Kulinarne wariacje na temat klusek

Polacy chętnie zajadają się potrawami mącznymi. Prym wiodą przede wszystkim pierogi z różnorodnymi farszami, ale równie często przygotowujemy kopytka i leniwe. Wiele osób myli te dwa dania, a różnica tkwi w wykorzystanych składnikach. Pierogi leniwe robi się głównie z twarogu, zaś bazą do kopytek są ziemniaki. Gosia Molska w kuchni "Pytania na śniadanie" przygotowała trzy potrawy, które pokochają wielbiciele mącznych przysmaków. W dalszej części artykułu szczegółowe trzy przepisy.

Obraz

/ 4Leniwe czy kopytka, a może gnocchi?

/ 4Pierogi leniwe z wanilią i pistacjami

Obraz

Składniki: 200 g sera białego twarogowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mąki + trochę więcej do podsypania stolnicy, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, laska wanilii, czerwony pieprz w ziarnach.

*Wykonanie: *Ubić pianę z białka. Ser biały rozgnieść praską do ziemniaków, wymieszać z żółtkiem, mąką, solą , cukrem i ubitą pianą z białka. Zagnieść ciasto, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, uformować rulon i odciąć równe kawałki ciasta. Gotować do wypłynięcia. Posypać drobno posiekanymi pistacjami i czerwonym pieprzem.

/ 4Różowe kopytka z buraczkami

Obraz

Składniki: 1 kg ugotowanych mączystych ziemniaków, 2 jajka, 2 szklanki mąki + trochę więcej do podsypania stolnicy, 2 upieczone lub ugotowane buraki, 1 sparzona cytryna, sól, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, pęczek świeżej szałwii.

Wykonanie: Buraki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z burakami i mąką. Dodać jajka, przyprawy o skórkę otartą z cytryny. Masę dokładnie wymieszać. Na podsypanym mąką blacie formować ok 2-3cm grubości rulony, kroić je w kształt kopytek. Partiami wrzucać do gotującej się wody, kiedy wypłyną gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Na patelni roztopić masło, smażyć listki szałwii, gdy staną się szkliste i chrupkie posypać nimi kopytka i polać resztą masła z patelni.

/ 4Zapiekane gnocchi

Obraz

*Składniki: *2 porcje gnocchi lub kopytek, pęczek natki, 2 ząbki czosnku, 1 małe chilli, 3 małe oscypki wędzone

*Wykonanie: *Kluseczki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Natkę posiekać z czosnkiem i chilli - posypać kluski. Oscypki zetrzeć na tarce i ułożyć na kluskach. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru