Trwa ładowanie...
d3i0gsc
d3i0gsc

Bigos staropolski

Przepis

Każda pani domu ma swój przepis na bigos. Ta jednogarnkowa potrawa gości na polskich stołach od wieków. Tradycyjny bigos gotuje się przez kilka dni i podlewa winem. Do tego suszone śliwki, dużo mięsa i grzyby. Brzmi pysznie?

3.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Okazja:
Bigos staropolski
123
Składniki
  • 80 dkg kapusty kwaszonej
  • 20 dkg cielęciny
  • 20 dkg wieprzowiny bez kości
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 15 dkg kiełbasy (może być zwyczajna, toruńska, podwawelska)
  • 2 dkg mąki, tłuszcz
  • 50 ml czerwonego wina
  • 4 dkg koncentratu pomidorowego
  • 2-3 grzybki suszone
  • 2 dkg suszonych śliwek
  • przyprawy, liść laurowy, majeranek.
Przepis

Kapustę odcisnąć, posiekać, dodać namoczone i pokrajane grzyby oraz wypestkowane śliwki, zalać wrzącą, osoloną wodą, zagotować pod przykryciem. Odkryć na chwilę, a następnie gotować ok. 50 minut na małym ogniu pod przykryciem. Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać w kostkę razem z boczkiem oraz obraną i opłukaną cebulą. Boczek częściowo stopić, dodać mięso, podsmażyć, włożyć cebulę, lekko zrumienić, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, podsmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z kapustą, mięsem, kiełbasą, koncentratem pomidorowym, winem i przyprawami, dusić kilka minut, doprawić. Pamiętajmy, im dłużej bigos "leżakuje", tym staje się smaczniejszy.

Przepis dodał użytkownik iza.kubica

Bigos staropolski
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d3i0gsc
d3i0gsc
d3i0gsc
d3i0gsc
Więcej tematów
d3i0gsc