WAŻNE
TERAZ

Świadkowie mówią, jak dochodziło do pomyłek wyborczych

Wiosenna kuchnia: botwinka i pierś z kaczki

Pojawiające się na straganach i w warzywniakach owoce i warzywa to jedne z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Nie tylko są pełne witamin i zdrowych, ale są też podstawą wielu przepisów.

3

Pojawiające się na straganach owoce i warzywa to jedne z najprzyjemniejszych zwiastunów sezonu wiosenno-letniego. Są zdrowe i pełne witamin i zdrowych, dlatego powinny być podstawą wielu potraw.

Mateusz Gessler oraz Kuba Tomaszczyk, który w programie MasterChef Junior zajął drugie miejsce przygotowali lekkie propozycje obiadowe. W ich menu znalazła się pierś z kaczki, dorada z warzywami oraz botwinka. Na deser przygotowali mini torcik Pavlova. Zobaczcie przepisy.

Botwinka

Składniki:
2 pęczki botwinki
70 g masła
1,5 l bulionu warzywnego
sok z cytryny lub ocet winny
sól, pieprz, cukier
100 g siekanego kopru
150 ml śmietany słodkiej 30 proc.
4 jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:
Botwinę dokładnie umyć w zimnej wodzie i posiekać drobno. Buraki z botwinki lekko osolić i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Roztopić masło i smażyć botwinkę ok. 10 minut. Dodać bulion warzywny. Doprawić solą, pieprzem, octem (lub cytryną) i cukrem do smaku. Na koniec dodać starte buraczki i śmietanę. Botwinkę podawać z jajkiem na twardo i siekanym koperkiem.

Pierś z kaczki
Składniki:
1 duży seler korzeniowy
1 twarde jabłko
1 ogórek zielony
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
1/2 limonki
świeża kolendra
oliwa z oliwek
pierś z kaczki
200 ml czerwonego, wytrawnego wina
1-2 łyżki dżemu z czerwonych porzeczek
gałązka rozmarynu
1 gwiazdka anyżu
sól i pieprz
1 łyżeczka masła
2 gałązki świeżych porzeczek czerwonych

Mini torcik Pavlova

Składniki:
białko z jednego jajka
pół szklanki drobnego cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
200 g serka mascarpone
100 ml śmietanki 30 proc.
cukier puder
kiwi
granat
truskawki
marakuja
borówki
owoce leśne
mięta

3

Wybrane dla Ciebie

Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Na lato robię słowiańską lemoniadę. Poprawia trawienie i walczy ze stresem
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Wielu sportowców pije sok z kiszonych ogórków. Doskonale wiedzą, co robią
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Znany dietetyk mówi, jak jeść owsiankę. Wiele osób nie ma świadomości, jak to ważne
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Dodaję do wody i pryskam ogórki. Nie mam najmniejszych problemów ze szkodnikami i zarazą
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Robię ekologiczny oprysk i używam do ogórków. Wszystkie choroby i szkodniki hamuje już na starcie
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Mucha usiadła na jedzeniu. Jeść czy wyrzucić? Odpowiedź zaskakuje
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Ten napój świetnie orzeźwia w upalny dzień. Zrobisz go z 2 tanich składników
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Polacy depczą jak zwykły chwast. Jest smaczny i pomaga obniżyć cholesterol
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Była koszmarem dzieciństwa, ale warto się do niej przekonać. Wspomaga trawienie i obniża ciśnienie
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Sezon na jagody mocno się rozkręca. Tymczasem sanepid ostrzega przed groźną chorobą
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zrób syrop póki trwa sezon. Działa odtruwająco i stabilizuje pracę tarczycy
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki
Zjadają toksyny i ochotę na słodycze. Zrób je, a przestaniesz sięgać po batoniki