Co zrobić z indyka? Mięso, które polecają dietetycy

Indyki, w przeciwieństwie do kurczaków czy kaczek, wciąż nie są szczególnie popularne w polskiej kuchni. Dla części konsumentów wadą jest duży rozmiar tuszki. Inni zarzucają indyczemu mięsu, że jest suche i mało aromatyczne. To jednak kwestia przygotowana. Dobrze przyrządzony indyk jest aromatyczny i smaczny. Warto dać indykowi szansę, tym bardziej, że jest ono szczególnie polecane przez dietetyków.

IndykIndyk - mięso, które polecają dietetycy
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Indyki to największe ptaki domowe. Pochodzą z Ameryki Północnej, a do Europy trafiły pod koniec XV wieku. Bardzo szybko zyskały popularność, bo okazało się, że ich hodowla nie jest trudna. W Polsce indyki zaczęto hodować około 1600 roku. Przez wiele lat można je było spotkać w niemal każdym gospodarstwie.

Dziś hodowla indyków w naszym kraju znów zyskuje na popularności.

Indyk - wartości odżywcze

Mięso indyka ma bardzo wiele zalet. Przede wszystkim zawiera mnóstwo białka, a niewiele tłuszczu. W dodatku jest bardzo lekkostrawne i nie zawiera żadnych składników wywołujących alergie. Indycze mięso bogate jest w cenne mikroelementy, takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Znajdziemy w nim również sporo witamin, szczególnie z grupy B, które regulują prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego.

Kaczka - niedoceniany rodzaj mięsa

Indycze mięso jest również bogatym źródłem witaminy D, która bierze udział w procesie podziału komórek, wspiera wchłanianie wapnia, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz mięśni.

Wybierając kawałki mięsa z indyka, warto wiedzieć, że zdecydowania więcej prozdrowotnych składników zawiera mięso ciemne z ud. Z kolei białe mięso z piersi jest mniej kaloryczne.

Jak przyrządzić indyka?

Wykorzystując indyka w kuchni, powinniśmy uważać na sposób jego przygotowania. Mięso to bowiem ma tendencję do wysychania podczas obróbki, może zrobić się łykowate i pozbawione smaku. Najlepsze sposoby to gotowanie, szczególnie na parze, pieczenie w folii aluminiowej lub naczyniu żaroodpornym, duszenie i krótkie smażenie lub grillowanie. Oczywiście te sposoby obróbki odnoszą się przede wszystkim do mniejszych elementów tuszki indyka. Indyka w całości możemy jedynie upiec, bo garnek do jego gotowania czy duszenia musiałby być ogromnej wielkości.

Przed pieczeniem czy smażeniem warto mięso zamarynować w ziołach (szczególnie pasują tu rozmaryn, tymianek, majeranek i jałowiec), w płatkach cebuli i czosnku. Do marynaty możemy dodać również płatki chili i świeżo mielony czarny pieprz. Dzięki tym dodatkom mięso będzie bardziej kruche i aromatyczne.

Indyk
© 123RF

Całe tuszki z indyka możemy nadziewać. Farsz przygotowujemy z podrobów drobiowych i kaszy, bardzo popularne jest nadzienie z kasztanów jadalnych, a także z ziemniaków i grzybów suszonych.

Pierś z indyka z kolei to znakomity materiał na wszelkiego rodzaju sznycle, kotlety czy roladki. Zmielona pierś, doprawiona ziołami jest świetnym produktem na klopsiki i pulpety. Indycze uda najlepiej smakują duszone w warzywach. Przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste i smakują doskonale.

Delikatny smak indyczego mięsa warto potraktować jako atut, a nie wadę. Za sprawą ziół i przypraw możemy nadać mu taki aromat jaki tylko chcemy.

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀