Kotlety schabowe w najlepszej wersji. Klasyka w nowej odsłonie

Kotlety schabowe są klasyką polskiej kuchni. To smaczne i łatwe danie, niewymagające od kucharza wielkich umiejętności. Wystarczy kawałek mięsa, kilka produktów i obiad gotowy w piętnaście minut. Ta łatwość przygotowywania schabowych często jednak nas usypia. Popadamy w rutynę, a przecież kotlety można przygotować na wiele różnych sposobów. Oto pięć naszych propozycji.

Kotlety schaboweKotlety schabowe
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Schabowe z szynką

Na początek doskonałe połączenie delikatnego schabu i pachnącej wędzonej szynki. Takie kotlety smakować będą zupełnie inaczej niż tradycyjne. Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, kilka plastrów wędzonej szynki, musztardę, bułkę tartą, jajko, mąkę, smalec, sól i pieprz. Schab rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Każdy kotlet smarujemy z jednej strony musztardą, układamy plaster szynki. Mięso obtaczamy delikatnie w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na smalcu, aż kotlet będzie rumiany.

Schabowy z serem

Ser i mięso to połączenie znane, choć nie jest to propozycja dla osób dbających o linię. Od czasu do czasu warto jednak zgrzeszyć. Składniki: plastry schabu, plasterki żółtego sera dobrej jakości, keczup, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, smalec. Schab rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy z jednej strony keczupem. Na każdym plastrze mięsa układamy ser, na nim drugi plaster mięsa. Dociskamy, panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rumiano.

Kotlet z ziołami

Do schabu pasuje wiele ziół. Tymianek, oregano czy rozmaryn zdecydowanie poprawiają smak mięsa. My jednak proponujemy szałwię. Dzięki temu nasz schabowy smakować będzie bardziej śródziemnomorsko. Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, czosnek, liście szałwii, mąkę, jajko, płatki owsiane, sól, pieprz. Mięso rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na każdym płacie kilka listków szałwii, dociskamy. Delikatnie panierujemy w mące, jajku i pokruszonych płatkach. Smażymy na oliwie.

Schabowy w kukurydzianej panierce

Mięso wieprzowe świetnie smakuje ze słodkimi dodatkami. Słodycz podkreśla smak mięsa i powoduje, że danie tak przyrządzone staje się nieoczywiste. Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, miód, musztardę, mąkę, jajko, słodzone płatki kukurydziane, sól i pieprz. Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy miodem i musztardą. Panierujemy w mące, jajku i pokruszonych płatkach. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

Kotlet nadziewany

I na koniec wariacja na temat schabowego, która na pewno znajdzie wielu zwolenników. Składniki: kawałek schabu, boczek wędzony, ogórki kiszone, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, smalec. Ze schabu wykrawamy plastry grubości trzech centymetrów. Każdy plaster nacinamy w środku, nie przecinając do końca i rozbijamy bardzo delikatnie. Oprószamy solą i pieprzem. Do utworzonej kieszonki wkładamy plasterki boczku i ogórków. Dociskamy, obtaczamy w mące, jajku i bułce, smażymy na rumiano.

Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯