Burak nie musi być nudny. Oto jak go podać, by zachwycić wszystkich

Buraki to warzywa, które powinny się pojawiać w naszym menu jak najczęściej. Są bardzo zdrowe, pełne witamin i tak potrzebnego nam błonnika. Słowem: kwintesencja zdrowia. Najbardziej znanymi sposobami na ich wykorzystanie są zupy i sałatki, ale bez trudu znajdziemy przepisy na mniej oczywiste sposoby ich przygotowania. Oto kilka naszych propozycji.

Sałatka z burakówBuraczki w roli głównej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ALICE KOROLEVICH
Magda Bukowska

Buraki pieczone z serem

Pieczenie buraków to jeden z najlepszych sposobów na ich przygotowanie. Twardy miąższ tych warzyw jest idealny właśnie do pieczenia. Do naszego dania potrzebujemy: kilka małych buraków, ser feta, suszony majeranek, ocet, oliwę, sól i pieprz. Zaczynamy od obrania buraków, a następnie pokrojenia ich w grubą kostkę. Przekładamy je do miski, polewamy octem, oliwą i doprawiamy. Fetę kroimy w taką samą kostkę. Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy godzinę. Ser się stopi, a buraki będą miękkie. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie – z pieczywem.

Purre z buraków i chrzanu

Ćwikła to połączenie startych buraków i świeżego chrzanu. Ten sos podaje się zwykle do mięs i wędlin. Możemy jednak przygotować jego ciepłą wersję, idealną na przykład do klusek. Składniki: kilka buraków, korzeń chrzanu, śmietana kwaśna, masło, sól i pieprz. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie jak chrzan. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa, lekko podsmażamy i zalewamy wodą. Doprawiamy i dusimy, aż buraki będą miękkie. Na koniec wszystko miksujemy na gładką masę.

Kotlety z buraków

Upieczone buraki możemy wykorzystać do przygotowania bardzo nietypowych kotletów. Potrzebujemy: dwa duże buraki (upieczone wcześniej w folii aluminiowej), mąkę, bułkę tartą, jajka i sól. Upieczone buraki obieramy, kroimy na dość grube plastry, solimy i odstawiamy na kilka minut. Gdy wystygną, obtaczamy w mące, jajku i bułce, smażymy dwie minuty z każdej strony na maśle lub oleju. Podajemy z ryżem.

Pizza z burakami

Włoska pizza nie zawsze musi być włoska. Do ciasta drożdżowego buraki pasują świetnie. Składniki na ciasto: mąka, drożdże, cukier, sól, oliwa. Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie, dodajemy cukier i czekamy, aż wyrosną. Wrzucamy wymieszaną z solą mąkę i wlewamy trochę oliwy. Wyrabiamy gładkie ciasto. Teraz czas na pozostałe składniki: ugotowane buraki, rukola, ser pleśniowy, zielone chili śmietana. Buraki kroimy na cienkie plasterki, rukole dzielimy na kawałki, podobnie jak ser. Chili siekamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko, smarujemy śmietaną, układamy warzywa, ser, sałatę i chili. Wszystko delikatnie solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.

Produkty, które warto włączyć do zimowej diety

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości