Dieta na upalne dni

Odpowiednio skomponowany jadłospis podczas gorących dni jest szczególnie istotny. Musimy wiedzieć, co jeść, aby nie pojawił się głód i abyśmy nie poczuli się ospali. Odstawmy ciężkostrawne, tłuste jedzenie, a postawmy na dary natury, na które czekamy przez cały rok. Co jeszcze jeść i pić w czasie upałów?

Dieta na upalne dni
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock
16

Lato sprzyja odchudzaniu. I zdrowiu. „Pojawia się mnóstwo owoców sezonowych: truskawki, jagody, maliny, porzeczki, agrest. Dużo łatwiej urozmaicić śniadania i inne posiłki. Nie jesteśmy już tak osłabieni jak wczesną wiosną, gdy męczą nas skoki temperatury i ciśnienia. W lecie wiele osób zrzuca zimowy tłuszczyk, który nagromadził się z powodu braku ruchu i apetytu na bardziej kaloryczne potrawy” – podkreśla Maja Błaszczyszyn, autorka książki „Dieta życia”.

Mądre zamiany

W czasie męczących upałów to, co jemy ma bardzo duże znaczenie. – Podczas gorących dni zazwyczaj zmniejsza się apetyt. Organizm domaga się wtedy orzeźwiających, lekkich, nieobciążających dań – wyjaśnia Monika Wilczyńska, doradca żywieniowy. Dlatego w czasie upałów zrezygnujmy ze smażonych, tłustych potraw; posiłki powinny być lekkostrawne, przygotowane na bazie warzyw, z dodatkiem chudych mięs i ryb.

Zdaniem Moniki Wilczyńskiej w takie dni sprawdzą się chłodniki, świeże surówki i zupy. Jednak, mimo że żar leje się z nieba, nie wolno zapominać, aby wraz z pożywieniem dostarczyć organizmowi wszystkich niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania składników. – Należy wtedy dokonywać prawidłowych wyborów typu: jeżeli produkty mleczne, to nie śmietana, a jogurt. Nie tłuste rodzaje mięs, a chude, na przykład kurczak czy indyk. Pieczywo ciemne zamiast białego, pszennego – wylicza Monika Wilczyńska. Wybierając tego typu produkty, uczucie pełności i zalegania w żołądku się nie pojawi – a w czasie upałów z pewnością nie jest to miłe doznanie.

Od czego się pocimy?

Ograniczenie niektórych produktów nie oznacza jednak, że powinniśmy z nich całkowicie zrezygnować. I tak np. tłuszcze trzeba jeść, tylko w mniejszych ilościach, ponieważ są konieczne, aby w organizmie mogły zajść ważne dla życia procesy. Poza tym pamiętajmy, że wiele niezbędnych witamin rozpuszcza się właśnie w tłuszczach. Dlatego latem lepiej zjeść coś lekkiego z dodatkiem oliwy z oliwek, niż zaserwować sobie na obiad schabowego w panierce. Ostre przyprawy i gorące, ciężkostrawne jedzenie mogą wzmagać potliwość.

Warto wiedzieć również, że wydzielany przez organizm pot zawiera białko, które to z kolei podczas rozkładu przez bakterie powoduje przykry zapach. Dlatego wszelkie zupy na mięsnych wywarach, gęste śmietany, sery pleśniowe czy zawiesiste sosy są niewskazane na gorące dni. Lato to czas warzyw i owoców, więc zajadajmy się nimi śmiało – w sałatkach, koktajlach czy na surowo. Są smaczne, zdrowe, lekkostrawne i sezonowe, więc warto wykorzystać tę porę roku, aby się nimi najeść.

Picie to podstawa

– Podczas upałów szczególnie powinniśmy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. W czasie gorących dni co najmniej dwa litry płynów dziennie to podstawa. Oprócz tego należy zwrócić uwagę na wzmożoną utratę składników mineralnych, chociażby z potem. Warto więc oprócz wody pamiętać o uzupełnianiu witamin i składników mineralnych – zaznacza specjalistka. Tym bardziej powinniśmy sięgnąć po naszpikowane witaminami nieprzetworzone warzywa i owoce, ewentualnie zostają suplementy.

Dobrze byłoby całkowicie zrezygnować z kofeiny zawartej w kawie i czarnej herbacie, które powodują przyspieszenie krążenia krwi i wzrost temperatury ciała, co prowadzi do zwiększenia potliwości. Podobnie działa alkohol. – Często zdarza się, że podczas upałów wybieramy piwo, robią tak zwłaszcza mężczyźni. Natomiast kobiety sięgają po wody smakowe. I o ile w przypadku piwa większość z nas zdaje sobie sprawę, jak bardzo jest kaloryczne, o tyle w przypadku mineralnych wód smakowych nie jest to dla każdego oczywiste – zauważa Monika Wilczyńska.

Pamiętajmy zatem, że wody smakowe są zazwyczaj wodami słodzonymi, a co za tym idzie – kalorycznymi. Jeżeli sama woda gazowana czy niegazowana nas nie zachęca, można dodać do niej plasterek cytryny i listek mięty. Również napary z mięty, szałwii czy pokrzywy są dobre na upały (nie powodują potliwości, orzeźwiają).

Ewa Podsiadły-Natorska

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki