Zimowe sałatki, które mogą zastąpić cały posiłek

Choć przygotowanie pysznych sałatek zimą może być pewnym wyzwaniem, nie powinniśmy z nich rezygnować. Przeciwnie serwujmy je jak najczęściej. Dzięki temu ograniczymy ilość zjadanego mięsa - a o tej porze roku często zjadamy go zbyt wiele - i dostarczymy organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Jarzyny zawierają bowiem mnóstwo witamin i mikroelementów, które pomagają nam w utrzymaniu odpowiedniego poziomu odporności. Jedzmy więc warzywa, szczególnie w postaci sałatek, które mogą stanowić samodzielny i pełnowartościowy posiłek. Oto pięć naszych propozycji.

Sałatka ziemniaczanaTe sałatki mogą zastąpić obiad
Źródło zdjęć: © 123RF
Magda Bukowska

Sałatka z pieczonych warzyw

Pieczone warzywa nie tylko nie tracą swoich właściwości, ale mają też intensywniejszy smak. Do przygotowania naszej sałatki potrzebujemy: kawałek dyni, dwie marchewki, czerwoną paprykę, kilka pieczarek, olej, oregano, sól i pieprz. Dynię i marchewkę obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Paprykę kroimy w paski, pieczarki na plasterki. Wszystkie warzywa układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą i doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez 40 minut, przekładamy do miski i podajemy.

Sałatka z ziemniaków

Sałatki ziemniaczane są bardzo pożywne i zdrowe. Możemy do nich dodać wędlinę, a jeśli chcemy przygotować danie wegetariańskie po prostu ją pomińmy. Składniki: pół kilograma ziemniaków, kilka plasterków szynki, cebula, dwa ogórki kiszone, majonez, śmietana, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy, szynkę i ogórki kroimy w paski, dodajemy do ziemniaków. Z majonezu, śmietany i pieprzu robimy sos, mieszamy go z warzywami. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą.

5 błędów w przygotowywaniu sałatki greckiej

Brukselki z cykorią

Nie wszyscy lubią brukselkę, ale jako główny składnik sałatki warzywo to sprawdza się znakomicie. Brukselka musi być jednak gotowana bardzo krótko w lekko osolonym wrzątku, by nadal była chrupiąca. Potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanej brukselki, główkę cykorii, jabłko, garść orzechów włoskich, ser gouda, oliwę z oliwek, musztardę, sól, pieprz. Cykorie dzielimy na listki, jabłko kroimy w dużą kostkę, brukselki na pół. Przykładamy warzywa do miski, dodajemy pokrojony w kostkę ser i podprażone orzechy. Z oliwy, musztardy, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

Sałatka z oscypkiem

Polskie sery zdecydowanie zbyt rzadko używane są w sałatkach. Szkoda, bo wiele z nich bez pod względem smaku może rywalizować z najlepszymi serami z Włoch czy Francji. Jednym z takich serów jest oscypek, czyli owczy, wędzony ser. Potrzebujemy: dwie szklanki pokrojonej w kostkę dyni, kilka pomidorów koktajlowych, sałatę rzymską, kilka oliwek, trzy małe oscypki lub pół dużego, sól, pieprz, oliwę i ocet balsamiczny. Dynię przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sałatę kroimy w szerokie paski, oscypka w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy oliwę, ocet, doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka z kurczaka i buraków

Buraki to prawdziwa bomba witaminowa, szkoda więc, że jemy je tak rzadko. Ta sałatka może być pełnym daniem na obiad czy kolację. Składniki: pierś z kurczaka, dwa buraki, szklanka kaszy gryczanej, szpinak, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Kaszę gotujemy do miękkości, pierś z kurczaka nacieramy solą i smażymy na patelni grillowej, a następnie kroimy w kostkę. Buraki gotujemy do miękkości. W misce mieszamy ze sobą mięso, kaszę, pokrojone w kostkę buraki, szpinak, posiekaną natkę. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Gotowe.

Zobacz też:

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki