Bok-choy - kapusta smaczna i zdrowa

Bok-choy albo pak-choy to kapusta chińska bardzo popularna na południu Chin i w Azji Południowej, po którą chętnie sięgają ludzie na całym świecie. Bok-choy wyglądem przypomina sałatę - jej liście są podobne do kapusty pekińskiej, nie tworzą jednak zwartej główki. Jakie dobroczynne substancje się w niej znajdują i jak użyć jej w kuchni?

Bok-choy - kapusta smaczna i zdrowa
Źródło zdjęć: © 123RF

To bardzo zdrowe warzywo przez Chińczyków nazywane "małą białą kapustą" - bok-choy jest bogatsza od swoich kuzynek (takich jak kapusta biała, czerwona, pekińska czy włoska) przede wszystkim w beta-karoten oraz wapń.

Beta-karoten - prekursor witaminy A i karotenoid - to przeciwutleniacz, który neutralizuje wolne rodniki, zabezpieczając nas przed przedwczesnym starzeniem i groźnymi chorobami, w tym nowotworami. Beta-karoten ochrania komórki, korzystnie oddziałuje na wzrok, zapewnia skórze dobrą kondycję, pomaga leczyć schorzenia dermatologiczne, przygotowuje skórę na działanie promieniowania, usprawnia system odpornościowy, wzmacnia serce.

Wapń to z kolei niezbędny człowiekowi pierwiastek. Jest składnikiem budulcowym kości i zębów, uczestniczy w procesach przemiany materii, a także w procesie krzepnięcia krwi i skurczu mięśni. Wpływa na układ nerwowy. Niedobór wapnia skutkuje zwiększoną łamliwością kości, bólami mięśniowymi, osteoporozą, spadkiem nastroju i stanami depresyjnymi, mrowieniem rąk i nóg, psującymi się zębami, zaburzeniami rytmu serca i krzepliwości krwi.

Kapusta bok-choy to także potężne źródło witaminy A, przeciwutleniacza, który wpływa na wzrok, utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci, chroni układ oddechowy przed drobnoustrojami, odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie komórek tkanki nabłonkowej, zapewnienia prawidłowy wzrost kości i zębów przez regulację aktywności komórek tkanki kostnej.

Bok-choy to ponadto źródło witaminy C (bierze udział w powstawaniu tkanki łącznej, chroni serce, uszczelnia naczynia krwionośne, zapewnia skórze jędrność, wspomaga układ odpornościowy, odpowiada za właściwe gojenie się ran) oraz cennych glukozynolanów – badania naukowe wykazały, że te bardzo silne substancje mogą zapobiegać rozwojowi raka piersi, prostaty, żołądka i płuca. Warto wiedzieć, że glukozynolany tworzą się w czasie uszkodzenia struktury rośliny (np. po rozdrobnieniu warzywa - starciu czy pokrojeniu).

W 100 g kapusty bok-choy znajduje się ponad 250 mg potasu, który dostarcza substancji odżywczych komórkom, uczestniczy w przemianie białek oraz węglowodanów, korzystnie wpływa na zdolność myślenia, pamięć i koncentrację, pobudza wydzielanie insuliny, jest niezbędnym składnikiem mięśni. W kapuście bok-choy znajdziemy też: białko, magnez, fosfor, żelazo, cynk, sód, witaminy z grupy B, witaminę K. Bok-choy składa się przede wszystkim z wody, dlatego jest niskokaloryczna - ma ok. 13 kcal w 100 g.

Spożywanie bok-choy obniża wysokie ciśnienie krwi, sprzyja odchudzaniu i utrzymaniu szczupłej sylwetki, działa na organizm przeciwzapalnie.

Uwaga: duże ilości warzyw kapustnych nie są zalecane w przypadku osób z niedoczynnością tarczycy.

By przygotować kapustę bok-choy, trzeba przyciąć ją u podstawy, a listki w całości poddusić. Możemy również liście posiekać, a białą podstawę kapusty ostrym nożem pokroić wzdłuż na kawałki. Następnie rozgrzewamy dobrą oliwę w głębokim rondlu, wrzucamy kapustę i podsmażamy krótko (przez ok. 2 minuty). Możemy dodać pół szklanki wywaru albo wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż listki zmiękną.

Kapusta bok-choy może być składnikiem sałatek, dodatkiem do dań głównych lub częścią potraw typu stir-fry. Liście kapusty chińskiej można ugotować, a ich ogonki mogą być dodane do zupy jako przyprawa.

Kapustę bok-choy przechowujemy w foliowej torbie w szufladzie lodówki - nie myjemy jej przed schowaniem.

Dwa pomysły na wykorzystanie bok-choy w kuchni:

Sałatka z zielonych warzyw z czosnkiem i imbirem * Składniki:* 200 g brokułów, 200 g małej kapusty bok-choy, 4 cebule dymki, 100 g groszku cukrowego, 1 mały rozgnieciony ząbek czosnku, 1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru, 1 łyżeczka ciemnego brązowego cukru, 1 łyżka tajskiego sosu rybnego

Wykonanie: wlać do garnka do gotowania na parze tyle wody, żeby ledwie sięgała koszyka i zagotować. Podzielić brokuły na małe różyczki, zostawiając kawałki łodyżek długości ok. 1 cm. Obrać resztę łodygi i pokroić ukośnie w jednocentymetrowe paski. Oddzielić listki z kapusty bok-choy, a głąb pokroić w plastry. Obrać cebulę dymkę i pokroić ukośnie w cienkie plasterki. W dużej misce wymieszać brokuły, kapustę, cebulę dymkę i groszek cukrowy. Dodać czosnek i imbir, a następnie dobrze wymieszać. Przełożyć do koszyka do gotowania na parze, przykryć garnek i gotować 3 minuty, aż warzywa nieco zmiękną. Przygotować sos do sałatki, mieszając cukier z sosem rybnym, aż się rozpuści. Ułożyć warzywa i skropić sosem. Podawać na gorąco lub wystudzić, a przed podaniem wstawić do lodówki na 10 minut.

Wieprzowina stir-fry z imbirem, bok-choy i czosnkiem

Składniki: 3 łyżki wytrawnego sherry albo wina ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1 łyżeczka brązowego cukru, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 500 g polędwicy wieprzowej pokrojonej w cienkie plasterki, 2 łyżki oleju, 5 szklanek poszatkowanej kapusty bok-choy, 2 rozgniecione ząbki czosnku

Wykonanie: wymierzać 1,5 łyżki sherry (albo wina), sos sojowy, mąkę, olej sezamowy, cukier i pieprz w średniej wielkości naczyniu. Włożyć mięso do marynaty – tak, aby dokładnie się nią pokryło. Odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. Rozgrzać na średnim ogniu łyżkę oleju na dużej teflonowej patelni albo w woku. Dodać kapustę. Smażyć 2 minuty, mieszając. Przenieść kapustę na talerz. Odlać płyn, który został na patelni. Wlać drugą łyżkę oleju na patelnię. Dodać czosnek. Smażyć 15 sekund. Dodać mięso z sosem. Smażyć, mieszając, przez 3-4 minuty, aż mięso się ugotuje. Dodać kapustę i resztę sherry (albo wina). Podgrzewać, aż całość dobrze się rozgrzeje i podawać na stół.

Ewa Podsiadły-Natorska/mp/WP Kuchnia

Przepisy pochodzą z książki „Potęga warzyw”, pod red. Jacka Fronczaka, wyd. Reader’s Digest, Warszawa 2005

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm