Błyskawiczna potrawka z cukinii i mielonego mięsa

Propozycja na błyskawiczny obiad lub ciepłą kolację. Aromatyczna potrawka z cukinii najlepiej smakuje właśnie teraz, kiedy warzywa dojrzewają w słońcu. W wersji obiadowej można podawać ją z ryżem lub makaronem, a wieczorem z pieczywem.

Błyskawiczna potrawka z cukinii i mielonego mięsa
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

*Propozycja na błyskawiczny obiad lub ciepłą kolację. Aromatyczna potrawka z cukinii najlepiej smakuje właśnie teraz, kiedy warzywa dojrzewają w słońcu. W wersji obiadowej można podawać ją z ryżem lub makaronem, a wieczorem z pieczywem. *

Składniki

2 średnie cukinie (ok. 1/2 kg),
1/2 kg mielonego mięsa,
4 ząbki czosnku,
2 cebule,
puszka (400 ml) pomidorów z puszki, mogą być też świeże bez skórek i pestek,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
5 łyżek oleju,
garść świeżych liści bazylii,
spora szczypta ziół prowansalskich,
1 łyżeczka cukru,
sól,
świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie

Obieramy cebule i kroimy je cienkie piórka. Ząbki czosnku także obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Cukinie wraz ze skórką kroimy w słupki o długości ok. 4 cm i szerokości ok. 1 cm.
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebule i smażymy, często mieszając. Kiedy cebule zaczną się szklić (po ok. 2 minutach), wrzucamy czosnek oraz mielone mięso. Mieszamy i smażymy, aż mięso zmieni kolor.

Dodajemy pomidory i przecier pomidorowy, cukinię i zioła. Wszystko zalewamy wodą (1-2 szklanki), tak by przykryła składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Mieszamy.

Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-15 minut. Cukinia ma być jeszcze jędrna. Dodajemy listki bazylii i mieszamy. Gotowe.

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Zobacz także: Zapomniane smaki kuchni polskiej. Kiedyś się nimi zajadaliśmy

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów