Przepisy kuchni niemieckiej: ciasto biszkoptowo-migdałowe oraz zupa dyniowo-marchwiowa
Wbrew stereotypowym opiniom kuchnia niemiecka nie sprowadza się tylko do golonki z piwem, strudlem jabłkowym czy sałatkami ziemniaczanymi. Leo Walotek-Scheidegger i Martin Pape przygotowali w "Dzień Dobry TVN" niemieckie przysmaki. W ich menu znalazła się bagietka z krabami z Morza Północnego, bułka z matiasem, ciasto cioci Eryki, smoothie z jarmużu oraz zupa dyniowo-marchwiowa
Wbrew stereotypowym opiniom kuchnia niemiecka nie sprowadza się tylko do golonki z piwem czy sałatki ziemniaczanej. Leo Walotek-Scheidegger i Martin Pape przygotowali w "Dzień Dobry TVN" niemieckie przysmaki. W ich menu znalazła się bagietka z krabami z Morza Północnego, bułka z matiasem, ciasto cioci Eryki, smoothie z jarmużu oraz zupa dyniowo-marchwiowa.
Zobaczcie przepis na ciasto biszkoptowo-migdałowe ciotki Eryki.
Składniki:
120 g masła,4 łyżki śmietany (18 proc. do sosów),120 g cukru, 150 g posiekanych migdałów, spód biszkoptowy. Przygotowanie:
Rozpuszczamy masło. Dodajemy śmietanę, a następnie cukier, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy migdały, mieszamy aż po chwili otrzymujemy równomierną masę. Masę układamy na spodzie biszkoptowym. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy około 18-20 minut - do momentu, gdy masa się zarumieni. Podajemy po ostygnięciu.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016