Szarlotka
Szarlotka, w niektórych regionach Polski nazywana jabłecznikiem, to proste ciasto z dodatkiem jabłek (najlepiej sprawdza się w tym wypadku szara reneta lub antonówka) oraz cynamonu i ewentualnie goździków. Przepis na szarlotkę nie należy do wyjątkowo skomplikowanych. Najczęściej o jej podstawie stanowi kruche lub półkruche ciasto, choć znane są również warianty szarlotki zrobionej na biszkoptach czy herbatnikach. Między dwoma warstwami ciasta znajduje się wcześniej przygotowany mus jabłkowy (albo gruszkowy, morelowy itd.), a na wierzch wysypuje się zwykle kruszonkę lub cukier puder. Idealnym dodatkiem każdej szarlotki jest również bita śmietana.
Szarlotka jest deserem, który doskonale sprawuje się w roli codziennej przekąski. Jej przygotowanie nie zabiera zbyt dużo czasu i nie wymaga wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Niezwykle istotne jest jednak, by mus ciasta wykonany został z dobrych i niepopsutych jabłek. Pierwotny przepis na szarlotkę wywodzi się z Francji, a za jej twórcę uznaje się legendarnego francuskiego kucharza i cukiernika Marie-Antoine Carêmego. Miał on rzekomo wymyślić tego typu ciasto specjalnie dla samego cara Aleksandra I.