Młoda kapusta w kuchni - inspirujące przepisy
Sezon na młodą kapustę właśnie się rozpoczął. To idealna okazja, aby zaserwować rodzinie i gościom nie tylko kapustę zasmażaną, ale również inne, nierzadko efektowne dania. W kuchni "Dzień Dobry TVN" Andrzej Polan zaprezentował, co można przygotować z młodej kapusty.
- Młoda kapista nie wymaga długiego parzenia, więc należy dosłownie na parę minut wrzucić ją na wrzątek - powiedział. Kucharz przygotował kopytka ziemniaczane z kapustą i wędzonką, faszerowaną kapustę oraz łososia z kapustą młodą i purée jabłkowym. Więcej przepisów z młodą kapustą w roli głównej w dalszej części artykułu.
Sezon na młodą kapustę
Łosoś z kapustą młodą i purée jabłkowym
Składniki: 300 g świeżego łososia, 1 kg jabłek, 1/2 główki młodej kapusty, 1 cytryna, sól i pieprz.
Przygotowanie: łososia doprawiamy solą i pieprzem. Kapustę kroimy w grubsze kawałki i obsmażamy na patelni podlewając ją tylko niedużą ilością wody. Solimy z wierzchu. Jabłka prużymy na patelni i miksujemy, doprawiamy solą, cukrem i sokiem z cytryny. Łososia smażymy z jednej strony 3-4 minuty, przekładamy na stronę drugą i wyłączamy palnik. Ryba dojdzie nam na patelni. Podajemy łososia z chrupiącą kapusta i purée jabłkowym.
Jarzynowa z młodą kapustą i koperkiem
*Składniki: *opakowanie mrożonej mieszanki marchewka z groszkiem, 3 podudzia z kurczaka, główka młodej białej kapusty, 1/2 pęczka koperku, kilka dużych ziemniaków, sól i pieprz, przyprawa do zup, śmietanka 30% do zup.
Przygotowanie: gotujemy wywar z kurczaka. Do gotowego wywaru wrzucamy poszatkowaną kapustę oraz mieszankę marchewka z groszkiem. Mieszamy, całość gotujemy na małym ogniu, na sam koniec dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy aż będą al dente. Pozostaje nam jeszcze dodanie przyprawy do zup oraz soli i pieprzu oraz śmietanki do zup, którą wcześniej należy zahartować. Podajemy posypane posiekanym koperkiem.
Faszerowana kapusta
Składniki: główka młodej kapusty, 200 g pieczarek, 1 kg karkówki, natka pietruszki, koperek, cebula dymka, 100 suszonych moreli, 100 g słonecznika, cząber świeży lub suszony, 100 ml śmietany.
Przygotowanie: z kapusty wycinamy głąb i gotujemy w wodzie, obieramy z większych liści, środek siekamy drobno. Mięso mielimy w maszynce. Na patelni przesmażamy pieczarki do momentu, aż odparuje nadmiar płynu, dodajemy cebulę dymkę i posiekaną kapustę. Następnie dodajemy śmietanę. Mięso łączymy z przesmażonymi warzywami, dodajemy słonecznik, posiekane morele. Doprawiamy cząbrem, solą oraz pieprzem. Miskę wykładamy gazą. Układamy liście na przemian z farszem. Zwijamy tworząc główkę kapusty. Kapustę parujemy lub gotujemy w wodzie.
Młoda kapusta z żeberkami
Składniki: młoda kapusta, pęczek koperku, pasek żeberek, 1 kiełbasa np. toruńska, oliwa z oliwek, bulion warzywny, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: młodą kapustę poszatkować. Zalać zimną wodą i zagotować. Jak woda się zagotuje to kapustę odcedzić, aby straciła gorzki smak. Wlać bulion do 1/3 wysokości kapusty. Zagotować, a po chwili dodać podsmażone żeberka i podsmażoną kiełbasę pokrojoną w kostkę. Koperek umyć i posiekać. Wrzucić do kapusty. Gotować aż kapusta będzie miękka ok. 40-50min. Doprawić do smaku.
Kopytka ziemniaczane z kapustą i wędzonką
Składniki: 1 kg młodych ziemniaków, 1 szklanka mąki pszennej, 3 żółtka, sól, pieprz, 1/2 główki kapusty młodej, lubczyk świeży, koperek, pęczek cebuli dymki, boczek wędzony surowy kilka plasterków, 100 g, ser dojrzewający, 1/2 główki młodej kapusty.
Przygotowanie: ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Łączymy z mąką, żółtkami, pieprzem i solą. Od razu po wyrobieniu kroimy na małe kopytka i gotujemy w wodzie z dodatkiem gałązek kopru. Na oleju przesmażamy pokrojony boczek, dodajemy cebulę dymkę, lubczyk. Łączymy z kopytkami, posiekanym koprem. Posypujemy serem dojrzewającym i zapiekamy w piekarniku kilka minut. Kapustę przesmażamy tylko na patelni, wrzucamy ją na podsmażoną wędzonkę i dymkę.
Sałatka z młodej kapusty
Składniki: 1/2 główki młodej kapusty, 1 pęczek koperku, 6 łyżek oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: kapustę umyć, usunąć wierzchnie liście i drobno posiekać. Przełożyć do miski, posolić i chwile ugniatać rekami, aby zmiękła. Dodać posiekany koperek, świeżo zmielony pieprz i oliwę. Wymieszać i podawać.
Gołąbki z młodej kapusty
*Składniki: *średnie główka młodej kapusty, 600 g zmielonego mięsa wieprzowego, 100 g ugotowanego ryżu, cebula, majeranek, pieprz, sól, szczypta lubczyku, 1,5 litra wywaru z warzyw i mięsa lub rosołu, 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego, łyżka mąki, 3 łyżki śmietany.
Przygotowanie: z kapusty usunąć wierzchnie liście (nie wyrzucać, będą potrzebne do wyłożenia garnka). Wyciąć głąb i wsadzić kapustę na ok. 8 minut do wrzątku, nacięciem do dołu, wyjąć i odcinać pojedynczo lekko miękkie warstwy. Mięso przełożyć do miski, dodać posiekaną drobno cebulę, ryż oraz przyprawy. Dokładnie połączyć składniki. Nakładać porcje mięsa na liście przy najgrubszych nerwach, boki złożyć do środka i zwinąć całość w roladkę. Dno garnka wyłożyć odłożonymi liśćmi, układać ciasno gołąbki.Całość zalać gorącym bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 30 minut, aż liście będą miękkie. Wywar odcedzić. W osobnym naczyniu połączyć koncentrat i mąkę rozmieszaną ze śmietaną i 2-3 łyżkami zimnej wody. Dodać do gołąbków, gotować kilka minut.
Młoda kapusta zasmażana z pomidorami
Składniki: główka młodej kapusty, cebula, ok. 2 szklanki wody, łyżka masła, 1,5 łyżki mąki pszennej, 5 łyżeczek przecieru pomidorowego, łyżka oleju, przyprawy: sól, pieprz, chilli, ewentualnie cukier, pęczek koperku.
Przygotowanie: cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do zarumienienia. Młodą kapustę poszatkować i razem z cebulą przełożyć do garnka. Dolać 2 szklanki wody i dusić pod przykryciem ok. 20 minut aż kapusta będzie miękka. Dodać przecier pomidorowy i przyprawić solą i pieprzem. Dla wielbicieli ostrych smaków poleca się chili. Jeśli kapusta jest kwaśna można należy dodać odrobinkę cukru. Na patelni roztopić masło, wsypać mąkę i chwilkę podsmażyć, intensywnie mieszając. Wlać zasmażkę do kapusty. Wymieszać i dusić jeszcze kilka minut. Po wyłączeniu ognia możemy dodać pokrojony koperek.
x-news.pl/mp/WP Kuchnia