Dodajesz je do sernika? Mogą być toksyczne

Nieodzowne w serniku, wykorzystywane do tysięcy polskich deserów, słynące z wartości prozdrowotnych, niezastąpione na diecie, dodawane do owsianek i podawane jako przekąska dla dzieci. Trudno wyobrazić sobie bez nich życie. Tymczasem naukowcy biją na alarm: mogą być toksyczne!

Sernik z rodzynkamiRodzynki mogą zawierać szkodliwe substancje
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Popularne bakalie mogą szkodzić zdrowiu

O czym mowa? Większość z nas na myśl o serniku od razu pomyślała też o rodzynkach. I słusznie, bo to one obudziły czujność badaczy, w tym toksykologów.

EWG, czyli Environmental Working Group, to organizacja non-profit, deklarująca, że jej celem jest ochrona ludzkiego zdrowia oraz środowiska, opublikowała dane dotyczące tego, co może znajdować się w rodzynkach.

Amerykańskie badania już w 2007 roku obnażyły szokującą prawdę na temat bakalii – 99 procent przebadanych próbek skażonych było pestycydami – średnio każda próbka zawierała około 13 różnych pestycydów, a rodzynki-rekordzistki – miały w sobie pozostałości po aż 26 różnych środkach ochrony roślin. Poza pestycydami w rodzynkach mogą znajdować się też fumiganty, czyli substancje stosowane podczas procesu suszenia winogron w celu eliminacji szkodników.

Dlaczego te dane tak szokują? Jak się okazuje, odnalezione w rodzynkach pestycydy i fumiganty mogą uszkadzać rozwijający się mózg czy ogólnie – system nerwowy oraz układ rozrodczy i hormonalny. Te same substancje zostały też zakwalifikowane jako potencjalnie rakotwórcze.

Rada? Warto wybierać rodzynki organiczne, w których stężenie pestycydów jest znacznie niższe, a dodatkowo nie są poddawane fumigacji. Nie jest to rozwiązanie wolne od wad – dużo lepiej wybierać świeże, sezonowe owoce – jednak pozwala na ograniczenie szkodliwych, toksycznych i rakotwórczych, substancji w pożywieniu.

Trucizna na talerzu

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości