Trwa ładowanie...
25-03-2016 11:42

Babeczki wielkanocne z niespodzianką

Wyglądają pięknie i przyozdobione na żółto stanowią dobry akcent wielkanocny.

Babeczki wielkanocne z niespodziankąŹródło: www.malacukierenka.pl
d2a1fld
d2a1fld

Bardzo smaczne śmietankowe babeczki z czekoladowymi jajeczkami. Ładnie rosną, dzięki czemu są mięciutkie, aromatyczne i świetnie smakują. Udekorowane są maślanym kremem oraz kolorowymi migdałami w czekoladzie. Jak podkreśla autorka przepisu, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", nie są tak proste jak muffinki, ale z pomocą dzieci robi się je błyskawicznie. Wyglądają pięknie i przyozdobione na żółto stanowią dobry akcent wielkanocny. Jeśli nie mamy ochoty na słodki krem, to możemy go pominąć.

Składniki na babeczki:
1,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
120g miękkiego masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
12 małych pełnych czekoladowych jajeczek

Krem:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
120g miękkiego masła
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
2 łyżki mleka
barwnik spożywczy

Do dekoracji: 12 kolorowych czekoladowych jajeczek

Babeczki:

  1. Czekoladowe jajeczka wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny (ja wstawiłam jajeczka do zamrażalnika dzień wcześniej).
  2. Wymieszać razem mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.
  4. Dodać aromat, połowę mąki, wymieszać. Wlać połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i resztę mleka, dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Czekoladowe jajeczka wyjąć z zamrażarki i w każdą babeczkę włożyć po jednym. Babeczki piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Krem:
  6. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego cukier puder, miksować, aż składniki połączą się w gładką masę. Dodać aromat i mleko, dobrze połączyć składniki. Dodać barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.
  7. Udekorować babeczki kremem i kolorowymi jajeczkami.
d2a1fld

Udanych wypieków:)

[

(fot. www.malacukierenka.pl)
Źródło: (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

d2a1fld
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a1fld
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj