Trwa ładowanie...
03-12-2008 16:34

Chrupkie pieczywo nie takie zdrowe

Prawidłowo zbilansowana codzienna dieta jest jednym z głównych czynników pozwalających zachować zdrowie i sprawność. Jak jednak zauważają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, nie wszystkie żywnościowe produkty zastępcze spełniają oczekiwane kryteria w odniesieniu do zaleceń dietetycznych.

Chrupkie pieczywo nie takie zdroweŹródło: archiwum, fot: archiwum
d2cbh3t
d2cbh3t

Prawidłowo zbilansowana codzienna dieta jest jednym z głównych czynników pozwalających zachować zdrowie i sprawność. Jak jednak zauważają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, nie wszystkie żywnościowe produkty zastępcze spełniają oczekiwane kryteria w odniesieniu do zaleceń dietetycznych.

- Wymuszona dynamicznym stylem życia konieczność rezygnowania z regularnych posiłków skutkuje poszukiwania produktów wygodnych i sycących - podkreślają badacze z Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż lubelskiego UP. - Producenci wypełnili lukę rynkową oferując konsumentom między innymi bogaty asortyment chleba chrupkiego.

Ten chleb się rozpuszcza

Celem badań poprowadzonych przez prof. dr hab. Zbigniewa Rzedzickiego wraz z Emilią Sykut-Domańską i Pawłem Strychalskim było przebadania składu chemicznego najbardziej popularnych rodzajów pieczywa chrupkiego dostępnego w polskich sklepach. Szczególnie ważne było zbadanie składu błonnika pokarmowego i tzw. rozpuszczalności suchej masy.

Analizie poddano kilka rodzajów pieczywa chrupkiego, między innymi ryżowego, pszennego, żytniego, kukurydzianego, wielozbożowego i mieszanych. W 2/3 badanych próbek stwierdzono bardzo wysoką rozpuszczalność suchej masy, przekraczającą 40 proc.

d2cbh3t

- Wysoka rozpuszczalność suchej masy jest skutkiem rozpadu polimerów cukrowców - wyjaśniają naukowcy z lubelskiego Uniwersytetu. - Sądzi się, że spożywanie produktów o wysokiej rozpuszczalności suchej masy negatywnie wpływa na poposiłkową glikemię.

Określenie „glikemia poposiłkowa" odnosi się do stężenia glukozy w osoczu krwi po jedzeniu. Im wyższy jest poziom cukru we krwi po posiłku, tym wyższe jest ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał mięśnia sercowego, nadciśnienie tętnicze krwi, choroba niedokrwienną serca czy udar mózgu.

Za mało białka i błonnika

- Najniższy udział białka ogólnego, około 8 procent, stwierdzono w pieczywie kukurydziano-żytnim, kukurydziano-ryżowym, kukurydzianym i ryżowym - stwierdzili badacze. - W pieczywie pszennym odnotowano 12 procent.

d2cbh3t

Jak wykazały analizy chemiczne, pieczywo odznaczało się również niską zawartością tłuszczu.

- Pieczywo chrupkie powinno stanowić cenne źródło błonnika pokarmowego. Nasze badania nie potwierdziły tych opinii - zwracają uwagę badacze. - Na 9 badanych próbek, w 8 z nich wykazano niską lub nawet bardzo niską zawartość błonnika pokarmowego.

Podsumowując wyniki badań, naukowcy stwierdzili, że ze względu na wysoką rozpuszczalność suchej masy, niską zawartość białka oraz błonnika, pieczywo chrupkie nie w pełni spełnia kryteria konieczne do kwalifikowania go do produktów podstawy piramidy żywienia.

(PAP)

d2cbh3t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2cbh3t
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj