WAŻNE
TERAZ

SN uznał ważność wyborów

Liczi - słodkie i orzeźwiające owoce prosto z Azji

Liczi to egzotyczny owoc, który można przyrządzić na wiele sposobów - upiec, zjeść na surowo czy wysuszyć. Liczi ma słodki smak smak, który idealnie pasuje do sałatek, lodów i ciast. Ekstrakt z owoców liczi wykorzystuje się również w kosmetyce jako składnik wód toaletowych i balsamów do ciała.

liczi, azjatycki, azja, chiny, owoce, samodzielnie, gradient, pyszne, jedzenie, zbliżenie, zdrowe, dieta, soczyste, naturalne, natura, tropikalna, egzotyczny, czerwony, różowy, zdrowie, smaczny, smak, surowy, styl życia, studio, c, organiczny, ciemny, czarny, miska, otwórz, grupa, smakosz, nasiona, lichi, witaminaOwoce liczi otacza różowa, łamliwa skórka, która jest pokryta wypustkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Darios - stock.adobe.com
oprac.  KGD
23

Liczi – charakterystyka ogólna

Liczi jest określane jako śliwka chińska, liczi chińskie lub bliźniarka smaczna. Liczi po raz pierwszy zostało opisane przez polskiego jezuitę, Michała Boyma. Liczi chińskie jest gatunkiem drzew tropikalnych, które rosną w ciepłych krajach. (w Chinach, Indiach, Japonii, Australii, Afryce oraz w USA). Kwiaty liczi są żółte i drobne. Owoce liczi mają kształt kulisty, półokrągły lub podłużny. Są zebrane w grona. Z wyglądu przypominają truskawki lub maliny.

Owoce liczi otacza różowa, łamliwa skórka, która jest pokryta wypustkami. Osnowa znajdującego się wewnątrz owocu nasiona liczi, również jest jadalna. Liczi można dostać w Polsce na rynku lub w hipermarkecie. Cena za jeden kilogram wynosi od 15 do 20 złotych. Liczi nie mogą długo leżeć. Po 2-3 dniach zaczynają się psuć.

Liczi – jak obrać?

Liczi nie dojrzewają po zerwaniu, dlatego warto wybierać owoce, które mają miękką skórkę. Obierając liczi, na początku należy się pozbyć skórki z ogonkiem, a następnie delikatnie usunąć pozostałą część skórki. Kolejnym krokiem jest usunięcie ciemnobrązowego nasiona liczi, które znajduje się w słodkiej z lekko kwaskowatą nutą, otoczce. Niedojrzałe liczi można poznać po tym, że skórka nie odchodzi łatwo od miąższu.

Przepis na pyszne placki bananowe. Idealne na zdrowe śniadanie lub podwieczorek

Liczi – wartości odżywcze

Liczi jest źródłem witaminy C, dlatego warto jeść owoce jesienią i zimą, kiedy jest największe prawdopodobieństwo przeziębienia. Dawka witaminy C zawartej w liczi odpowiada dziennemu zapotrzebowaniu dorosłego człowieka. W składzie liczi znajdują się również sole mineralne oraz inne składniki odżywcze: fosfor, magnez, selen, wapń, żelazo, mangan, witaminę E, niacyna oraz ryboflawina.

Liczi – właściwości zdrowotne

Liczi zawiera polifenole, które obniżają poziom "złego" cholesterolu we krwi oraz podwyższają poziom "dobrego". Zapobiegają również miażdżycy. Ekstrakt z liczi zawierający dużą ilość polifenolów, zapobiega rakowi piersi oraz niszczy komórki raka wątroby. Jeśli ktoś choruje na nadciśnienie również powinien jeść liczi. Potas zawarty w liczi poprawia pracę serca, regulując ciśnienie krwi. Liczi jest niskokaloryczne (66 kcal / 100 g). Jednak nie powinny go jeść osoby będące na diecie, ponieważ w składzie liczi chińskiego znajduje się duża ilość cukrów prostych (jedno liczi to trzy łyżeczki cukru).

Liczi – zastosowanie w kuchni

Owoce liczi dodaje się do deserów czy lodów. Mogą być również podane z mięsem lub owocami morza. Pasują zwłaszcza do krewetek. Z liczi przygotowuje się również syropy, kompoty i drinki. W Chinach liczi jest suszone i przypomina rodzynki. Warto także kupić liczi w syropie, ponieważ mają bardzo intensywny słodki smak i zapach.

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne