Przepis na pierogi z ananasa w 15 minut
W wersji na słono, czyli z mięsem, kapustą czy soczewicą albo na słodko - z truskawkami lub serem. Pomysłów na przygotowanie pierogów jest tyle, ile kucharzy. Darek Kuźniak z Crazy Chief Cooking zaproponował pierogi w niecodziennym wydaniu - pierogi z ananasa. Z tego pomysłu można korzystać przez okrągły rok. To świetny pomysł zarówno na obiad jak deser. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut.
W wersji na słono, czyli z mięsem, kapustą czy soczewicą albo na słodko - z truskawkami lub serem. Pomysłów na przygotowanie pierogów jest tyle, ile kucharzy. Darek Kuźniak z Crazy Chief Cooking zaproponował przepis na pierogi z ananasa. Z tego pomysłu można korzystać przez okrągły rok. To świetny pomysł zarówno na obiad jak deser. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut.
Składniki (dla dwóch osób):
1 żółtko, pieprz kolorowy szczypta, ananas świeży, 125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru, 6 szt. listków mięty.
Przygotowanie:
Ananasa pozbawiamy pióropusza, skóry oraz zdrewniałych elementów. Następnie ostrym nożem kroimy precyzyjne cienkie plastry. Zasada jest jedna: im cieńsze, tym lepsze (finalnie chodzi o efekt chrupkości oraz elastyczność ananasa).
Do zrobienia farszu zaopatrz się w miskę i coś do mieszania. Żółtka z cukrem połącz za pomocą "rózgi", utrzyj na jednolitą białą masę i dodaj mascarpone. Na koniec uzupełnij farsz młotkowanym pieprzem. Zamieszaj, skosztuj i wstaw do lodówki na 10 min, aby masa delikatnie stwardniała.
Na plastrach ananasa nakładamy farsz i "zlepiamy". Pierogi układamy na talerzu. Posypujemy cukrem oraz młotkowanym pieprzem (jeżeli posiadasz palnik - możesz delikatnie "opalić" pierogi z wierzchu). Do smaku oraz dekoracji użyj listków mięty.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016