Rozgrzewający krem pomarańczowo-marchwiowy

W zimowe, szare wieczory często dopada nas apatia. Jednym ze sposobów na zwalczenie chandry b będzie przygotowanie smacznych posiłków. Adam Kozanecki w kuchni „Dzień Dobry TVN” zaprezentował dania inspirowane słodkimi syropami. W jego menu pojawiły się sakiewki z drobiowym udkiem i pigwą, pomarańczowy krem rozgrzewający z marchwią, sałatka z ziemniaków oraz karnawałowy poncz. Zobaczcie przepis na pomarańczowy krem z marchwią.

W zimowe, szare wieczory często dopada nas apatia. Jednym ze sposobów na zwalczenie chandry będzie przygotowanie smacznych posiłków. Adam Kozanecki w kuchni "Dzień Dobry TVN" zaprezentował dania inspirowane słodkimi syropami. W jego menu pojawiły się sakiewki z drobiowym udkiem i pigwą, pomarańczowy krem rozgrzewający z marchwią, sałatka z ziemniaków oraz karnawałowy poncz. Zobaczcie przepis na pomarańczowy krem z marchwią.

Składniki:

1 duży ziemniak, 1 mała biała cebula, 9 marchwi, świeży korzeń imbiru, 100 ml śmietany kremówki, drobny szczypiorek, sól, pieprz, skórka z pomarańczy, syrop o smaku Imbirowym, masło klarowane, mąka pszenna, olej rzepakowy. Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy cebulę i 8 marchwi. Przygotowujemy bulion z pozostałych warzyw, dodajemy przesmażoną cebulę i marchew, na niteczce zawieszamy przewleczoną skórkę z pomarańczy, tak by łatwiej było ją wyjąć z gotowego wywaru. Doprawiamy do smaku, na tarce ścieramy świeży imbir dodajemy do zupy. Całość mieszamy. Gotowy wywar blendujemy na krem. Dekorujemy kroplami śmietanki, posiekanym szczypiorkiem. Obieraczką ścinamy 1 marchew na paski. Delikatnie solimy, obtaczamy w mące i robimy chipsy jako dodatek do zupy.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce