Brzydkie warzywa i owoce. Dlaczego warto je jeść?

Krzywe, pokręcone, niewymiarowe owoce i warzywa nie cieszą się powodzeniem wśród kupujących. Najczęściej bowiem szukamy równych, pięknie się prezentujących, prawie idealnych kształtów, zarówno w sklepie, jak i na targu czy bazarku. Na dnie skrzynek sprzedawców zostają te "brzydkie", koślawe i nietypowo wyglądające. Przecież te warzywa i owoce smakują tak samo dobrze i tak samo nadają się do jedzenia.

MarchewkaWybierając się na zakupy po owoce i warzywa, starajmy się nie selekcjonować ich pod względem wyglądu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©mihrzn - stock.adobe.com

Dlaczego wybieramy tylko ładnie wyglądające owoce i warzywa?

Ponieważ kupujemy oczami i psychicznie jesteśmy tak uwarunkowani, że wybieramy produkty na podstawie ich wyglądu. Większość z nas nie uświadamia sobie, że owoce i warzywa rosnąc, przybierają różne kształty, rozmiary i kolory, nawet na tym samym drzewie czy krzaku i nie ma to żadnego wpływu na ich wartości odżywcze ani smak.

Jeżeli przyjmiemy to do wiadomości, będzie nam łatwiej zaakceptować i polubić nietypowy kształt pomidora czy ziemniaka.

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Czy istnieją inne przyczyny selekcji owoców i warzyw?

Na półki marketów czy drogich sklepów z warzywami i owocami, większość produktów z gospodarstw rolnych nigdy nie trafi właśnie ze względu na nietypowy wygląd. Normy jakości narzucane w tych miejscach, nie uwzględniają takich odstępstw od idealnego wzorca i rolnicy przed dostarczeniem swoich plonów, muszą dokonać selekcji, odrzucając niektóre warzywa i owoce. A podstawą takiego wyboru jest przekonanie sprzedawcy, że warzywa i owoce bliskie ideału sprzedadzą się lepiej, bowiem klienci oceniają ich świeżość na podstawie wyglądu i koloru.

Jak zmienić utarte przyzwyczajenia i polubić nietypowe owoce i warzywa?

Wybierając się na zakupy po owoce i warzywa, starajmy się nie selekcjonować ich pod względem wyglądu. Jeżeli zakodujemy sobie, że jabłko z jedną plamką smakuje tak samo, jak to idealnie gładkie, będzie to już dobra droga do akceptacji "brzydkiego" wyglądu innych produktów.

Łatwiejszą ścieżką do polubienia krzywych i nietypowych kształtów ziemniaków czy śliwek, są zakupy na bazarku od drobnych rolników. Oni rzadziej, niż hurtowi sprzedawcy, selekcjonują swoje plony.

Starając się akceptować koślawe czy mniej dorodne warzywa i owoce, przyczyniamy się tym samym do niemarnowania żywności. Z czasem przyzwyczaimy się do myśli, że te produkty wyglądające inaczej, smakują tak samo dobrze, jak ich piękniejsi odpowiednicy.

Liczy się przecież pyszne wnętrze i wartości odżywcze, nie wygląd zewnętrzny.

warzywa
© Adobe Stock | ©jchizhe - stock.adobe.com

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów