Przepis na pierogi z ananasa w 15 minut

W wersji na słono, czyli z mięsem, kapustą czy soczewicą albo na słodko - z truskawkami lub serem. Pomysłów na przygotowanie pierogów jest tyle, ile kucharzy. Darek Kuźniak z Crazy Chief Cooking zaproponował pierogi w niecodziennym wydaniu - pierogi z ananasa. Z tego pomysłu można korzystać przez okrągły rok. To świetny pomysł zarówno na obiad jak deser. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut.

W wersji na słono, czyli z mięsem, kapustą czy soczewicą albo na słodko - z truskawkami lub serem. Pomysłów na przygotowanie pierogów jest tyle, ile kucharzy. Darek Kuźniak z Crazy Chief Cooking zaproponował przepis na pierogi z ananasa. Z tego pomysłu można korzystać przez okrągły rok. To świetny pomysł zarówno na obiad jak deser. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut.

Składniki (dla dwóch osób):

1 żółtko, pieprz kolorowy szczypta, ananas świeży, 125 g serka mascarpone, 2 łyżki cukru, 6 szt. listków mięty.

Przygotowanie:

Ananasa pozbawiamy pióropusza, skóry oraz zdrewniałych elementów. Następnie ostrym nożem kroimy precyzyjne cienkie plastry. Zasada jest jedna: im cieńsze, tym lepsze (finalnie chodzi o efekt chrupkości oraz elastyczność ananasa).

Do zrobienia farszu zaopatrz się w miskę i coś do mieszania. Żółtka z cukrem połącz za pomocą "rózgi", utrzyj na jednolitą białą masę i dodaj mascarpone. Na koniec uzupełnij farsz młotkowanym pieprzem. Zamieszaj, skosztuj i wstaw do lodówki na 10 min, aby masa delikatnie stwardniała.

Na plastrach ananasa nakładamy farsz i "zlepiamy". Pierogi układamy na talerzu. Posypujemy cukrem oraz młotkowanym pieprzem (jeżeli posiadasz palnik - możesz delikatnie "opalić" pierogi z wierzchu). Do smaku oraz dekoracji użyj listków mięty.

Źródło artykułu: LifeTube/Jaja w kuchni
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja