Kotlety schabowe w najlepszej wersji. Klasyka w nowej odsłonie

Kotlety schabowe są klasyką polskiej kuchni. To smaczne i łatwe danie, niewymagające od kucharza wielkich umiejętności. Wystarczy kawałek mięsa, kilka produktów i obiad gotowy w piętnaście minut. Ta łatwość przygotowywania schabowych często jednak nas usypia. Popadamy w rutynę, a przecież kotlety można przygotować na wiele różnych sposobów. Oto pięć naszych propozycji.

Kotlety schaboweKotlety schabowe
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Schabowe z szynką

Na początek doskonałe połączenie delikatnego schabu i pachnącej wędzonej szynki. Takie kotlety smakować będą zupełnie inaczej niż tradycyjne. Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, kilka plastrów wędzonej szynki, musztardę, bułkę tartą, jajko, mąkę, smalec, sól i pieprz. Schab rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem. Każdy kotlet smarujemy z jednej strony musztardą, układamy plaster szynki. Mięso obtaczamy delikatnie w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smażymy na smalcu, aż kotlet będzie rumiany.

Schabowy z serem

Ser i mięso to połączenie znane, choć nie jest to propozycja dla osób dbających o linię. Od czasu do czasu warto jednak zgrzeszyć. Składniki: plastry schabu, plasterki żółtego sera dobrej jakości, keczup, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, smalec. Schab rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy solą i pieprzem, smarujemy z jednej strony keczupem. Na każdym plastrze mięsa układamy ser, na nim drugi plaster mięsa. Dociskamy, panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na rumiano.

Kotlet z ziołami

Do schabu pasuje wiele ziół. Tymianek, oregano czy rozmaryn zdecydowanie poprawiają smak mięsa. My jednak proponujemy szałwię. Dzięki temu nasz schabowy smakować będzie bardziej śródziemnomorsko. Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, czosnek, liście szałwii, mąkę, jajko, płatki owsiane, sól, pieprz. Mięso rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na każdym płacie kilka listków szałwii, dociskamy. Delikatnie panierujemy w mące, jajku i pokruszonych płatkach. Smażymy na oliwie.

Schabowy w kukurydzianej panierce

Mięso wieprzowe świetnie smakuje ze słodkimi dodatkami. Słodycz podkreśla smak mięsa i powoduje, że danie tak przyrządzone staje się nieoczywiste. Potrzebujemy: kilka plastrów schabu, miód, musztardę, mąkę, jajko, słodzone płatki kukurydziane, sól i pieprz. Mięso rozbijamy, oprószamy solą i pieprzem, smarujemy miodem i musztardą. Panierujemy w mące, jajku i pokruszonych płatkach. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.

Kotlet nadziewany

I na koniec wariacja na temat schabowego, która na pewno znajdzie wielu zwolenników. Składniki: kawałek schabu, boczek wędzony, ogórki kiszone, mąka, jajko, bułka tarta, sól, pieprz, smalec. Ze schabu wykrawamy plastry grubości trzech centymetrów. Każdy plaster nacinamy w środku, nie przecinając do końca i rozbijamy bardzo delikatnie. Oprószamy solą i pieprzem. Do utworzonej kieszonki wkładamy plasterki boczku i ogórków. Dociskamy, obtaczamy w mące, jajku i bułce, smażymy na rumiano.

Rozmrażasz tak mięso? Nigdy nie powtarzaj tego błędu

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥