Jak czekolada wpływa na nasz organizm?

Przez wielu określana mianem królowej wśród słodyczy. Czekolada uważana jest za afrodyzjak lub lek na wszelkie smutki. Niestety jej konsumpcja najczęściej nie kończy się na jednej kostce, ale zachowawszy umiar możemy dostarczyć sobie nie tylko wspaniałych doznań smakowych. Ten smakołyk pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i ogólne samopoczucie.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Magiczna moc czekolady

Co się dzieje z naszym ciałem, kiedy jemy czekoladę? Przede wszystkim jej jedzenie niesie ze sobą błyskawiczną poprawę nastroju. Dzieje się tak za sprawą tłuszczu z ziaren kakaowca, który pobudza produkcję naturalnych hormonów szczęścia, czyli endorfin. Dodatkowo w jej składzie znajdują się śladowe ilości anandamidu, czyli związku psychoaktywnego, który odpowiada m.in. za przyjemność w trakcie palenia marihuany. Z kolei zawartość fenyloetyloaminy sprawia, że czujemy charakterystyczne "motyle w brzuchu" - podobne emocje, jak w przypadku zakochania.

Spożywanie kontrolowanych dawek czekolady dodaje energii. Odpowiada za to jeden z przeciwutleniaczy - epikatechina, a także kofeina i teobromina. Ponadto, korzystnie wpływa na pracę serce - naukowo dowiedziono, że jedzenie ciemnej czekolady obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału. Antyoksydanty zawarte w czekoladzie usprawniają również funkcjonowanie mózgu i wzmacniają pamięć krótkotrwałą. Dlatego w okresie wytężonej pracy umysłowej poleca się picie prawdziwego kakao.

Która czekolada jest najlepsza?

Na sklepowych półkach nie brakuje kuszących propozycji, ale najlepszym wyborem jest czekolada gorzka i dlatego jest ona najczęściej polecana. Produkt ten, w porównaniu z innymi rodzajami czekolad, zawiera największe ilości witamin, minerałów i cennych składników.

Poniżej przepis krok po kroku na pyszne, czekoladowe babeczki z delikatnym, gruszkowym kremem.

TVN Style/mp/WP Kuchnia

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości