Burak nie musi być nudny. Oto jak go podać, by zachwycić wszystkich
Buraki to warzywa, które powinny się pojawiać w naszym menu jak najczęściej. Są bardzo zdrowe, pełne witamin i tak potrzebnego nam błonnika. Słowem: kwintesencja zdrowia. Najbardziej znanymi sposobami na ich wykorzystanie są zupy i sałatki, ale bez trudu znajdziemy przepisy na mniej oczywiste sposoby ich przygotowania. Oto kilka naszych propozycji.
Buraki pieczone z serem
Pieczenie buraków to jeden z najlepszych sposobów na ich przygotowanie. Twardy miąższ tych warzyw jest idealny właśnie do pieczenia. Do naszego dania potrzebujemy: kilka małych buraków, ser feta, suszony majeranek, ocet, oliwę, sól i pieprz. Zaczynamy od obrania buraków, a następnie pokrojenia ich w grubą kostkę. Przekładamy je do miski, polewamy octem, oliwą i doprawiamy. Fetę kroimy w taką samą kostkę. Wszystko przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy godzinę. Ser się stopi, a buraki będą miękkie. Podajemy jako dodatek do obiadu lub samodzielnie – z pieczywem.
Purre z buraków i chrzanu
Ćwikła to połączenie startych buraków i świeżego chrzanu. Ten sos podaje się zwykle do mięs i wędlin. Możemy jednak przygotować jego ciepłą wersję, idealną na przykład do klusek. Składniki: kilka buraków, korzeń chrzanu, śmietana kwaśna, masło, sól i pieprz. Buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach, podobnie jak chrzan. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy warzywa, lekko podsmażamy i zalewamy wodą. Doprawiamy i dusimy, aż buraki będą miękkie. Na koniec wszystko miksujemy na gładką masę.
Kotlety z buraków
Upieczone buraki możemy wykorzystać do przygotowania bardzo nietypowych kotletów. Potrzebujemy: dwa duże buraki (upieczone wcześniej w folii aluminiowej), mąkę, bułkę tartą, jajka i sól. Upieczone buraki obieramy, kroimy na dość grube plastry, solimy i odstawiamy na kilka minut. Gdy wystygną, obtaczamy w mące, jajku i bułce, smażymy dwie minuty z każdej strony na maśle lub oleju. Podajemy z ryżem.
Pizza z burakami
Włoska pizza nie zawsze musi być włoska. Do ciasta drożdżowego buraki pasują świetnie. Składniki na ciasto: mąka, drożdże, cukier, sól, oliwa. Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie, dodajemy cukier i czekamy, aż wyrosną. Wrzucamy wymieszaną z solą mąkę i wlewamy trochę oliwy. Wyrabiamy gładkie ciasto. Teraz czas na pozostałe składniki: ugotowane buraki, rukola, ser pleśniowy, zielone chili śmietana. Buraki kroimy na cienkie plasterki, rukole dzielimy na kawałki, podobnie jak ser. Chili siekamy. Ciasto rozwałkowujemy cienko, smarujemy śmietaną, układamy warzywa, ser, sałatę i chili. Wszystko delikatnie solimy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut.