Bal Gubernatora - co zjedzą gwiazdy po gali Oscarów?
Gdy zostaną już wręczone Nagrody Akademii Filmowej, laureaci, przegrani i inne gwiazdy kierują się na after-party w sali balowej na szczycie teatru Dolby. Bal Gubernatorów to wyjątkowa kolacja w Hollywood. Od 20 lat menu na tę okazję opracowuje szef kuchni Wolfgang Puck. Intensywne przygotowania nad recepturą potraw trwają od kilku tygodni i z pewnością będą kulinarnym zaskoczeniem dla wszystkich gości. Mistrz kuchni zdradził kilka szczegółów na temat tego wydarzenia.
Gdy zostaną już wręczone Nagrody Akademii Filmowej, laureaci, przegrani i inne gwiazdy kierują się na afterparty w sali balowej na szczycie teatru Dolby. Bal Gubernatora to wyjątkowa kolacja w Hollywood. Od 20 lat menu na tę okazję opracowuje szef kuchni Wolfgang Puck. Intensywne przygotowania nad recepturą potraw trwają od kilku tygodni i z pewnością będą ucztą dla podniebienia każdego z gości. Mistrz kuchni zdradził kilka szczegółów na temat tego wydarzenia.
Przygotowanie przystawek, dań głównych i deserów dla ponad 1500 osób jest nie lada wyzwaniem. Ale Wolfgang Puck, dzięki swojemu wieloletniemu doświadczeniu i wsparciu 350-osobowego zespołu, perfekcyjnie wykonuje to zadanie. W wywiadzie dla magazynu "Vogue" szef kuchni wyznał:
- Jesteśmy profesjonalistami i zawsze dostosowujemy się do potrzeby gości. Była taka sytuacja, że na sali pewien chłopiec złożył zamówienie na hamburgera z McDonalda. Jeden z pracowników poszedł do lokalu, kupił i dostarczył na kolację nietypowy przysmak. Dużo radośniejsze są chwile, gdy ktoś zamawia jeden z moich popisowych dań. Np. Adele i Barbra Streisand zawsze chcą zapiekankę mięsno-warzywną.
W tym roku wśród przekąsek pojawią się takie rarytasy, jak: pikantny tatar z łososia w sezamowym stożku, tosty z awokado, tacos z dzikimi grzybami. Na danie główne podane zostaną m.in. pieczone ziemniaki z kawiorem i soczysty kawałek wołowiny Wagyu (to jedno z najdroższych mięs świata). W ramach deseru goście będą mieli do dyspozycji czekoladowy bufet. Ponadto szef kuchni, jak co roku, robi robi kulinarny ukłon w stronę laureatów, przygotowując minipizze w kształcie statuetek, złote jajka-drinki oraz czekoladowe Oscary.
Wiadomo także, jak w liczbach przedstawia się kolacja na balu Gubernatorów. Personel przygotuje m.in.: 4 tysiące małych talerzyków, 6 tysięcy widelczyków koktajlowych, 4500 patyczków do szaszłyków, 1300 ostryg, 10 kg kawioru, 7500 krewetek najwyższej jakości, blisko 100 litrów sosu koktajlowego, ok. 160 kilogramów ugotowanego ryżu, 6500 pizz w kształcie Oscara, wypiekanych w piecu opalanym drewnem, 1500 przepiórczych jaj, 1000 grillowanych kanapeczek z serem, 800 sztuk fig, 150 kilogramów Wagyu krótkim żebrem, 400 sztuk kalafiora, 30 litrów vinaigrette, 5 tysięcy jajek z wolnego chowu, 2500 francuskich makaroników i 7 tysięcy miniaturek czekoladowych Oscarów.
Na podstawie www.vogue.com/mp/WP Kuchnia