Kotlety schabowe w najlepszej wersji. Klasyka w nowej odsłonie

Kotlety schabowe są klasyką polskiej kuchni. To smaczne i łatwe danie, niewymagające od kucharza wielkich umiejętności. Wystarczy kawałek mięsa, kilka produktów i obiad gotowy w piętnaście minut. Ta łatwość przygotowywania schabowych często jednak nas usypia. Popadamy w rutynę, a przecież kotlety można przygotować na wiele różnych sposobów. Oto pięć naszych propozycji.

Kotlety schaboweKotlety schabowe
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Schabowe z szynką

Na początek doskonałe połączenie delikatnego schabu i pachnącej wędzonej szynki. Takie kotlety smakować będą zupełnie inaczej niż tradycyjne. Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, kilka plastrów wędzonej szynki, musztardę, bułkę tartą, jajko, mąkę, smalec, sól i pieprz. Schab rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Każdy kotlet smarujemy z jednej strony musztardą, układamy plaster szynki. Mięso obtaczamy delikatnie w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na smalcu, aż kotlet będzie rumiany.

Schabowy z serem

Ser i mięso to połączenie znane, choć nie jest to propozycja dla osób dbających o linię. Od czasu do czasu warto jednak zgrzeszyć. Składniki: plastry schabu, plasterki żółtego sera dobrej jakości, keczup, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, smalec. Schab rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy z jednej strony keczupem. Na każdym plastrze mięsa układamy ser, na nim drugi plaster mięsa. Dociskamy, panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rumiano.

Kotlet z ziołami

Do schabu pasuje wiele ziół. Tymianek, oregano czy rozmaryn zdecydowanie poprawiają smak mięsa. My jednak proponujemy szałwię. Dzięki temu nasz schabowy smakować będzie bardziej śródziemnomorsko. Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, czosnek, liście szałwii, mąkę, jajko, płatki owsiane, sól, pieprz. Mięso rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na każdym płacie kilka listków szałwii, dociskamy. Delikatnie panierujemy w mące, jajku i pokruszonych płatkach. Smażymy na oliwie.

Schabowy w kukurydzianej panierce

Mięso wieprzowe świetnie smakuje ze słodkimi dodatkami. Słodycz podkreśla smak mięsa i powoduje, że danie tak przyrządzone staje się nieoczywiste. Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, miód, musztardę, mąkę, jajko, słodzone płatki kukurydziane, sól i pieprz. Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy miodem i musztardą. Panierujemy w mące, jajku i pokruszonych płatkach. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

Kotlet nadziewany

I na koniec wariacja na temat schabowego, która na pewno znajdzie wielu zwolenników. Składniki: kawałek schabu, boczek wędzony, ogórki kiszone, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, smalec. Ze schabu wykrawamy plastry grubości trzech centymetrów. Każdy plaster nacinamy w środku, nie przecinając do końca i rozbijamy bardzo delikatnie. Oprószamy solą i pieprzem. Do utworzonej kieszonki wkładamy plasterki boczku i ogórków. Dociskamy, obtaczamy w mące, jajku i bułce, smażymy na rumiano.

Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść