Zapomniany drób: gołąb i perliczka

Mięso z drobiu i dzikiego ptactwa jest delikatne i cechuje się wysoką wartością odżywczą. Nie bez znaczenia jest również smak i możliwość przygotowania go na wiele sposobów ? może być pieczone, duszone, smażone, gotowane itp. Gdy jednak mówimy o drobiu i dzikim ptactwie, najczęściej myślimy o kurczaku, indyku, gęsi, kaczce czy bażancie. Warto jednak przypomnieć sobie również o perliczce i... gołębiu.

Zapomniany drób: gołąb i perliczka
Źródło zdjęć: © fotolia.com | fotolia.com

Gołąb od lat uchodzi za wyjątkowego ptaka. Jego mięso jest delikatne i smaczne. Zawiera mało tłuszczu, za to sporo składników odżywczych i pełnowartościowego białka, dlatego zaleca się je osobom chorym, dzieciom oraz rekonwalescentom. Bardzo smaczny jest rosół oraz gołębie pieczone.

Także perliczka, duży ptak z rodziny perlic, ostatnio rzadko gości na polskich stołach. Szkoda. Jej mięso jest wyraziste w smaku; przez lata uchodziło za szlachetny gatunek drobiu. Perliczka zawiera sporo pełnowartościowego białka i niewiele tłuszczu oraz witaminy z grupy B i E, magnez, żelazo, potas. Co ważne dla osób dbających o linię, perliczka jest mięsem niskokalorycznym.

W handlu najczęściej dostępny jest drób bity świeży lub mrożony, już oskubany i wypatroszony. Można go od razu przeznaczyć do przyrządzenia potraw. Przed rozpoczęciem przygotowania drobiu czy dzikiego ptactwa, należy go dokładnie umyć wewnątrz i na zewnątrz w zimnej wodzie. Drobiu nie należy moczyć, ponieważ powoduje to utratę wielu cennych składników odżywczych. Po umyciu tuszki trzeba dokładnie osuszyć.

Tuszki wszystkich ptaków, które będziemy gotować, piec albo dusić w całości, należy odpowiednio uformować – zabezpieczy to je przed deformacją i wysychaniem, będzie również miało wpływ na estetykę potrawy. Przed formowaniem tuszki należy ją silnie przycisnąć ręką, dzięki czemu się spłaszczy i nieco poszerzy. Aby podnieść walory smakowe gołębi czy perliczek, zaleca się naszpikowanie ich cienkimi plastrami słoniny.

Najczęściej stosowanym sposobem przyrządzania drobiu i dzikiego ptactwa – w tym perliczki i gołębi – jest pieczenie. Pod wpływem wysokiej temperatury wytwarzają się substancje aromatyczne, charakterystyczne dla pieczonego mięsa. Powstaje również złota skórka. Perliczkę i gołębie piecze się najpierw w 200-250 stopniach, a potem w 160-180. Dobre efekty smakowe uzyskamy, gdy upieczemy tuszki w wysmarowanej tłuszczem folii. Potrawy pieczone są dość lekkostrawne (szczególnie te z folii).

Rosół z gołębi

Składniki: 2 gołębie, 1,6 litra wody, 15 dag selera, po 10 dag pietruszki i porów, 5 dag cebuli (dymki lub szalotki), 20 dag kapusty włoskiej, jałowiec, sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do zup do smaku.

Wykonanie: sprawione gołębie umyć, przekroić na pół, zalać zimną, osoloną wodą i ugotować na małym ogniu pod przykryciem. Wszystkie warzywa umyć, obrać, opłukać, a następnie dodać do gołębi pod koniec gotowania razem z jałowcem. Miękkie gołębie wyporcjować i zalać doprawionym rosołem.

Gołębie z makaronowym farszem

Składniki: 4 gołębie, 2 jajka, 15 dag ugotowanego makaronu (najlepiej domowego), 5 dag masła, natka pietruszki, 20 dag słoninki, śmietanka, 10 dag żółtego sera, tłuszcz, sól, pieprz.

Wykonanie: sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na godzinę. Makaron połączyć z masłem i posiekaną natką. Doprawić, napełnić wnętrze tuszek, związać nitką, polać tłuszczem i upiec, skrapiając śmietanką, a potem wytworzonym sosem (zapobiegnie to wysuszeniu mięsa). Miękkie gołębie wyjąć, ułożyć na półmisku żaroodpornym, polać doprawionym sosem połączonym z jajkami. Posypać startym serem i zapiec w 160-180 stopniach.

Placuszki z dzikich gołębi

Składniki: 2 gołębie, 20 dag słoninki, śmietanka, tłuszcz, 20 dag mąki, 250 ml jasnego piwa, 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka), 4 dag rodzynków, sól i pieprz.

Wykonanie: sprawione gołębie umyć, natrzeć przyprawami i zostać w lodówce na godzinę. Następnie uformować tuszki w kieszeń (rozciąć ostrym nożem skórkę po obu stronach dolnej części brzucha i włożyć w przecięcie nogi ptaka obcięte 1-2 cm powyżej stawu kolanowego). Obłożyć cienkimi plastrami słoninki, obwiązać nitką, polać tłuszczem i upiec, skrapiając śmietanką, a potem wytworzonym sosem. Miękkie gołębie wyjąć, usunąć nici i kości, zemleć mięso razem ze słoniną, połączyć z sosem, przesianą mąką, piwem, żółtkami, opłukanymi rodzynkami i ubitą na sztywno pianą z białek. Doprawić. Kłaść nieduże placuszki na rozgrzany na patelni tłuszcz, smażyć z obu stron na złoto. Podawać zaraz po usmażeniu.

Perliczka pieczona

Składniki: perliczka, 15 dag słoninki, tłuszcz, imbir, curry, pieprz, sól.

Wykonane: sprawioną perliczkę umyć, natrzeć przyprawami i zostawić w lodówce na godzinę. Słoninkę pokroić w cienkie plastry i lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą. Tuszkę uformować w kieszeń, obłożyć plasterkami słoniny, obwiązać nitką, polać tłuszczem i piec, skrapiając wodą, a potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenie usunąć słoninkę, a tuszkę zrumienić. Po upieczeniu wyjąć, pokroić tak, by w każdej porcji było po kawałki piersi i uda, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem.

Perliczka z pieczarkami

Składniki: perliczka, 25 dag małych pieczarek, 2-3 łyżki musztardy, 2 żółtka, tłuszcz, 15 dag słoninki, cukier, imbir, sól, pieprz.

Wykonanie: perliczkę przygotować tak jak w przepisie na perliczkę pieczoną, polać tłuszczem, dodać oczyszczone i opłukane pieczarki. Piec, skrapiając wodą, a potem wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia usunąć słoninę i dodać musztardę. Po upieczeniu wyjąć, pokroić, ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem wymieszanym z żółtkami. Zapiec.

Perliczka duszona

Składniki: perliczka, 4 dag mąki, 1,5 szklanki soku z pomarańczy (zagęszczonego), 2-3 łyżki musztardy, 3-4 łyżki keczupu, tłuszcz, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Wykonanie: sprawioną perliczkę umyć, odciąć szyję i skrzydła, pokroić na osiem porcji (w taki sposób, by w każdej było po kawałku uda i piersi), posypać przyprawami i wstawić do lodówki na godzinę. Następnie perliczkę oprószyć mąką, zrumienić, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodać musztardę, keczup i sok pomarańczowy. Ułożyć na półmisku i polać doprawionym sosem.

EPN/mmch/kuchnia.wp.pl

Korzystałam z książki:
„Ilustrowana kuchnia polska”, Danuta i Henryk Dębscy, wyd. Muza, Warszawa 2010

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy