Bigos staropolski
Każda pani domu ma swój przepis na bigos. Ta jednogarnkowa potrawa gości na polskich stołach od wieków. Tradycyjny bigos gotuje się przez kilka dni i podlewa winem. Do tego suszone śliwki, dużo mięsa i grzyby. Brzmi pysznie?
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Kapustę odcisnąć, posiekać, dodać namoczone i pokrajane grzyby oraz wypestkowane śliwki, zalać wrzącą, osoloną wodą, zagotować pod przykryciem. Odkryć na chwilę, a następnie gotować ok. 50 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać w kostkę razem z boczkiem oraz obraną i opłukaną cebulą. Boczek częściowo stopić, dodać mięso, podsmażyć, włożyć cebulę, lekko zrumienić, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
- Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, podsmażyć.
- Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z kapustą, mięsem, kiełbasą, koncentratem pomidorowym, winem i przyprawami, dusić kilka minut, doprawić.
- amiętajmy, im dłużej bigos "leżakuje", tym staje się smaczniejszy.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl