WAŻNE
TERAZ

Władze Poczty Polskiej nie odpowiedzą za wybory kopertowe. Śledztwo umorzone

Burak - najmodniejsze warzywo tego sezonu

Po tym jak naukowcy ogłosili, że sok z buraka pomaga w leczeniu nadciśnienia i zwiększa wydajność sportowców - to pospolite warzywo stało się nowym superproduktem. Burak jest nie tylko ważnym składnikiem codziennej diety, ale również kulinarną inspiracją.

Burak - najmodniejsze warzywo tego sezonu
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
120

Po tym jak naukowcy ogłosili, że sok z buraka pomaga w leczeniu nadciśnienia i zwiększa wydajność sportowców - to pospolite warzywo stało się nowym superproduktem. Burak jest nie tylko ważnym składnikiem codziennej diety, ale również kulinarną inspiracją.

Burak jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Zawiera również azotany i przeciwutleniacze, które mogą pomóc obniżyć ciśnienie krwi i ryzyko wystąpienia raka.

Badania opublikowane w zeszłym roku pokazały, że wysoki poziom azotanów w soku z buraków wpływa w znacznym stopniu na zwiększenie wydajności fizycznej wśród sportowców, może również zwiększać przepływ krwi do pewnych obszarów mózgu. Jego zdrowotne właściwości nie są odkryciem ostatnich lat. Dawniej burak był używany do leczenia wielu dolegliwości, w tym gorączki, zaparć i problemów skórnych.

Buraki wypłukują kwas moczowy z organizmu, a także oczyszczają krew i działają bakteriobójczo. Aby się o tym przekonać, polecane jest spożycie pół godziny przed jedzeniem do 100 gramów soku, najlepiej rozcieńczonego ciepłą wodą. Dzięki zawartości betaniny buraki poprawiają pracę wątroby i przewodów żółciowych. Obniżają poziom cholesterolu, przeciwdziałają miażdżycy i hamują procesy gnilne w jelitach. Zaleca się ich spożycie także osobom z chorobami, którym towarzyszy odmineralizowanie kości. Zjadanie czerwonych buraków wpływa korzystnie przy chorobach nerek i przy zaparciach. Pomaga także w leczeniu przeziębień i otyłości.

Do włączenia buraków do codziennej diety zachęcają nie tylko lekarze, ale również kucharze. Zdziwi się ten, kto do tej pory sądził, że burak to warzywo pospolite.

Świetną potrawą z buraków, która śmiało może zastąpić tradycyjny barszcz czerwony jest zupa krem z buraków, która pomoże zwalczyć zgagę i kwasy w żołądku. Ciekawym sposobem na przełamanie smaku jest podanie jej z kleksem kwaśnej śmietany i prażonymi migdałami. Śmietana i burak tworzą pyszny duet także w przypadku buraczanych placuszków, które przyrządza się podobnie jak placki ziemniaczane z tym, że z dodatkiem do startej masy czosnku zamiast cebuli i np. posiekanej rukoli.

Jako przystawka sprawdzą się tartinki z buraka z kozim serem, buraki zasmażane z pomarańczą, mus buraczano-selerowy i carpaccio z buraka. Ozdobą i dopełnieniem dania głównego może być pure z buraków i jabłek lub gęsty, czerwony buraczany sos, w którym przyrządzany będzie kurczak. Tak przyrządzone mięso podane na talerzu będzie miało ładną różową barwę. Ciekawym połączeniem smaków jest także łosoś marynowany w burakach.

Buraczki mogą wystąpić też w roli deseru. Słodki smak warzywa sprawia, że i w tej formie się sprawdza np. przygotowana z buraków chałwa z dodatkiem wanilii i bakalii. Co bardziej wytrwali amatorzy kuchni mogą iść w ślady kulinarnej blogerki Marty Dymek i pokusić się o przygotowanie słodkich pralin z buraka.

"Jestem samozwańczą ambasadorką buraka. Kiedy zaczynałam gotować, burak kojarzył mi się z ćwikłą, barszczem - typowe polskie wariacje. Kiedy zaczęłam go gotować, grillować, piec, odkryłam morze możliwości, jakie burak daje w kuchni. Myślę, że tego buraka na blogu jest najwięcej, co pokazuje moją autentyczną miłość do niego. Proponuję ciasta z buraka, praliny, różnorodne desery przygotowane na bazie buraka" - zachęca Marta Dymek, autorka bloga Jadłonomia. (PAP)

mdn/ dki/ krf/

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Smakuje jak banan z cytryną. Działa odmładzająco i przeciwnowotworowo
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kucharze pamiętają o tym kroku po ugotowaniu ziemniaków. Inaczej na talerzu zrobi się papka
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok