Wątrobianka - co to jest i jak ją przygotować? Zapomniany przysmak wraca do łask

Wątrobianka to rodzaj wędliny przygotowywanej z podrobów. Przepis na wątrobiankę przywędrował do Polski z Niemiec. Jest popularna szczególnie na Kaszubach i w Wielkopolsce. Jej przygotowanie nie jest trudne. Jak zrobić pyszną domową wątrobiankę?

Przepis na domową wątrobiankę
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Gileta

Wątrobianka kaszubska

Przepis na taką wątrobiankę zamieściła Wiesława Niemiec w książce "Tradycyjna kuchnia kaszubska".

Czytamy w niej: "Do przygotowania tego wyrobu potrzebujemy kilka wątróbek, kilka serc i ozorów wieprzowych oraz spory kawałek sadła. Wszystko drobniutko krojono i gotowano do miękkości.

Następnie trzykrotnie mielono. Garść drobno pokrojonej słoniny parzono wrzątkiem i dodawano do masy podrobowej. Zmieloną masę doprawiono gałką, majerankiem, pieprzem i solą.

Doskonale wymieszaną masę napełniano dość luźno grube jelita, wiązano końce i gotowano we wrzątku na wolnym ogniu około godziny. Wyrób ten również pasteryzowano w słoikach. Studzono léberkã w wywarze, wyjmowano i wkładano między dwie deski".

Wątrobianką smarowano zwykle chleb, najczęściej podawany podczas prac polowych na tak zwany podobiadek, czyli dzisiejsze drugie śniadanie.

Wątrobianka w słoiku - jak ją zrobić?

1. Wątróbkę wieprzową (ok. 75 dag) gotujemy w wodzie z solą i liściem laurowym, a następnie mielimy w maszynce.

2. Temu samemu procesowi poddajemy 2 kg pachwiny wieprzowej (podobna w strukturze do boczku, trochę bardziej tłusta, ale też delikatniejsza i smaczniejsza).

3. Wszystko mieszamy i jeszcze dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę.

4. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, ewentualnie również ziołami prowansalskimi.

5. Masę wciskamy do specjalnego jelita wieprzowego lub po prostu umieszczamy w słoiku.

Zobacz też: Dlaczego warto jeść wątróbkę

Zupa wątrobianka - przepis

W staropolskiej kuchni popularna była zupa wątrobiana. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 70 g wątróbki drobiowej
  • 1 kajzerka
  • 1 żółtko
  • 10 g masła
  • 250 g włoszczyzny
  • 250 g wody
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • natka pietruszki

Zupa wątrobowa krok po kroku

1. Ugotuj bulion na włoszczyźnie. Dopraw majerankiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wątróbkę zmiel dwukrotnie z bułką namoczoną w mleku, dodaj żółtko, masło i sól.

2. Wyrób na pulchną masę. Formuj z niej małe kuleczki. Wkładaj je do wrzącego wywaru. Gotuj przez ok. 10 min.

3. Podawać z natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Mają mnóstwo witamin i błonnika. Gdy zaczyna się sezon, robię zapas
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Śmiałam się, gdy sąsiadka dodawała ziemniaki do sernika. Teraz robię tak samo
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców