Chaczapuri - serowy chleb prosto z Gruzji
Gruzińska kuchnia jest coraz popularniejsza w naszym kraju. Nie mam się czemu dziwić, ponieważ kraj słynie z pysznych i różnorodnych aromatów. Niekwestionowanym gruzińskim przysmakiem jest Chaczapuri. To rodzaj chleba z serowym nadzieniem. Można go jeść o każdej porze dnia - na obiad, kolację czy śniadanie. Przepis jest naprawdę prosty.
Składniki na ciasto:
20 g drożdży, 1 łyżeczka cukru, 1kg mąki, 3/4 litra wody, 1/2 łyżki soli, 3 łyżki oleju.
Farsz:
300 g mozzarelli, 250 g żółtego sera, 250 g bryndzy lub fety, 1 jajko, pieprz, mąka do podsypania masło do smarowania.
Przygotowanie:
- Drożdże posypujemy cukrem, zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy aż wypłyną na powierzchnię. y 2. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej oraz rozmieszane drożdże z wodą.
- Wyrabiamy ciasto, powinno być lekko lepkie i ciągnące, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
- Po tym czasie jeszcze raz wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne, dzielimy na 4 porcje.
- Łączymy ze sobą wszystkie gatunki sera i formujemy z nich 4 kule.
- Ciasto rozgniatamy na placek, układamy na jego środku ser, zawijamy brzegi, skręcamy, rozgniatamy dłońmi na placek o grubości około 1,5 cm.
- Wypiekamy na suchej patelni, na średnim ogniu aż się zarumieni z obu stron, podajemy posmarowane roztopionym masłem.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016