Co zrobić z indyka? Mięso, które polecają dietetycy

Indyki, w przeciwieństwie do kurczaków czy kaczek, wciąż nie są szczególnie popularne w polskiej kuchni. Dla części konsumentów wadą jest duży rozmiar tuszki. Inni zarzucają indyczemu mięsu, że jest suche i mało aromatyczne. To jednak kwestia przygotowana. Dobrze przyrządzony indyk jest aromatyczny i smaczny. Warto dać indykowi szansę, tym bardziej, że jest ono szczególnie polecane przez dietetyków.

IndykIndyk - mięso, które polecają dietetycy
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Indyki to największe ptaki domowe. Pochodzą z Ameryki Północnej, a do Europy trafiły pod koniec XV wieku. Bardzo szybko zyskały popularność, bo okazało się, że ich hodowla nie jest trudna. W Polsce indyki zaczęto hodować około 1600 roku. Przez wiele lat można je było spotkać w niemal każdym gospodarstwie.

Dziś hodowla indyków w naszym kraju znów zyskuje na popularności.

Indyk - wartości odżywcze

Mięso indyka ma bardzo wiele zalet. Przede wszystkim zawiera mnóstwo białka, a niewiele tłuszczu. W dodatku jest bardzo lekkostrawne i nie zawiera żadnych składników wywołujących alergie. Indycze mięso bogate jest w cenne mikroelementy, takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Znajdziemy w nim również sporo witamin, szczególnie z grupy B, które regulują prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego.

Kaczka - niedoceniany rodzaj mięsa

Indycze mięso jest również bogatym źródłem witaminy D, która bierze udział w procesie podziału komórek, wspiera wchłanianie wapnia, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz mięśni.

Wybierając kawałki mięsa z indyka, warto wiedzieć, że zdecydowania więcej prozdrowotnych składników zawiera mięso ciemne z ud. Z kolei białe mięso z piersi jest mniej kaloryczne.

Jak przyrządzić indyka?

Wykorzystując indyka w kuchni, powinniśmy uważać na sposób jego przygotowania. Mięso to bowiem ma tendencję do wysychania podczas obróbki, może zrobić się łykowate i pozbawione smaku. Najlepsze sposoby to gotowanie, szczególnie na parze, pieczenie w folii aluminiowej lub naczyniu żaroodpornym, duszenie i krótkie smażenie lub grillowanie. Oczywiście te sposoby obróbki odnoszą się przede wszystkim do mniejszych elementów tuszki indyka. Indyka w całości możemy jedynie upiec, bo garnek do jego gotowania czy duszenia musiałby być ogromnej wielkości.

Przed pieczeniem czy smażeniem warto mięso zamarynować w ziołach (szczególnie pasują tu rozmaryn, tymianek, majeranek i jałowiec), w płatkach cebuli i czosnku. Do marynaty możemy dodać również płatki chili i świeżo mielony czarny pieprz. Dzięki tym dodatkom mięso będzie bardziej kruche i aromatyczne.

Indyk
© 123RF

Całe tuszki z indyka możemy nadziewać. Farsz przygotowujemy z podrobów drobiowych i kaszy, bardzo popularne jest nadzienie z kasztanów jadalnych, a także z ziemniaków i grzybów suszonych.

Pierś z indyka z kolei to znakomity materiał na wszelkiego rodzaju sznycle, kotlety czy roladki. Zmielona pierś, doprawiona ziołami jest świetnym produktem na klopsiki i pulpety. Indycze uda najlepiej smakują duszone w warzywach. Przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste i smakują doskonale.

Delikatny smak indyczego mięsa warto potraktować jako atut, a nie wadę. Za sprawą ziół i przypraw możemy nadać mu taki aromat jaki tylko chcemy.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
W Turcji za nimi szaleją, my nie doceniamy. Te małe ziarenka poprawiają pracę jelit i regulują cukier
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
To najlepszy sposób na przechowywanie pierników. Nie będą już twarde
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
O niebo lepszy niż skyr. Jest napakowany białkiem, wapniem i pomaga schudnąć
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do uszek zawsze wybieram te suszone grzyby. Farsz jest tak pyszny i pełen smaku, że każdy pyta o składniki
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Do rosołu dodaję zawsze tylko 2 sztuki. Zupa ma głęboki smak i nie potrzebuje sztucznych przypraw
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Tak sprawdzisz, czy miód nie został sfałszowany. Sposobów jest kilka
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Jajka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ograniczyć ich spożycie
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Zaparz jak herbatę i pij codziennie. Zbijesz cholesterol, przestaniesz podjadać słodycze
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥