Chaczapuri - serowy chleb prosto z Gruzji

Gruzińska kuchnia jest coraz popularniejsza w naszym kraju. Nie mam się czemu dziwić, ponieważ kraj słynie z pysznych i różnorodnych aromatów. Niekwestionowanym gruzińskim przysmakiem jest Chaczapuri. To rodzaj chleba z serowym nadzieniem. Można go jeść o każdej porze dnia - na obiad, kolację czy śniadanie. Przepis jest naprawdę prosty.

8

Gruzińska kuchnia jest coraz popularniejsza w naszym kraju. Słynie z pysznych dań i różnorodnych aromatów. Niekwestionowanym gruzińskim przysmakiem jest chaczapuri. To rodzaj chleba z serowym nadzieniem. Można go przygotowywać zarówno na obiad, kolację czy śniadanie. Przepis jest naprawdę prosty.

Składniki na ciasto:

20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1kg mąki, 3/4 litra wody, 1/2 łyżki soli, 3 łyżki oleju.

Farsz:

300 g mozzarelli, 250 g żółtego sera, 250 g bryndzy lub fety, 1 jajko, pieprz, mąka do podsypania masło do smarowania.

Przygotowanie:

  1. Drożdże posypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aż wypłyną na powierzchnię. y 2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej oraz rozmieszane drożdże z wodą.
  2. Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko lepkie i ciągnące, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  3. Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, dzielimy na 4 porcje.
  4. Łączymy ze sobą wszystkie gatunki sera i formujemy z nich 4 kule.
  5. Ciasto rozgniatamy na placek, układamy na jego środku ser, zawijamy brzegi, skręcamy, rozgniatamy dłońmi na placek o grubości około 1,5 cm.
  6. Wypiekamy na suchej patelni, na średnim ogniu aż się zarumieni z obu stron, podajemy posmarowane roztopionym masłem.
Źródło artykułu: LifeTube/Jaja w kuchni
8

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek