WAŻNE
TERAZ

Kongres zdecydował. "Wielka piękna ustawa" Trumpa przyjęta

"Bake Off - Ale Ciacho": curry w kruchym cieście

Obiadowe danie w pysznym cieście. Smakuje bajecznie!

"Bake Off - Ale Ciacho": curry w kruchym cieście
Źródło zdjęć: © TVP2

W piątym odcinku "Bake Off – Ale Ciacho!" ośmioro amatorów wypieków zmierzyło się z tematem ciasta kruchego. W konkurencji technicznej uczestnicy mieli za zadanie przygotować aromatyczne curry w kruchym cieście według receptury Gosi Molskiej. Najlepiej poradziła sobie z tym przepisem Bogna Nadolska wygrywając odcinek, a z programem pożegnać musiała się Aleksandra Szajnóg. Danie to idealnie wpisze się w pomysły na jesienny obiad. Poniżej sprawdzony przepis jurorki kulinarnego show TVP2.

Składniki na nadzienie:
5 ziemniaków
1 marchew
1 spora cebula
ćwiartka kalafiora
ziarna kolendry
kumin
kurkuma
ziarna musztardowca
goździki
płatki chilli
pasta masala - wedle uznania
kawałek świeżego imbiru
2 ząbki czosnku
liście curry
ghee do smażenia
świeża kolendra
sól

*Ciasto: *
300 g mąki
150 g masła
2 gotowane żółtka
3 surowe żółtka
odrobina lodowatej wody
sól

Dodatkowo: żółtko i mleko

Sambol:
0,5 kg cebuli
0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
kawałek kory cynamonu
2 goździki
szczypta liści curry
liść pandanu
1 łyżeczka suszonych rybek Maldive Fish
szczypta płatków chilli
1 łyżeczka pasty z tamaryndu, rozpuszczonej w odrobinie wody
3 łyżki cukru brązowego
sól do smaku
olej do smażenia

Ziemniaki i marchew pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać, kalafior podzielić na małe różyczki. Przyprawy uprażyć i rozetrzeć w moździerzu. W rondlu rozgrzać ghee, wrzucić przyprawy, podprażyć, dodać cebulę. Smażyć minutę mieszając. Dodać warzywa, starty imbir, roztarty z solą czosnek i pastę masala. Podlać niewielką ilością wody, przykryć i dusić, aż warzywa będą miękkie. Wymieszać z posiekaną kolendrą. Ręcznie zagnieść ciasto, rozwałkować, ułożyć w formie, wypełnić nadzieniem i zamknąć z góry płatem ciasta w taki sposób, by nadzienie mogło odparować (można zrobić kratkę z ciasta, czy naciąć je w dowolny sposób). Posmarować żółtkiem wymieszanym z odrobiną mleka, naciąć i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni.

Przygotować sambol z cebuli: na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, kardamon, goździki, cynamon, liście curry, posiekany pandan i smażyć, aż całość lekko się zarumieni. Dodać pastę z suszonych rybek, chilli i pastę tamaryndową. Intensywnie mieszając smażyć, aż cebula będzie intensywnie brązowa (uważać, żeby nie przypalić). Przed końcem smażenia dodać cukier, karmelizować mieszając.

*Oglądaj "Bake Off - Ale Ciacho" w poniedziałek, o godz. 21:45 na kanale TVP2. Więcej o programie: http://bakeoff.tvp.pl/ *

POLECAMY RÓWNIEŻ:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów