Trwa ładowanie...
17-03-2016 09:22

Do kanapek zamiast margaryny. Przepis na zdrowe pasty

Piotr Kucharski przygotował: pastę warzywną, pastę z fasoli z czarnuszką, krem czekoladowy z awokado, a do tego roti.

d1idykg
d1idykg

Zamiast nafaszerowanych chemią miksów tłuszczowych, lepiej do kanapek wybrać pastę z warzyw. Piotr Kucharski zdradził kilka pomysłów na ten pyszny dodatek do chleba. Kucharz przygotował: pastę warzywną, pastę z fasoli z czarnuszką oraz krem czekoladowy z awokado.

Pasta z fasoli z czarnuszką

Składniki:
250 g suchej fasoli „Jaś”
2 ząbki czosnku
80-100 g oliwy z oliwek
Sok z cytryny
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki nasion czarnuszki
Sól i pieprz

Sposób przygotowania:
Fasolę namoczyć w dużej ilości wody na noc. Następnego dnia odsączyć, przełożyć do garnka, zalać wodą, gotować, aż zmięknie. Fasolę przełożyć do robota kuchennego, dolać około 100 g wody, w której się gotowała. Dolać oliwę, sok z cytryny oraz pozostałe składniki, zmiksować na gładką masę.

Pasta warzywna

Składniki:
1 duży batat
2 czerwone papryki
2 marchewki
1 kwaśne jabłko
50 g słonecznika
100 g sezamu
0,5 łyżeczki suszonego cząbru
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz

d1idykg

Sposób przygotowania:
Warzywa umyć. W skórkach ułożyć na blaszce. Skropić oliwą z oliwek, przyprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Paprykę włożyć do rondla, przykryć pokrywką i odstawić na chwile. W tym czasie obrać skórkę z batata, marchewek i jabłka. Po chwili z papryki zdjąć skórkę i drobno pokroić. Marchewki, batata i jabłko rozgnieść widelcem, dodać paprykę i wymieszać. Sezam podprażyć wolno na patelni następnie lekko rozgnieść w moździerzu, dodać do warzyw. Całość przyprawić solą, pieprzem i cząbrem. Dodać odrobinę oliwy, żeby uzyskać konsystencję pasty do smarowania.

Krem czekoladowy z awokado

Składniki:
2 dojrzałe avocado
50 g orzechów laskowych
3 łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
2-3 łyżki miodu do smaku

Sposób przygotowania:
Orzechy laskowe podprażyć w piekarniku, aż zacznie odchodzić od nich skórka. Przełożyć na ściereczkę kuchenną i mocno pocierając, zdjąć z nich skórkę. Orzechy zmiksować, dodać awokado, olej kokosowy, kakao i miód. Zmiksować na gładką pastę. Przełożyć do słoiczka, przechowywać w lodówce.

d1idykg
d1idykg
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1idykg
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj