Trwa ładowanie...
jajka
29 marca 2018, 20:12

Ab ovo, od jaja, bo w nim jest zdrowie, magia i siła!

"Ab ovo ad mala" (z łac. od jaja do jabłka), czyli od początku do końca – twierdzili starożytni Rzymianie, którzy wiedli jakże hedonistyczne w stosunku do naszego życie. Zaczynali posiłki od jaj – delikatnych i łatwo przyswajalnych, a kończyli je, przegryzając jabłkiem – bogatym w błonnik.

23
6
10
Share
Ab ovo, od jaja, bo w nim jest zdrowie, magia i siła!Źródło: 123RF.COM, fot: 123rf
d16d92h
d16d92h

Od żółtka jaja rozpoczyna się wprowadzanie nowości w diecie niemowlęcia. Czy może więc być coś bardziej fantastycznego od jaja? Chyba nie – nawet najstarszy globus na świecie wykonano z jaja! Cudowne jajo niemal zupełnie bezkonfliktowo połączyło też czasy pogańskie z chrześcijaństwem i całkiem zgrabnie potrafi łączyć kurnik z marketingiem oraz światowym biznesem – co udowadnia firma Grotek, sprzedając złote jaja w cenie 100 zł za sztukę.

Na początku było jajo

To pewne. Wiele ludów pierwotnych wierzyło, że świat powstał z olbrzymiego jaja, które wyłoniło się z chaosu. Kto wie...? Natomiast kury (Gallus domestica) zostały udomowione już ok. 2,5 tys. lat przed narodzeniem Chrystusa. Kurę nioskę wyhodowali mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, choć nie wszyscy uważali jaja za smakołyk. Za „odkrywców" wartości jaj uchodzą Rzymianie. To oni wprowadzili je do kuchni i sporządzili pierwsze przepisy na dania z jajami w roli głównej. Egipcjanie jajami ozdabiali świątynie, a miały one wspomóc kobietę w zajściu w ciążę. Poganie wróżyli z pęknięć na skorupkach, odczyniali czary.

Do dziś szeptuchy różnych wierzeń używają jaj do zdejmowania uroków – zwłaszcza z dzieci. Jedną z bardziej znanych szeptuch (szeptunek) w Polsce korzystających z mocy jaj jest mieszkanka Krotoszyna – Ewa, o której pisał m.in. „Głos Wielkopolski”, przytaczając szeroko odczucia jej klientek. Kto chce, może sam spróbować oczyszczenia z pomocą jajka i sprawdzić, czy ktoś obcy źle na niego nie oddziałuje. Metody opisane zostały w książce „Oczyszczanie woskiem i jajem” Kamili Ryszkowskiej Wydawnictwa Studio Astropsychologii. Jedna z nich zaleca postawienie przy łóżku, w bezpiecznym miejscu, na całą noc jajka wbitego na wodę. Poranny obraz („wyrośnięcie” jaja albo jego zniekształcenie) powinien dać nam odpowiedź, czy coś jest nie tak z naszym zdrowiem i wskazać, gdzie tkwi przyczyna. Białko oznacza nasze zewnętrze, a żółtko to my i nasz organizm. Cóż, być może zła energia oddziałuje na jajo podobnie jak zbyt długie gotowanie – pozbawia je charakterystycznej formy i wartości?

Jajko Shutterstock.com
Jajko Źródło: Shutterstock.com

Jajo poza prawem

Historia jaj nie zawsze była kolorowa, choć na pewno jest ciekawa. Naukowcy twierdzą, że barwienie jaj zapoczątkowano już ok. 5 tys. lat temu. Najstarsze pisanki pochodzą z Asyrii, Egiptu, Persji, Rzymu i Chin, gdzie stanowiły wiosenny upominek. Nawet Aborygeni rzeźbili w strusich jajach, obdarzając je czczią. W Egipcie malowano na nich skarabeusze, w Sudanie cytaty z Koranu, w Kairze postaci sławnych mężów, a w Chinach – kwiaty wiśni. Najstarsze polskie pisanki – woskowe, pochodzą z X w. z opolskiej wyspy Ostrówek.

d16d92h

Na początku IX w. zakazano spożywania jajek w okresie postnym. Wskazania synodu w Akwizgranie nakazywały gromadzenie ich aż do świąt. Jak wiadomo, jajka to produkt niezbyt długotrwały, ale znaleziono sposób, by je utrzymać w dobrym stanie, zanurzając w sadle albo w wosku. Zdarzało się, że Wielkanoc przypadała dość późno, więc jaj uzbierało się więcej. Nadwyżki zaczęto farbować, wykorzystując wosk. Podobno pierwszy jajczany kolor to czerwony, a dopiero wiele lat później wprowadzono kolejne. To z kolei przyczyniło się do bogatszego ozdabiania jaj uznawanych za świąteczne i wręczanych jako prezenty najpierw dzieciom, a z upływem lat także dworzanom przez możnowładców. Zakaz jedzenia jajek w okresie postu obowiązywał niemal dziewięć wieków, a zdjął go Ludwik XVI. Jaja wróciły więc do łask i na stoły, przy czym te duże trafiały na talerze bogatych, a największe – w niedzielny poranek – na śniadanie francuskiego króla. Szybko okazało się też, że to jedyny produkt spożywczy, którego nie można zatruć, nie uszkadzając jego skorupy. To dla władców był walor cenniejszy niż smak czy wartość odżywcza. Zresztą uwięziona Katarzyna Sforza przeżyła dzięki jajom przemycanym do jej celi przez jednego z mnichów.

„Jaja poza prawem” znajdują się także w plemieniu Mosii z Burkina Faso, o czym pisze Maguelonne Toussaint-Samat w książce „Historia naturalna i moralna jedzenia”. Nie wolno tam podawać ich dzieciom, by „nie wyrosły na złodziei”. W Azji jeszcze do niedawna jaja były uważane za produkt dla bogatych. Symbolami tego bogactwa były na przykład chińskie tzw. stuletnie jaja, czyli jajka wkładane do blaszanego naczynia z roztworem gliny, niegaszonego wapna, soli, herbaty, łusek ryżowych i wody, które po kilku miesiącach (najczęściej 100 dniach) są gotowe do spożycia. W wyniku procesów chemicznych białko przybiera kolor zielonkawy, a żółtko zielobrązowy.

Poza wyobrażeniem Europejczyka o przyjemnej konsumpcji znajduje się też balut, (gotowane jajo kacze z kilkunastodniowym zarodkiem) tradycyjnie jedzone na Filipinach, w Wietnamie, Kambodży czy Laosie. Obecnie balut to „przysmak” uważany za afrodyzjak, a przygotowywany głównie dla turystów, który kosztuje niecałe 2 zł.

Wśród jaj najczęściej konsumowanych przez człowieka, oprócz znanych nam dobrze kurzych, przepiórczych, kur zielononóżek, kaczych, gęsich, indyczych i strusich, największą popularnością, niestety, cieszą się jaja żółwie – spożywane głównie w Ameryce Południowej i w Azji. Niegdyś wierzono też, że jedzenie jaj sowich daje mądrość...

d16d92h

Superjajo

Jajo to talizman – symbol życia, odnowy, przemiany w różnych kulturach świata, ale przede wszystkim esencja smaku. To także najdoskonalszy produkt spożywczy – jak dowodzą naukowcy, producenci i m.in. przedstawiciele Fundacji Jedzmy Jaja.pl, jaja jeść trzeba. Statystyczny Polak spożywa ich rocznie ok. 154, ale wartość ta może być nieco zaniżona. Krzysztof Żyszkiewicz, wiceprezes Fundacji Jedzmy Jaja.pl już jakiś czas temu szacował, że może to być nawet 200. To jednak wciąż mało. W Danii, Austrii, Niemczech, Rosji zjada się ich od ok. 220 do 240. W Japonii liczba ta sięga ponoć 400! Podobnie jest w Chinach i Izraelu.

Jak widać, wciąż daleko nam do realizacji prozdrowotnego postulatu prof. Tadeusza Trziszki, rektora Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, najbardziej znanego polskiego "jajologa", by jeść trzydzieści jaj tygodniowo. Profesor twierdzi, że ich spożywanie, najlepiej w postaci jak najmniej przetworzonej, a więc na surowo lub na miękko, poprawia funkcjonowanie umysłu, a przede wszystkim pamięć i bystrość. Ale nie tylko. Propagator diety zdominowanej przez jaja dowodzi również, że zawarta w nich cholina wspiera regenerację wątroby. W jajku jest niemal wszystko, co wydaje się niezbędne do zdrowego życia – prócz witaminy C i błonnika.

Tych w jaju nie uświadczymy, ale jest całe mnóstwo witamin z grupy B, w tym B12, tak ważnej w walce ze schorzeniami neurodegradacyjnymi. Cóż, wydaje się więc, że jajka to cud stworzenia – odżywiają nasz organizm, wspomagają pracę jego organów i jeszcze wprawiają w dobry humor! Może to twierdzenie nieco na wyrost, ale jak nie wierzyć w ich moc, skoro badania zespołu programu naukowego Ovocura (ovo – łac. jajo, cura - kuracja) prowadzonego przez prof. Trziszkę doprowadziły do opatentowania niemal 30 substancji związanych z produktami biomedycznymi, które doskonale sprawdzają się w leczeniu i zapobieganiu chorób nowotworowych, układu krążenia, kostnego, nerwowego i in.

d16d92h

Być może najważniejszym z nich okaże się odkrycie w żółtku kompleksu białek Yolkina, hamującego rozwój choroby Alzheimera, leczącego choroby otępienia mózgu i zaburzenia nastroju.

Jajka w kuchni nie są niezastąpione. Zamiast nich możesz użyć mielonego siemienia lnianego lub rozgniecionego banana. iStock.com
Jajka w kuchni nie są niezastąpione. Zamiast nich możesz użyć mielonego siemienia lnianego lub rozgniecionego banana. Źródło: iStock.com

Kura królową

Przyznać należy, że jeśli chodzi o jaja i ich produkcję, to niepodważalną, mocną pozycję zarówno w kurniku, na podwórku, jak i w fermach zajmuje kura. Polskie kury, a jest ich więcej o kilka milionów niż Polaków, produkują ok. 9 - 10 mld jaj rocznie! To daje nam zaszczytną, wysoką pozycję w rankingu producentów jaj w Unii Europejskiej.

d16d92h

Około 60 proc. z nich trafia na polskie stoły i do przetwórców, reszta jest eksportowana. Na co dzień najczęściej sięgamy po jaja kurze (w tym rasy zielononóżki kuropatwianej,) i przepiórcze, a do pieczenia dodać można jajo kacze lub gęsie. Są jeszcze jaja strusie, które wciąż stanowią dla polskiego konsumenta bardziej rodzaj egzotycznej ciekawostki niż źródło pożywienia. A należałoby do niego podejść z dużym szacunkiem, gdyż w porównaniu z innymi jajami np. stosunku kwasów wielonasyconych do nasyconych ma bardzo dobre „wyniki”.

Zdobycie i przygotownaie takiego jaja wymaga jednak sporo determinacji, choć może okazać się hitem wielkanocnego stołu. Jajecznica z niego wystarcza dla 12 osób. Po pierwsze jaja strusie dość trudno dostać – są w ciągłej sprzedaży w fermach strusich, ale w hipermarketach pojawiąją się najczęściej tylko przed świętami. Kosztują ok. 70-90 zł, bo strusie znoszą je od marca do października. Dość drogie są też ich wydmuszki – 30 zł, a ażurowe pisanki to koszt 190 zł. Świeżość takiego jaja poznajemy poprzez jego... potrząśnięcie – chlupanie to zły odgłos. Zresztą bezpieczne potrząsanie jajem ważącym ponad 1,5 kg (ok. 1650 g) to też nie lada sztuka. Otwieramy skorupę najczęściej za pomocą dłuta wiertarki. Jeśli mamy zamiar je ugotować – trzeba uzbroić się w cierpliwość i zarezerwować na to nawet 2,5 godz. Ale czasem warto w Wielkanoc zjeść wielkie jajo!

"Złote" jaja

Najcenniejszymi jajami w historii były oczywiście jaja Fabergé – XIX-wieczny jubilerski majstersztyk przygotowany dla rodziny carskiej. Jednak i dziś jajka, i to te prawdziwe, mogą przynosić całkiem spore zyski i być ciekawym biznesem. Przykładem może być firma Grotek, sprzedająca jaja super premium, nawet z jadalnym złotem, w cenie 100 zł za sztukę (na zapisy!) pod Halą Mirowską i nie tylko. Jaja pochodzą od kur z wolnego wybiegu, które są odpowiednio karmione wg faz księżyca i słuchają Mozarta oraz Wagnera. W samo stoisko do sprzedaży firma zainwestowała 100 tys. złotych. Jaja Grotek są opatentowane.Trafiają do najlepszych restauracji w kraju i zagranicą. Dla zaciekawionych tym biznesem cenna, a jakże, informacja – prawdopodobnie firma Grotek przygotuje projekt franczyzowy.

d16d92h

Niezależnie od tego, czy na Państwa stole pojawią się jaja za 100 zł, czy za kilkadziesiąt groszy, opatentowane, z „demokratycznej” hodowli, czy nie – życzymy smacznego i zdrowego śniadania wielkanocnego!

Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

źródło: Krystyna Naszkowska „Jedz, co chcesz. Sąd nad polskim stołem”, Maguelonne Toussaint-Samat „Historia naturalna i moralna jedzenia”, dziendobrypolsko.tvp.pl,

d16d92h
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze (10)

Dzieci widzą i słyszą. #StopMowieNienawiści.
30 marzec 2018,
TorusPamiętacie jak ewoluowały opinie "uczonych" i "dietetyków" na temat różnych potraw? Jajka raz zdrowe, raz bardzo szkodliwe, bo zawierające cholesterol. ...Czytaj całość
30 marzec 2018,
gregjaja są bezcenne,zwłaszcza swoje
30 marzec 2018,
ewaprzed swietami ZDROWE, po swietach NIE JEDZ
Rozwiń komentarze (10)
d16d92h
d16d92h
d16d92h
d16d92h
d16d92h
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (883 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (405 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.