Wątrobianka - co to jest i jak ją przygotować? Zapomniany przysmak wraca do łask

Wątrobianka to rodzaj wędliny przygotowywanej z podrobów. Przepis na wątrobiankę przywędrował do Polski z Niemiec. Jest popularna szczególnie na Kaszubach i w Wielkopolsce. Jej przygotowanie nie jest trudne. Jak zrobić pyszną domową wątrobiankę?

Przepis na domową wątrobiankę
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Wątrobianka kaszubska

Przepis na taką wątrobiankę zamieściła Wiesława Niemiec w książce "Tradycyjna kuchnia kaszubska".

Czytamy w niej: "Do przygotowania tego wyrobu potrzebujemy kilka wątróbek, kilka serc i ozorów wieprzowych oraz spory kawałek sadła. Wszystko drobniutko krojono i gotowano do miękkości.

Następnie trzykrotnie mielono. Garść drobno pokrojonej słoniny parzono wrzątkiem i dodawano do masy podrobowej. Zmieloną masę doprawiono gałką, majerankiem, pieprzem i solą.

Doskonale wymieszaną masę napełniano dość luźno grube jelita, wiązano końce i gotowano we wrzątku na wolnym ogniu około godziny. Wyrób ten również pasteryzowano w słoikach. Studzono léberkã w wywarze, wyjmowano i wkładano między dwie deski".

Wątrobianką smarowano zwykle chleb, najczęściej podawany podczas prac polowych na tak zwany podobiadek, czyli dzisiejsze drugie śniadanie.

Wątrobianka w słoiku - jak ją zrobić?

1. Wątróbkę wieprzową (ok. 75 dag) gotujemy w wodzie z solą i liściem laurowym, a następnie mielimy w maszynce.

2. Temu samemu procesowi poddajemy 2 kg pachwiny wieprzowej (podobna w strukturze do boczku, trochę bardziej tłusta, ale też delikatniejsza i smaczniejsza).

3. Wszystko mieszamy i jeszcze dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę.

4. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, ewentualnie również ziołami prowansalskimi.

5. Masę wciskamy do specjalnego jelita wieprzowego lub po prostu umieszczamy w słoiku.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść wątróbkę

Zupa wątrobianka - przepis

W staropolskiej kuchni popularna była zupa wątrobiana. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 70 g wątróbki drobiowej
  • 1 kajzerka
  • 1 żółtko
  • 10 g masła
  • 250 g włoszczyzny
  • 250 g wody
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

Zupa wątrobowa krok po kroku

1. Ugotuj bulion na włoszczyźnie. Dopraw majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wątróbkę zmiel dwukrotnie z bułką namoczoną w mleku, dodaj żółtko, masło i sól.

2. Wyrób na pulchną masę. Formuj z niej małe kuleczki. Wkładaj je do wrzącego wywaru. Gotuj przez ok. 10 min.

3. Podawać z natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia