Pieczywo z warzyw - proste i oryginalne przepisy
Wyjątkowe chlebki
Warzywa powinny być podstawą naszej diety. Zawierają mnóstwo witamin, mikroelementów i błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. W dodatku są niskokaloryczne, co nie jest bez znaczenia nawet, jeśli nie jesteśmy na diecie. Najlepsi, profesjonalni sportowcy świata jedzą warzywa na każdy posiłek, w różnych postaciach. I ta moda na zdrowe odżywianie trafia "pod strzechy". Z warzyw robimy sałatki, surówki, ba, nawet ciasta. Warto również spróbować pieczywa, przygotowywanego właśnie z warzyw.
Warzywa powinny być podstawą naszej diety. Zawierają mnóstwo witamin, mikroelementów i błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. W dodatku są niskokaloryczne, co nie jest bez znaczenia nawet, jeśli nie jesteśmy na diecie. Najlepsi, profesjonalni sportowcy świata jedzą warzywa na każdy posiłek, w różnych postaciach. I ta moda na zdrowe odżywianie trafia "pod strzechy". Z warzyw robimy sałatki, surówki, ba, nawet ciasta. Warto również spróbować pieczywa, przygotowywanego właśnie z warzyw.
Przygotowując soki warzywne pewnie nie raz zastanawialiście się nad tym, czy nie da się wykorzystać resztek po wyciskaniu marchewki, selera czy buraczków. Oczywiście jest na to sposób, czyli wypieki. W warzywnej pulpie pozostaje mnóstwo ważnych elementów - przede wszystkim błonnik, ale również, o czym warto pamiętać - białko, którego w soku warzywnym nie ma. A w dodatku praktycznie nie ma w pulpie węglowodany, gdyż zdecydowana ich większość jest w soku. Warzywne wiórki są wykorzystywane bardzo często również w diecie paleo, opartej na prostych, podstawowych produktach. Oto kilka naszych propozycji na znakomite pieczywo warzywne.