Trwa ładowanie...
16-12-2011 16:17

Co zrobić z resztkami?

Jutro znowu ten sam obiad? Niespecjalnie mamy na to ochotę. Ale co zrobić z pozostałym jedzeniem? Z resztek można przygotować naprawdę smaczne danie. Musimy tylko pamiętać, że żywność trzeba odpowiednio przechowywać, bo już dwie godziny wystarczą, by zaczęła się psuć.

Co zrobić z resztkami?Źródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d38g19n
d38g19n

Godziny przygotowań rodzinnego obiadu i… spora ilość nieskonsumowanego jedzenia. Ale nie wszystkie produkty muszą zaraz lądować w śmietniku. Z wielu z nich można przygotować zapiekanki, tosty czy zupy. Zaoszczędzi to nam czas i pieniądze. Oczywiście, aby to było możliwe, najpierw trzeba żywność odpowiednio przechować.

- Po wystygnięciu, w temperaturze pokojowej, posiłek może stać najwyżej dwie godziny. Później wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia związki i dlatego trzeba go wyrzucić. Najlepiej więc włożyć go do lodówki lub zamrozić, ale przełóżmy go do innego, czystego pojemnika. Nie schładzajmy jedzenia w garnku, w którym było gotowane – mówi Marzena Kolus, technolog żywienia. - Gotowe danie przechowujmy góra dwa dni.

Jeśli zostało nam zbyt dużo kiełbasy, sera czy makaronu łatwo przygotujemy szybkie dania.

Gotowa baza

Zupa w lodówce mogą stać najwyżej dwa dni. Po tym czasie definitywnie trzeba się z nią pożegnać, dlatego lepszym rozwiązaniem jest mrożenie.

d38g19n

- Mrozić można praktycznie wszystko, a przechowywany w ten sposób wywar z warzyw czy rosół będzie idealną bazą na kolejną zupę – mówi Marzena Kolus.

Wystarczy przecież dodać do wywaru pomidory, ryż lub makaron oraz przyprawy i zupa pomidorowa jest gotowa. Podobnie będzie w przypadku zupy ogórkowej – dorzucamy ziemniaki i starte ogórki kiszone. Tak naprawdę dodając jakiekolwiek warzywa czy przesmażony boczek, szybko otrzymamy nową potrawę.

- Mrożenie pozwala zachować praktycznie wszystkie wartości odżywcze żywności. Są tylko nieliczne wyjątki, tj. bazylia, która czernieje czy jabłko, które nie będzie już takie soczyste – dodaje technolog. - Radzę także mrozić jedzenie w małych porcjach, bo później łatwiej je ponownie wykorzystać. I co ważne, rozmrożonej żywności nie mrozimy ponownie.

Smaczne dodatki

Dodając do ryżu pokrojone w kostkę warzywa łatwo przygotujemy chińskie danie. Jeżeli pozostanie nam kurczak, następnego dnia jego kawałki wrzucamy do pizzy, spaghetti lub risotto. Z makaronów czy kasz można zrobić zapiekanki. I tutaj mamy rzeczywiście duże pole do popisu.

d38g19n

- Co tutaj dodamy, tak naprawdę zależy od pomysłu gotującego. Może to być cukinia, kalafior, cebula, marchew pomidory, pieczarki, ser. Wszystko to razem zapiekamy – proponuje technolog. - Nie zapominajmy o dodaniu ziół. One zawsze urozmaicą smak potrawy.

Łatwo jest także wykorzystać ugotowane już ziemniaki. Na drugi dzień szybko przygotujemy z nich sałatkę warzywną. Potrzebne będą np. marchew, ogórki kiszone, jajka i kukurydza. Wszystko mieszamy z majonezem i przyprawiamy do smaku. Można z nich zrobić także kopytka lub kotlety, które idealnie komponują się z ulubionymi sosami. Z ugotowanych warzyw szybko też zrobimy pożywną zupę krem, która świetnie smakuje jesienią i zimą.

Nic się nie marnuje

Również wędlinę da się wykorzystać na różne sposoby. Najprościej jest ją przesmażyć z cebulą i pieczarkami. Smakuje razem z pieczywem albo staje się idealnym farszem do zapiekanek. Podsmażone kiełbasy nadają się do gulaszu, zup, a nawet jako dodatek do sosów. Mogą być także składnikiem sałatek.

d38g19n

Jeżeli kupiliśmy zbyt dużo chleba, wystarczy wrzucić go do zamrażarki. Po kilku dniach, rozmrożony w temperaturze pokojowej, będzie nadal smakował jak świeży. Z czerstwego pieczywa łatwo przygotujemy grzanki lub tosty z masłem czosnkowym. To także dobry spód do zapiekanek. Można kromki zamoczyć w roztrzepanym jaku i usmażyć. Z pokrojonego w kawałki sera przygotujemy sos serowy, który jest świetny do zapiekanek. Wystarczy rozpuścić go w gotującym się mleku. Starty ser idealnie też komponuje się w sałatkach, a nawet w zupie. To także ważny element potraw zapiekanych. Z owoców, które straciły już swoją pierwszą świeżość można ugotować kompot. Oczywiście wykorzystujemy tylko te zdrowe okazy. Z owoców cytrusowych warto wycisnąć sok, który jest bardzo zdrowy.

just/mmch

d38g19n
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d38g19n
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj