Kotlety schabowe w najlepszej wersji. Klasyka w nowej odsłonie
Kotlety schabowe są klasyką polskiej kuchni. To smaczne i łatwe danie, niewymagające od kucharza wielkich umiejętności. Wystarczy kawałek mięsa, kilka produktów i obiad gotowy w piętnaście minut. Ta łatwość przygotowywania schabowych często jednak nas usypia. Popadamy w rutynę, a przecież kotlety można przygotować na wiele różnych sposobów. Oto pięć naszych propozycji.
Schabowe z szynką
Na początek doskonałe połączenie delikatnego schabu i pachnącej wędzonej szynki. Takie kotlety smakować będą zupełnie inaczej niż tradycyjne. Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, kilka plastrów wędzonej szynki, musztardę, bułkę tartą, jajko, mąkę, smalec, sól i pieprz. Schab rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Każdy kotlet smarujemy z jednej strony musztardą, układamy plaster szynki. Mięso obtaczamy delikatnie w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na smalcu, aż kotlet będzie rumiany.
Schabowy z serem
Ser i mięso to połączenie znane, choć nie jest to propozycja dla osób dbających o linię. Od czasu do czasu warto jednak zgrzeszyć. Składniki: plastry schabu, plasterki żółtego sera dobrej jakości, keczup, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, smalec. Schab rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy z jednej strony keczupem. Na każdym plastrze mięsa układamy ser, na nim drugi plaster mięsa. Dociskamy, panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rumiano.
Kotlet z ziołami
Do schabu pasuje wiele ziół. Tymianek, oregano czy rozmaryn zdecydowanie poprawiają smak mięsa. My jednak proponujemy szałwię. Dzięki temu nasz schabowy smakować będzie bardziej śródziemnomorsko. Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, czosnek, liście szałwii, mąkę, jajko, płatki owsiane, sól, pieprz. Mięso rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na każdym płacie kilka listków szałwii, dociskamy. Delikatnie panierujemy w mące, jajku i pokruszonych płatkach. Smażymy na oliwie.
Schabowy w kukurydzianej panierce
Mięso wieprzowe świetnie smakuje ze słodkimi dodatkami. Słodycz podkreśla smak mięsa i powoduje, że danie tak przyrządzone staje się nieoczywiste. Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, miód, musztardę, mąkę, jajko, słodzone płatki kukurydziane, sól i pieprz. Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy miodem i musztardą. Panierujemy w mące, jajku i pokruszonych płatkach. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
Kotlet nadziewany
I na koniec wariacja na temat schabowego, która na pewno znajdzie wielu zwolenników. Składniki: kawałek schabu, boczek wędzony, ogórki kiszone, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, smalec. Ze schabu wykrawamy plastry grubości trzech centymetrów. Każdy plaster nacinamy w środku, nie przecinając do końca i rozbijamy bardzo delikatnie. Oprószamy solą i pieprzem. Do utworzonej kieszonki wkładamy plasterki boczku i ogórków. Dociskamy, obtaczamy w mące, jajku i bułce, smażymy na rumiano.
Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu
Zobacz też: