Kulinarne wariacje na temat klusek
Polacy chętnie zajadają się potrawami mącznymi. Prym wiodą przede wszystkim pierogi z różnorodnymi farszami, ale równie często przygotowujemy kopytka i leniwe. Wiele osób myli te dwa dania, a różnica tkwi w wykorzystanych składnikach. Pierogi leniwe robi się głównie z twarogu, zaś bazą do kopytek są ziemniaki. Gosia Molska w kuchni "Pytania na śniadanie" przygotowała trzy potrawy, które pokochają wielbiciele mącznych przysmaków. W dalszej części artykułu szczegółowe trzy przepisy.
Leniwe czy kopytka, a może gnocchi?
Pierogi leniwe z wanilią i pistacjami
Składniki: 200 g sera białego twarogowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mąki + trochę więcej do podsypania stolnicy, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru, laska wanilii, czerwony pieprz w ziarnach.
*Wykonanie: *Ubić pianę z białka. Ser biały rozgnieść praską do ziemniaków, wymieszać z żółtkiem, mąką, solą , cukrem i ubitą pianą z białka. Zagnieść ciasto, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, uformować rulon i odciąć równe kawałki ciasta. Gotować do wypłynięcia. Posypać drobno posiekanymi pistacjami i czerwonym pieprzem.
Różowe kopytka z buraczkami
Składniki: 1 kg ugotowanych mączystych ziemniaków, 2 jajka, 2 szklanki mąki + trochę więcej do podsypania stolnicy, 2 upieczone lub ugotowane buraki, 1 sparzona cytryna, sól, pieprz, 2 łyżki masła klarowanego, pęczek świeżej szałwii.
Wykonanie: Buraki obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę, połączyć z burakami i mąką. Dodać jajka, przyprawy o skórkę otartą z cytryny. Masę dokładnie wymieszać. Na podsypanym mąką blacie formować ok 2-3cm grubości rulony, kroić je w kształt kopytek. Partiami wrzucać do gotującej się wody, kiedy wypłyną gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Na patelni roztopić masło, smażyć listki szałwii, gdy staną się szkliste i chrupkie posypać nimi kopytka i polać resztą masła z patelni.
Zapiekane gnocchi
*Składniki: *2 porcje gnocchi lub kopytek, pęczek natki, 2 ząbki czosnku, 1 małe chilli, 3 małe oscypki wędzone
*Wykonanie: *Kluseczki ułożyć w naczyniu do zapiekania. Natkę posiekać z czosnkiem i chilli - posypać kluski. Oscypki zetrzeć na tarce i ułożyć na kluskach. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut.