WAŻNE
TERAZ

Zwrot ws. wybuchu w Rembertowie. Ewakuacja mieszkańców

Przepis na pierogi z ananasa w 15 minut

W wersji na słono, czyli z mięsem, kapustą czy soczewicą albo na słodko - z truskawkami lub serem. Pomysłów na przygotowanie pierogów jest tyle, ile kucharzy. Darek Kuźniak z Crazy Chief Cooking zaproponował pierogi w niecodziennym wydaniu - pierogi z ananasa. Z tego pomysłu można korzystać przez okrągły rok. To świetny pomysł zarówno na obiad jak deser. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut.

W wersji na słono, czyli z mięsem, kapustą czy soczewicą albo na słodko - z truskawkami lub serem. Pomysłów na przygotowanie pierogów jest tyle, ile kucharzy. Darek Kuźniak z Crazy Chief Cooking zaproponował przepis na pierogi z ananasa. Z tego pomysłu można korzystać przez okrągły rok. To świetny pomysł zarówno na obiad jak deser. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut.

Składniki (dla dwóch osób):

1 żółtko, pieprz kolorowy szczypta, ananas świeży, 125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru, 6 szt. listków mięty.

Przygotowanie:

Ananasa pozbawiamy pióropusza, skóry oraz zdrewniałych elementów. Następnie ostrym nożem kroimy precyzyjne cienkie plastry. Zasada jest jedna: im cieńsze, tym lepsze (finalnie chodzi o efekt chrupkości oraz elastyczność ananasa).

Do zrobienia farszu zaopatrz się w miskę i coś do mieszania. Żółtka z cukrem połącz za pomocą "rózgi", utrzyj na jednolitą białą masę i dodaj mascarpone. Na koniec uzupełnij farsz młotkowanym pieprzem. Zamieszaj, skosztuj i wstaw do lodówki na 10 min, aby masa delikatnie stwardniała.

Na plastrach ananasa nakładamy farsz i "zlepiamy". Pierogi układamy na talerzu. Posypujemy cukrem oraz młotkowanym pieprzem (jeżeli posiadasz palnik - możesz delikatnie "opalić" pierogi z wierzchu). Do smaku oraz dekoracji użyj listków mięty.

Źródło artykułu: LifeTube/Jaja w kuchni

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw