Chrupkie pieczywo nie takie zdrowe

Prawidłowo zbilansowana codzienna dieta jest jednym z głównych czynników pozwalających zachować zdrowie i sprawność. Jak jednak zauważają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, nie wszystkie żywnościowe produkty zastępcze spełniają oczekiwane kryteria w odniesieniu do zaleceń dietetycznych.

Chrupkie pieczywo nie takie zdrowe
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
6

Prawidłowo zbilansowana codzienna dieta jest jednym z głównych czynników pozwalających zachować zdrowie i sprawność. Jak jednak zauważają naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, nie wszystkie żywnościowe produkty zastępcze spełniają oczekiwane kryteria w odniesieniu do zaleceń dietetycznych.

- Wymuszona dynamicznym stylem życia konieczność rezygnowania z regularnych posiłków skutkuje poszukiwania produktów wygodnych i sycących - podkreślają badacze z Zakładu Inżynierii i Technologii Zbóż lubelskiego UP. - Producenci wypełnili lukę rynkową oferując konsumentom między innymi bogaty asortyment chleba chrupkiego.

Ten chleb się rozpuszcza

Celem badań poprowadzonych przez prof. dr hab. Zbigniewa Rzedzickiego wraz z Emilią Sykut-Domańską i Pawłem Strychalskim było przebadania składu chemicznego najbardziej popularnych rodzajów pieczywa chrupkiego dostępnego w polskich sklepach. Szczególnie ważne było zbadanie składu błonnika pokarmowego i tzw. rozpuszczalności suchej masy.

Analizie poddano kilka rodzajów pieczywa chrupkiego, między innymi ryżowego, pszennego, żytniego, kukurydzianego, wielozbożowego i mieszanych. W 2/3 badanych próbek stwierdzono bardzo wysoką rozpuszczalność suchej masy, przekraczającą 40 proc.

- Wysoka rozpuszczalność suchej masy jest skutkiem rozpadu polimerów cukrowców - wyjaśniają naukowcy z lubelskiego Uniwersytetu. - Sądzi się, że spożywanie produktów o wysokiej rozpuszczalności suchej masy negatywnie wpływa na poposiłkową glikemię.

Określenie „glikemia poposiłkowa" odnosi się do stężenia glukozy w osoczu krwi po jedzeniu. Im wyższy jest poziom cukru we krwi po posiłku, tym wyższe jest ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak miażdżyca, zawał mięśnia sercowego, nadciśnienie tętnicze krwi, choroba niedokrwienną serca czy udar mózgu.

Za mało białka i błonnika

- Najniższy udział białka ogólnego, około 8 procent, stwierdzono w pieczywie kukurydziano-żytnim, kukurydziano-ryżowym, kukurydzianym i ryżowym - stwierdzili badacze. - W pieczywie pszennym odnotowano 12 procent.

Jak wykazały analizy chemiczne, pieczywo odznaczało się również niską zawartością tłuszczu.

- Pieczywo chrupkie powinno stanowić cenne źródło błonnika pokarmowego. Nasze badania nie potwierdziły tych opinii - zwracają uwagę badacze. - Na 9 badanych próbek, w 8 z nich wykazano niską lub nawet bardzo niską zawartość błonnika pokarmowego.

Podsumowując wyniki badań, naukowcy stwierdzili, że ze względu na wysoką rozpuszczalność suchej masy, niską zawartość białka oraz błonnika, pieczywo chrupkie nie w pełni spełnia kryteria konieczne do kwalifikowania go do produktów podstawy piramidy żywienia.

(PAP)

6

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm