Liczi - słodkie i orzeźwiające owoce prosto z Azji
Liczi to egzotyczny owoc, który można przyrządzić na wiele sposobów - upiec, zjeść na surowo czy wysuszyć. Liczi ma słodki smak smak, który idealnie pasuje do sałatek, lodów i ciast. Ekstrakt z owoców liczi wykorzystuje się również w kosmetyce jako składnik wód toaletowych i balsamów do ciała.
Liczi – charakterystyka ogólna
Liczi jest określane jako śliwka chińska, liczi chińskie lub bliźniarka smaczna. Liczi po raz pierwszy zostało opisane przez polskiego jezuitę, Michała Boyma. Liczi chińskie jest gatunkiem drzew tropikalnych, które rosną w ciepłych krajach. (w Chinach, Indiach, Japonii, Australii, Afryce oraz w USA). Kwiaty liczi są żółte i drobne. Owoce liczi mają kształt kulisty, półokrągły lub podłużny. Są zebrane w grona. Z wyglądu przypominają truskawki lub maliny.
Owoce liczi otacza różowa, łamliwa skórka, która jest pokryta wypustkami. Osnowa znajdującego się wewnątrz owocu nasiona liczi, również jest jadalna. Liczi można dostać w Polsce na rynku lub w hipermarkecie. Cena za jeden kilogram wynosi od 15 do 20 złotych. Liczi nie mogą długo leżeć. Po 2-3 dniach zaczynają się psuć.
Liczi – jak obrać?
Liczi nie dojrzewają po zerwaniu, dlatego warto wybierać owoce, które mają miękką skórkę. Obierając liczi, na początku należy się pozbyć skórki z ogonkiem, a następnie delikatnie usunąć pozostałą część skórki. Kolejnym krokiem jest usunięcie ciemnobrązowego nasiona liczi, które znajduje się w słodkiej z lekko kwaskowatą nutą, otoczce. Niedojrzałe liczi można poznać po tym, że skórka nie odchodzi łatwo od miąższu.
Przepis na pyszne placki bananowe. Idealne na zdrowe śniadanie lub podwieczorek
Liczi – wartości odżywcze
Liczi jest źródłem witaminy C, dlatego warto jeść owoce jesienią i zimą, kiedy jest największe prawdopodobieństwo przeziębienia. Dawka witaminy C zawartej w liczi odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu dorosłego człowieka. W składzie liczi znajdują się również sole mineralne oraz inne składniki odżywcze: fosfor, magnez, selen, wapń, żelazo, mangan, witaminę E, niacyna oraz ryboflawina.
Liczi – właściwości zdrowotne
Liczi zawiera polifenole, które obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi oraz podwyższają poziom "dobrego". Zapobiegają również miażdżycy. Ekstrakt z liczi zawierający dużą ilość polifenolów, zapobiega rakowi piersi oraz niszczy komórki raka wątroby. Jeśli ktoś choruje na nadciśnienie również powinien jeść liczi. Potas zawarty w liczi poprawia pracę serca, regulując ciśnienie krwi. Liczi jest niskokaloryczne (66 kcal / 100 g). Jednak nie powinny go jeść osoby będące na diecie, ponieważ w składzie liczi chińskiego znajduje się duża ilość cukrów prostych (jedno liczi to trzy łyżeczki cukru).
Liczi – zastosowanie w kuchni
Owoce liczi dodaje się do deserów czy lodów. Mogą być również podane z mięsem lub owocami morza. Pasują zwłaszcza do krewetek. Z liczi przygotowuje się również syropy, kompoty i drinki. W Chinach liczi jest suszone i przypomina rodzynki. Warto także kupić liczi w syropie, ponieważ mają bardzo intensywny słodki smak i zapach.