Babeczki wielkanocne z niespodzianką

Wyglądają pięknie i przyozdobione na żółto stanowią dobry akcent wielkanocny.

Babeczki wielkanocne z niespodzianką
Źródło zdjęć: © www.malacukierenka.pl
SKOMENTUJ

Bardzo smaczne śmietankowe babeczki z czekoladowymi jajeczkami. Ładnie rosną, dzięki czemu są mięciutkie, aromatyczne i świetnie smakują. Udekorowane są maślanym kremem oraz kolorowymi migdałami w czekoladzie. Jak podkreśla autorka przepisu, Natalia Kudela z bloga "Mała Cukierenka", nie są tak proste jak muffinki, ale z pomocą dzieci robi się je błyskawicznie. Wyglądają pięknie i przyozdobione na żółto stanowią dobry akcent wielkanocny. Jeśli nie mamy ochoty na słodki krem, to możemy go pominąć.

Składniki na babeczki:
1,5 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru
120g miękkiego masła
2 jajka
1/2 szklanki mleka
3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
12 małych pełnych czekoladowych jajeczek

Krem:
1 i 2/3 szklanki cukru pudru
120g miękkiego masła
1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego
2 łyżki mleka
barwnik spożywczy

Do dekoracji: 12 kolorowych czekoladowych jajeczek

Babeczki:

  1. Czekoladowe jajeczka wstawić do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny (ja wstawiłam jajeczka do zamrażalnika dzień wcześniej).
  2. Wymieszać razem mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu przez chwilę miksować, aż składniki się połączą.
  4. Dodać aromat, połowę mąki, wymieszać. Wlać połowę mleka, wymieszać. Dodać resztę mąki i resztę mleka, dokładnie wymieszać.
  5. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Czekoladowe jajeczka wyjąć z zamrażarki i w każdą babeczkę włożyć po jednym. Babeczki piekłam w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Krem:
  6. Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego cukier puder, miksować, aż składniki połączą się w gładką masę. Dodać aromat i mleko, dobrze połączyć składniki. Dodać barwnik spożywczy i dokładnie wymieszać.
  7. Udekorować babeczki kremem i kolorowymi jajeczkami.

Udanych wypieków:)

[

Obraz
© (fot. www.malacukierenka.pl)

]( http://www.malacukierenka.pl/ )
Słodki, kolorowy świat deserów i wypieków to jej pasja. A ten, który sama tworzy pozytywnie nastraja do życia ją i jej gości - gości Małej Cukierenki.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
Lekkie jak chmurka i prawie bez kalorii. Te pianki zrobisz w 5 minut
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
W przedwojennej Polsce był hitem. Dziś młodzi nawet nie znają tego deseru
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Takie kotlety robiono przed wojną. Co chwilę się nimi zajadano, bo są pyszne i tanie
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 1 łyżeczka na czczo. Cukier się unormuje, a serce będzie jak dzwon