WAŻNE
TERAZ

Zawrócenia na granicy z Niemcami. Mamy najnowsze dane

Szarlotka Ani Starmach

Ania Starmach podpowiedziała, który gatunek jabłek najlepiej wybrać do przygotowania aromatycznej szarlotki.

Anna Starmach przygotowała klasyczną szarlotkę z jabłek, a ściślej z Szarej Renety lub Antonówki. To - zdaniem ekspertki kulinarnej - najlepsze odmiany jabłek na szarlotkę. Ciasto z dodatkiem kruszonki to idealna propozycja na podwieczorek lub dodatek do kawy.

Składniki na ciasto:
500 g mąki
220 g masła
160 g cukru
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
1 łyżka masła
1 łyżka cukru
pół łyżeczki cynamonu
1,5 kg jabłek (najlepiej szarej renety)

Przygotowanie:
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, wymieszaj i zrób kopczyk, a w nim wgłębienie. Do wgłębienia wbij dwa żółtka, dodaj śmietanę i pokrojone masło. Ciasto wyrabiaj, aż składniki się połączą, zlep w kulkę i przełóż na 30 minut do lodówki. Jabłka obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozpuść masło, dodaj cukier i jabłka oraz cynamon. Owoce smaż około 15 minut. 1/3 ciasta rozwałkuj przełóż do tortownicy i ponakłuwaj. Piecz 15 minut w 180 stopniach. 1/3 ciasta rozwałkuj w formę wąskiego paska i przyklej do brzegów tortownicy. Na spód wyłóż jabłka. Ostatnią część ciasta zetrzyj na tarce lub podziel na małe kawałeczki i nieregularnie rozsyp na górze. Ciasto piecz godzinę 180 stopniach. Przed podaniem podsyp cukrem pudrem.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek