Brzydkie warzywa i owoce. Dlaczego warto je jeść?

Krzywe, pokręcone, niewymiarowe owoce i warzywa nie cieszą się powodzeniem wśród kupujących. Najczęściej bowiem szukamy równych, pięknie się prezentujących, prawie idealnych kształtów, zarówno w sklepie, jak i na targu czy bazarku. Na dnie skrzynek sprzedawców zostają te "brzydkie", koślawe i nietypowo wyglądające. Przecież te warzywa i owoce smakują tak samo dobrze i tak samo nadają się do jedzenia.

MarchewkaWybierając się na zakupy po owoce i warzywa, starajmy się nie selekcjonować ich pod względem wyglądu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©mihrzn - stock.adobe.com

Dlaczego wybieramy tylko ładnie wyglądające owoce i warzywa?

Ponieważ kupujemy oczami i psychicznie jesteśmy tak uwarunkowani, że wybieramy produkty na podstawie ich wyglądu. Większość z nas nie uświadamia sobie, że owoce i warzywa rosnąc, przybierają różne kształty, rozmiary i kolory, nawet na tym samym drzewie czy krzaku i nie ma to żadnego wpływu na ich wartości odżywcze ani smak.

Jeżeli przyjmiemy to do wiadomości, będzie nam łatwiej zaakceptować i polubić nietypowy kształt pomidora czy ziemniaka.

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Czy istnieją inne przyczyny selekcji owoców i warzyw?

Na półki marketów czy drogich sklepów z warzywami i owocami, większość produktów z gospodarstw rolnych nigdy nie trafi właśnie ze względu na nietypowy wygląd. Normy jakości narzucane w tych miejscach, nie uwzględniają takich odstępstw od idealnego wzorca i rolnicy przed dostarczeniem swoich plonów, muszą dokonać selekcji, odrzucając niektóre warzywa i owoce. A podstawą takiego wyboru jest przekonanie sprzedawcy, że warzywa i owoce bliskie ideału sprzedadzą się lepiej, bowiem klienci oceniają ich świeżość na podstawie wyglądu i koloru.

Jak zmienić utarte przyzwyczajenia i polubić nietypowe owoce i warzywa?

Wybierając się na zakupy po owoce i warzywa, starajmy się nie selekcjonować ich pod względem wyglądu. Jeżeli zakodujemy sobie, że jabłko z jedną plamką smakuje tak samo, jak to idealnie gładkie, będzie to już dobra droga do akceptacji "brzydkiego" wyglądu innych produktów.

Łatwiejszą ścieżką do polubienia krzywych i nietypowych kształtów ziemniaków czy śliwek, są zakupy na bazarku od drobnych rolników. Oni rzadziej, niż hurtowi sprzedawcy, selekcjonują swoje plony.

Starając się akceptować koślawe czy mniej dorodne warzywa i owoce, przyczyniamy się tym samym do niemarnowania żywności. Z czasem przyzwyczaimy się do myśli, że te produkty wyglądające inaczej, smakują tak samo dobrze, jak ich piękniejsi odpowiednicy.

Liczy się przecież pyszne wnętrze i wartości odżywcze, nie wygląd zewnętrzny.

warzywa
© Adobe Stock | ©jchizhe - stock.adobe.com
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości