Regenerujący bulion i inne rodzinne smaki
Smaki dzieciństwa i dania dla karmiących kobiet w prostych przepisach.
Rodzinny jadłospis musi być urozmaicony, a przede wszystkim potrawy powinny być dobrze doprawione. To sprawi, że jedzenie będzie smaczne i nawet największy niejadek skusi się chociaż na spróbowanie. Piotr Kucharski poleca dla mam i reszty rodziny m.in. przygotowanie zapiekanego ryżu z jabłkiem, regeneracyjny bulion i potrawkę z buraków.
Regenerujący bulion
Składniki:
600 g mieszanego mięsa z kością: gicz wołowa, szyja z indyka, noga z kaczki
5-6 marchewek
2 korzenie pietruszki
1 mały seler
1 por
2-3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka kozieradki
kawałek glonów kombu
Przygotowanie:
Mięsa umyć, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Marchewki, pietruszki, seler i por obrać i pokroić, dodać do garnka. Wywar zagotować, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 3-4 godzin. Wywar można pić, aby się wzmocnić oraz używać do przygotowania zup, potrawek i różnego rodzaju kasz i ryżu.