Dodajesz je do sernika? Mogą być toksyczne

Nieodzowne w serniku, wykorzystywane do tysięcy polskich deserów, słynące z wartości prozdrowotnych, niezastąpione na diecie, dodawane do owsianek i podawane jako przekąska dla dzieci. Trudno wyobrazić sobie bez nich życie. Tymczasem naukowcy biją na alarm: mogą być toksyczne!

Sernik z rodzynkamiRodzynki mogą zawierać szkodliwe substancje
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Popularne bakalie mogą szkodzić zdrowiu

O czym mowa? Większość z nas na myśl o serniku od razu pomyślała też o rodzynkach. I słusznie, bo to one obudziły czujność badaczy, w tym toksykologów.

EWG, czyli Environmental Working Group, to organizacja non-profit, deklarująca, że jej celem jest ochrona ludzkiego zdrowia oraz środowiska, opublikowała dane dotyczące tego, co może znajdować się w rodzynkach.

Amerykańskie badania już w 2007 roku obnażyły szokującą prawdę na temat bakalii – 99 procent przebadanych próbek skażonych było pestycydami – średnio każda próbka zawierała około 13 różnych pestycydów, a rodzynki-rekordzistki – miały w sobie pozostałości po aż 26 różnych środkach ochrony roślin. Poza pestycydami w rodzynkach mogą znajdować się też fumiganty, czyli substancje stosowane podczas procesu suszenia winogron w celu eliminacji szkodników.

Dlaczego te dane tak szokują? Jak się okazuje, odnalezione w rodzynkach pestycydy i fumiganty mogą uszkadzać rozwijający się mózg czy ogólnie – system nerwowy oraz układ rozrodczy i hormonalny. Te same substancje zostały też zakwalifikowane jako potencjalnie rakotwórcze.

Rada? Warto wybierać rodzynki organiczne, w których stężenie pestycydów jest znacznie niższe, a dodatkowo nie są poddawane fumigacji. Nie jest to rozwiązanie wolne od wad – dużo lepiej wybierać świeże, sezonowe owoce – jednak pozwala na ograniczenie szkodliwych, toksycznych i rakotwórczych, substancji w pożywieniu.

Trucizna na talerzu

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów