Jedzenie, które wzmocni odporność i pomoże w walce z przeziębieniem

Jesień i zima to okres, kiedy bardziej jesteśmy narażeni na styczność z wirusami oraz przeziębienie. Aby ta walka nie była na starcie przegrana, warto odpowiednio zadbać o swój organizm. Liczy się nie tylko stosowny dobór stroju do temperatury, ale również odpowiednia dieta. Powinniśmy jeść 5 razy dziennie, co trzy godziny, nie zapominając o śniadaniu jak najszybciej po przebudzeniu i minimum jednym ciepłym posiłku. Nie bez znaczenia jest dobór składników. Oto lista produktów, które wzmocnią odporność, a w dodatku są pyszne.

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 13Stop przeziębieniu

Obraz
© 123RF.COM

W zimowe miesiące bardziej jesteśmy narażeni na styczność z wirusami oraz przeziębienie. Aby ta walka nie była na starcie przegrana, warto odpowiednio zadbać o swój organizm. Liczy się nie tylko stosowny dobór stroju do temperatury, ale również odpowiednia dieta. Powinniśmy jeść 5 razy dziennie, co trzy godziny, nie zapominając o śniadaniu i minimum jednym ciepłym posiłku. Nie bez znaczenia jest dobór składników. Oto lista produktów, które wzmocnią odporność, a w dodatku są pyszne.

/ 13Rosół

Obraz
© Shutterstock.com

Ta zupa to sprawdzony domowy sposób na przeziębienie i wzmocnienie organizmu, który stosowały z powodzeniem nasze babcie i mamy. Rosół nie tylko rozgrzewa, ale jednocześnie stymuluje pracę układu odpornościowego. Ponadto łagodzi katar, uporczywy kaszel i zmniejsza stan zapalny. Zawiera też niezbędne witaminy i minerały, w tymwitaminę A, E, wapń i potas. Charakterystyczne oka, czyli tłuszcz unoszący się na powierzchni działają niczym balsam na obolałe gardło.

/ 13Jogurt naturalny

Obraz
© 123RF.COM

Dla wzmocnienia organizmu nie trzeba kupować wyszukanych i drogich składników. Jogurt naturalny cechuje spora zawartość żywych kultur bakterii, które pobudzają białe ciałka krwi do większej aktywności. Produkt ten dostarcza także witaminy D, której niedobory zwiększają prawdopodobieństwo zachorowania na przeziębienie lub grypę. Kupując jogurt naturalny warto sprawdzić jego skład - nie powinien bowiem zawierać cukru i konserwantów. Najlepiej łączyć go z owocami, które mają witaminę C, np. porzeczkami lub cytrusami. Pysznie smakuje także na wytrawnie, z dodatkiem ziół i czerwonej papryki.

/ 13Imbir

Obraz
© Shutterstock.com

Korzeń imbiru warto używać nie tylko do przygotowania dań kuchni tajskiej. Co prawda doskonale wzbogaci smak pikantnej zupy czy kurczaka, ale obrane i starte kłącze można dodać do rozgrzewającej herbaty. Napój imbirowy z dodatkiem cytryny i miodu skutecznie rozgrzeje, i bardzo szybko postawi nas na nogi. Przyprawa ta działa przeciwbólowo i przeciwzapalnie, a także obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi. Co ważne, można stosować go zarówno zapobiegawczo, jak i w momencie, kiedy dolega nam katar, osłabienie lub ból gardła.

/ 13Kiwi

Obraz
© Fotolia

Specjaliści z "British Journal of Nutrition" polecają kiwi jako doskonałą przekąskę, która pomoże ustrzec się przed wirusami, złagodzi objawy przeziębienia, a nawet skróci chorobę. Potwierdzają to wyniki badania przeprowadzonego na grupie 132 przeziębionych osób. Połowa z nich jadła 4 kiwi dziennie, a pozostali sięgali w tym czasie po 2 banany. Badani jedzący zielony produkt szybciej przestali skarżyć się na bolące gardło, zawroty głowy i zatkany nos. Naukowcy tłumaczą to faktem, że kiwi zawiera mikroelementy, które znacznie zwiększyły ilość erytrocytów w we krwi i tym samym wzmocniły układ odpornościowy. Nic tylko miksować te owoce i wypijać prozdrowotne shoty. Najlepiej bez dodatku cukru, dosłodzone jedynie odrobiną naturalnego miodu.

/ 13Migdały niełuskane

Obraz
© 123RF.COM

Kilka migdałów warto zjeść w ramach profilaktyki przeziębienia, ale w pełni zadziałają, gdy zjemy je niełuskane. Badania opublikowane w czasopiśmie "Microbiology Letters" wskazują, że zawarte w nich polifenole są pomocne w tworzeniu limfocytów T, które biorą udział w walce z wirusami. Można dodawać je do sałatek (owocowych lub warzywnych) lub jeść jako samodzielna zdrowa przekąska (zalecana porcja to nie więcej niż garść).

/ 13Czosnek

Obraz
© Fotolia

Często pomijany ze względu na mocną woń i negatywny wpływ na oddech. Lista zalet sprawia jednak, że można przymknąć oko na te wady. Czosnek to naturalny antybiotyk, a zawarta w nim allicyna działa bakteriobójczo, grzybobójczo i wirusobójczo. Najlepiej zjadać go na surowo, gdyż wtedy działa najsilniej. Kupując ten produkt warto zwrócić uwagę na cenę i wygląd. W sklepach nie brakuje bowiem czosnku sprowadzanego z Chin. Ten uprawiany w Polsce ma silny zapach i jest nieco droższy.

/ 13Miód

Obraz
© 123RF.COM

Naukowcy twierdzą, że miód może być najlepszym naturalnym lekarstwem w walce z uporczywym, nocnym kaszlem. Badania opisane w czasopiśmie "Pediatrics" wykazały, że podziębione dzieci, które jadły 2 łyżeczki miodu na pół godziny przed snem, miały znacznie spokojniejszą noc, niż mali pacjenci bez takiej dawki słodkiego produktu. Irańscy lekarze z kolei udowodnili, że włączenie miodu do diety pomaga także dorosłym, którzy skarżyli się na długotrwały kaszel.

/ 13Ostrygi

Obraz
© 123RF.COM

Te owoce morza to nie tylko pyszne afrodyzjaki, ale też cenne źródło cynku. Liczne badania udowadniają, że pierwiastek ten należy do grupy minerałów, którego niedobór może skutkować gorszym samopoczuciem i słabszą odpornością. Na uwagę zasługuje ostatnie podsumowanie wyników badań nad rolą tego składnika mineralnego w naszej diecie, opublikowane w "The Cochrane Library". Potwierdzono w nim, że uzupełnienie niedoboru cynku zwłaszcza przy pierwszych objawach przeziębienia, może istotnie zmniejszyć nasilenie i czas trwania choroby.

10 / 13Szpinak

Obraz
© 123RF.COM

Do jadłospisu osoby dbającej o odporność warto dopisać szpinak. Znajdziemy w nim m.in. szereg ważnych witamin: A, C, K i E oraz spore dawki składników mineralnych: żelaza, magnezu, wapnia. Ten zielony produkt zawiera również luteinę i inne karotenoidy, które m.in. wzmacniają układ immunologiczny organizmu oraz chronią przed udarem czy miażdżycą. Składniki odżywcze zawarte w szpinaku działają także przeciwnowotworowo, krwiotwórczo i przeciwzapalnie. Warto łączyć go ze świeżym czosnkiem, a żeby działał najlepiej jeść na surowo.

11 / 13Pieprz cayenne

Obraz
© 123RF.COM

Ta ostra przyprawa należy do grupy Capsicum, a więc papryk chili. Aby uzyskać znany na całym świecie pieprz, papryki cayenne należy najpierw ususzyć, a następnie dokładnie zmielić. W sztuce kulinarnej używa się jej do przygotowania sosów i dressingów, a także doprawienia zup. Ceniona jest nie tylko ze względu na wyjątkowe walory smakowe, ale przede wszystkim właściwości prozdrowotne. Działa bowiem przeciwbólowo, przeciwzapalnie i antynowotworowo. Włączona do menu poprawia pracę układu pokarmowe i krążenia. Dostawszy się do organizmu, zwiększa produkcję białych krwinek, które oczyszczają komórki i tkanki z toksyn. Dzięki temu chroni nas i pomaga w walce z wirusami. Ponadto doskonale rozgrzewa, co usprawnia układ immunologiczny i szybciej wypacamy toksyny. Pieprz cayenne możemy dodać m.in. do ostrej zupy
gulaszowej
.

12 / 13Cebula

Obraz
© WP.PL

Jej sok to naturalny sposób na kaszel, chrypkę i przeziębienie. W jej składzie znajdziemy sporo witaminy C, która przyda się w walce z infekcjami. W warzywie tym znajduje się również inna cenna substancja - siarczek dwuallilu. Ma silne działanie bakteriobójcze, rozgrzewające i oczyszczające organizm. Cebulę najlepiej jeść na surowo, co dodatkowo poprawia przemianę materii, trawienie i perystaltykę jelit.

13 / 13Łosoś dziki

Obraz
© 123RF.COM

Zawarte w tej rybie kwasy omega-3 są bardzo cenne dla naszego organizmu. Regularne spożywanie zdrowych kwasów tłuszczowych nie tylko sprawi, że będziemy odporniejsi na wirusy, ale także zmniejszy ryzyko wystąpienia cukrzycy, miażdżycy, zawału, udaru mózgu. Spożywanie łososia oraz innych ryb jest szczególnie ważne w okresie zimowym, kiedy naturalna odporność organizmu spada, a odpowiednia ilość kwasów tłuszczowych omega-3 w diecie zwiększy prawdopodobieństwo na przetrwanie zimy bez przeziębienia. Przy zakupie najlepiej wybierać ryby dzikie, a następnie przygotować je na parze lub zapiec z dodatkiem ziół i cytryny.

Na podstawie time.com/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja