Zimowe sałatki, które mogą zastąpić cały posiłek
Choć przygotowanie pysznych sałatek zimą może być pewnym wyzwaniem, nie powinniśmy z nich rezygnować. Przeciwnie serwujmy je jak najczęściej. Dzięki temu ograniczymy ilość zjadanego mięsa - a o tej porze roku często zjadamy go zbyt wiele - i dostarczymy organizmowi wielu cennych składników odżywczych. Jarzyny zawierają bowiem mnóstwo witamin i mikroelementów, które pomagają nam w utrzymaniu odpowiedniego poziomu odporności. Jedzmy więc warzywa, szczególnie w postaci sałatek, które mogą stanowić samodzielny i pełnowartościowy posiłek. Oto pięć naszych propozycji.
Sałatka z pieczonych warzyw
Pieczone warzywa nie tylko nie tracą swoich właściwości, ale mają też intensywniejszy smak. Do przygotowania naszej sałatki potrzebujemy: kawałek dyni, dwie marchewki, czerwoną paprykę, kilka pieczarek, olej, oregano, sól i pieprz. Dynię i marchewkę obieramy i kroimy w dość dużą kostkę. Paprykę kroimy w paski, pieczarki na plasterki. Wszystkie warzywa układamy na blasze do pieczenia, skrapiamy oliwą i doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 150 stopni C przez 40 minut, przekładamy do miski i podajemy.
Sałatka z ziemniaków
Sałatki ziemniaczane są bardzo pożywne i zdrowe. Możemy do nich dodać wędlinę, a jeśli chcemy przygotować danie wegetariańskie po prostu ją pomińmy. Składniki: pół kilograma ziemniaków, kilka plasterków szynki, cebula, dwa ogórki kiszone, majonez, śmietana, sól i pieprz. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy, szynkę i ogórki kroimy w paski, dodajemy do ziemniaków. Z majonezu, śmietany i pieprzu robimy sos, mieszamy go z warzywami. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą.
5 błędów w przygotowywaniu sałatki greckiej
Brukselki z cykorią
Nie wszyscy lubią brukselkę, ale jako główny składnik sałatki warzywo to sprawdza się znakomicie. Brukselka musi być jednak gotowana bardzo krótko w lekko osolonym wrzątku, by nadal była chrupiąca. Potrzebujemy: dwie szklanki ugotowanej brukselki, główkę cykorii, jabłko, garść orzechów włoskich, ser gouda, oliwę z oliwek, musztardę, sól, pieprz. Cykorie dzielimy na listki, jabłko kroimy w dużą kostkę, brukselki na pół. Przykładamy warzywa do miski, dodajemy pokrojony w kostkę ser i podprażone orzechy. Z oliwy, musztardy, soli i pieprzu robimy sos, którym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Sałatka z oscypkiem
Polskie sery zdecydowanie zbyt rzadko używane są w sałatkach. Szkoda, bo wiele z nich bez pod względem smaku może rywalizować z najlepszymi serami z Włoch czy Francji. Jednym z takich serów jest oscypek, czyli owczy, wędzony ser. Potrzebujemy: dwie szklanki pokrojonej w kostkę dyni, kilka pomidorów koktajlowych, sałatę rzymską, kilka oliwek, trzy małe oscypki lub pół dużego, sól, pieprz, oliwę i ocet balsamiczny. Dynię przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieczemy pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Sałatę kroimy w szerokie paski, oscypka w kostkę. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, dodajemy oliwę, ocet, doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka z kurczaka i buraków
Buraki to prawdziwa bomba witaminowa, szkoda więc, że jemy je tak rzadko. Ta sałatka może być pełnym daniem na obiad czy kolację. Składniki: pierś z kurczaka, dwa buraki, szklanka kaszy gryczanej, szpinak, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól i pieprz. Kaszę gotujemy do miękkości, pierś z kurczaka nacieramy solą i smażymy na patelni grillowej, a następnie kroimy w kostkę. Buraki gotujemy do miękkości. W misce mieszamy ze sobą mięso, kaszę, pokrojone w kostkę buraki, szpinak, posiekaną natkę. Doprawiamy oliwą, solą i pieprzem. Gotowe.
Zobacz też: