano do miękkości.

Następnie trzykrotnie mielono. Garść drobno pokrojonej słoniny parzono wrzątkiem i dodawano do masy podrobowej. Zmieloną masę doprawiono gałką, majerankiem, pieprzem i solą.

Doskonale wymieszaną masę napełniano dość luźno grube jelita, wiązano końce i gotowano we wrzątku na wolnym ogniu około godziny. Wyrób ten również pasteryzowano w słoikach. Studzono léberkã w wywarze, wyjmowano i wkładano między dwie deski".

Wątrobianką smarowano zwykle chleb, najczęściej podawany podczas prac polowych na tak zwany podobiadek, czyli dzisiejsze drugie śniadanie.

Wątrobianka w słoiku - jak ją zrobić?

1. Wątróbkę wieprzową (ok. 75 dag) gotujemy w wodzie z solą i liściem laurowym, a następnie mielimy w maszynce.

2. Temu samemu procesowi poddajemy 2 kg pachwiny wieprzowej (podobna w strukturze do boczku, trochę bardziej tłusta, ale też delikatniejsza i smaczniejsza).

3. Wszystko mieszamy i jeszcze dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę.

4. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, ewentualnie również ziołami prowansalskimi.

5. Masę wciskamy do specjalnego jelita wieprzowego lub po prostu umieszczamy w słoiku.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść wątróbkę

Zupa wątrobianka - przepis

W staropolskiej kuchni popularna była zupa wątrobiana. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 70 g wątróbki drobiowej
  • 1 kajzerka
  • 1 żółtko
  • 10 g masła
  • 250 g włoszczyzny
  • 250 g wody
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

Zupa wątrobowa krok po kroku

1. Ugotuj bulion na włoszczyźnie. Dopraw majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wątróbkę zmiel dwukrotnie z bułką namoczoną w mleku, dodaj żółtko, masło i sól.

2. Wyrób na pulchną masę. Formuj z niej małe kuleczki. Wkładaj je do wrzącego wywaru. Gotuj przez ok. 10 min.

3. Podawać z natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟