Bigos staropolski
Każda pani domu ma swój przepis na bigos. Ta jednogarnkowa potrawa gości na polskich stołach od wieków. Tradycyjny bigos gotuje się przez kilka dni i podlewa winem. Do tego suszone śliwki, dużo mięsa i grzyby. Brzmi pysznie?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 80 dkg kapusty kwaszonej
- 20 dkg cielęciny
- 20 dkg wieprzowiny bez kości
- 10 dkg boczku wędzonego
- 15 dkg kiełbasy (może być zwyczajna, toruńska, podwawelska)
- 2 dkg mąki, tłuszcz
- 50 ml czerwonego wina
- 4 dkg koncentratu pomidorowego
- 2-3 grzybki suszone
- 2 dkg suszonych śliwek
- przyprawy, liść laurowy, majeranek.
- Kapustę odcisnąć, posiekać, dodać namoczone i pokrajane grzyby oraz wypestkowane śliwki, zalać wrzącą, osoloną wodą, zagotować pod przykryciem. Odkryć na chwilę, a następnie gotować ok. 50 minut na małym ogniu pod przykryciem.
- Mięso umyć, wyżyłować, pokrajać w kostkę razem z boczkiem oraz obraną i opłukaną cebulą. Boczek częściowo stopić, dodać mięso, podsmażyć, włożyć cebulę, lekko zrumienić, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem.
- Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, podsmażyć.
- Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z kapustą, mięsem, kiełbasą, koncentratem pomidorowym, winem i przyprawami, dusić kilka minut, doprawić.
- amiętajmy, im dłużej bigos "leżakuje", tym staje się smaczniejszy.
Przepis dodał użytkownik iza.kubica
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze