Trwa ładowanie...

Co zrobić z indyka? Mięso, które polecają dietetycy

Indyki, w przeciwieństwie do kurczaków czy kaczek, wciąż nie są szczególnie popularne w polskiej kuchni. Dla części konsumentów wadą jest duży rozmiar tuszki. Inni zarzucają indyczemu mięsu, że jest suche i mało aromatyczne. To jednak kwestia przygotowana. Dobrze przyrządzony indyk jest aromatyczny i smaczny. Warto dać indykowi szansę, tym bardziej, że jest ono szczególnie polecane przez dietetyków.

Indyk - mięso, które polecają dietetycyIndyk - mięso, które polecają dietetycyŹródło: 123RF
d3vz47j
d3vz47j

Indyki to największe ptaki domowe. Pochodzą z Ameryki Północnej, a do Europy trafiły pod koniec XV wieku. Bardzo szybko zyskały popularność, bo okazało się, że ich hodowla nie jest trudna. W Polsce indyki zaczęto hodować około 1600 roku. Przez wiele lat można je było spotkać w niemal każdym gospodarstwie.

Dziś hodowla indyków w naszym kraju znów zyskuje na popularności.

Indyk - wartości odżywcze

Mięso indyka ma bardzo wiele zalet. Przede wszystkim zawiera mnóstwo białka, a niewiele tłuszczu. W dodatku jest bardzo lekkostrawne i nie zawiera żadnych składników wywołujących alergie. Indycze mięso bogate jest w cenne mikroelementy, takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk. Znajdziemy w nim również sporo witamin, szczególnie z grupy B, które regulują prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego.

Kaczka - niedoceniany rodzaj mięsa

Indycze mięso jest również bogatym źródłem witaminy D, która bierze udział w procesie podziału komórek, wspiera wchłanianie wapnia, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz mięśni.

d3vz47j

Wybierając kawałki mięsa z indyka, warto wiedzieć, że zdecydowania więcej prozdrowotnych składników zawiera mięso ciemne z ud. Z kolei białe mięso z piersi jest mniej kaloryczne.

Jak przyrządzić indyka?

Wykorzystując indyka w kuchni, powinniśmy uważać na sposób jego przygotowania. Mięso to bowiem ma tendencję do wysychania podczas obróbki, może zrobić się łykowate i pozbawione smaku. Najlepsze sposoby to gotowanie, szczególnie na parze, pieczenie w folii aluminiowej lub naczyniu żaroodpornym, duszenie i krótkie smażenie lub grillowanie. Oczywiście te sposoby obróbki odnoszą się przede wszystkim do mniejszych elementów tuszki indyka. Indyka w całości możemy jedynie upiec, bo garnek do jego gotowania czy duszenia musiałby być ogromnej wielkości.

Przed pieczeniem czy smażeniem warto mięso zamarynować w ziołach (szczególnie pasują tu rozmaryn, tymianek, majeranek i jałowiec), w płatkach cebuli i czosnku. Do marynaty możemy dodać również płatki chili i świeżo mielony czarny pieprz. Dzięki tym dodatkom mięso będzie bardziej kruche i aromatyczne.

Indyk 123RF
Źródło: 123RF

Całe tuszki z indyka możemy nadziewać. Farsz przygotowujemy z podrobów drobiowych i kaszy, bardzo popularne jest nadzienie z kasztanów jadalnych, a także z ziemniaków i grzybów suszonych.

d3vz47j

Pierś z indyka z kolei to znakomity materiał na wszelkiego rodzaju sznycle, kotlety czy roladki. Zmielona pierś, doprawiona ziołami jest świetnym produktem na klopsiki i pulpety. Indycze uda najlepiej smakują duszone w warzywach. Przygotowane w ten sposób są bardzo soczyste i smakują doskonale.

Delikatny smak indyczego mięsa warto potraktować jako atut, a nie wadę. Za sprawą ziół i przypraw możemy nadać mu taki aromat jaki tylko chcemy.

Zobacz też:

d3vz47j
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3vz47j
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vz47j
Więcej tematów