Buraczane kopytka z masłem szałwiowym
Buraki to niewątpliwie skarbnica witamin i minerałów. Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają antocyjanom, barwnikom, które wzmacniają naszą odporność, zapobiegają występowaniu nowotworów oraz starzeniu. Ich właściwości zasadotwórcze przywracają równowagę w żołądku. Sok z buraków chroni przed katarem, uwalnia od zgagi i obniża ciśnienie krwi.
Buraki to niewątpliwie skarbnica witamin i minerałów. Swoje lecznicze właściwości zawdzięczają antocyjanom, barwnikom, które wzmacniają naszą odporność, zapobiegają występowaniu nowotworów oraz starzeniu. Ich właściwości zasadotwórcze przywracają równowagę w żołądku. Sok z buraków chroni przed katarem, uwalnia od zgagi i obniża ciśnienie krwi.
Jeśli nie przepadacie jednak za smakiem buraka w standardowej postaci, warto przemycić go do ulubionych potraw. Ciekawą propozycją będą kopytka z buraków. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste. Do klasycznej masy na kopytka wystarczy dodać puree z buraków, a potem zagnieść ciasto.
Kopytka w głębokim, różowym kolorze z pewnością zaskoczą gości przyzwyczajonych do standardowego, kremowego koloru. Doskonale smakują polane masłem szałwiowym.