Liście curry - właściwości i wykorzystanie w kuchni
Liście curry bardzo często mylnie utożsamiane są dostępną w naszych sklepach przyprawą o tej samej nazwie. W rzeczywistości jednak stanowią one zupełnie inny dodatek do dań. Liście curry cenione są nie tylko ze względu na swój smak i aromat, ale również lecznicze właściwości. Doskonale sprawdzają się one między innymi przy dolegliwościach żołądkowych oraz przeziębieniu. Chcesz wiedzieć więcej o liściach curry? Poznaj wszystkie sekrety skrywane przez tę przyprawę!
Spopularyzowana w Europie Zachodniej mieszanka przypraw curry w żadnym wypadku nie jest sproszkowaną wersją liści curry. Co więcej – te drugie najczęściej wcale nie wchodzą w skład przyprawowej kompozycji o charakterystycznym żółtym kolorze. Liście curry od wieków wykorzystuje się w całych Indiach do urozmaicenia różnych potraw. Zarówno świeże, jak i wysuszone doskonale komponują się z tradycyjnymi dla tego regionu specjałami. Oprócz tego liście curry wykazują korzystne dla naszego zdrowia właściwości.
Liście curry – opis ogólny
Liść curry (spotyka się także spolszczoną pisownię kari) to tak naprawdę liść bergery koenigii – rośliny z rodziny rutowatych, porastającej tereny południowej i wschodniej Azji. Uprawy krzewu spotkać można również w Kalifornii oraz na Florydzie. Bergera koenigii osiąga wysokość kilku metrów (od 4 do 6), a pień rośliny w obwodzie mierzy nie więcej niż 40 centymetrów. Liście krzewu nie są jedyną jego jadalną częścią. Do spożycia nadają się również owoce rośliny, choć ze względu na ich specyficzny smak, rzadko znajdują one zastosowanie w kuchni. Sam liść curry jest niezwykle aromatyczny – jego zapach określa się jako ciepły, mocny z delikatną cytrynową nutką. Obecnie w sklepach przyprawę można zakupić w wysuszonej formie. W Indiach natomiast wykorzystuje się również świeże listki, które cechują się mocniejszym smakiem oraz aromatem.
Zastosowanie liści curry w kuchni
Ze względu na rodowód przyprawy, liście curry idealnie komponują się przede wszystkim z potrawami południowej Azji. Z pewnością nie powinno ich zabraknąć w różnego rodzaju sosach curry, które serwuje się w połączeniu z drobiem, rybami, serami, czy chociażby baraniną. Ususzone liście warto również dodać do przypominających zupy potraw określanych dalami. Do ich przygotowania wykorzystuje się przede wszystkim warzywa strączkowe, takie jak chociażby groch, fasola i soczewica. W indyjskiej tradycji kulinarnej rozróżnić można ponad 60 rodzajów dali, które podawać można jako główny posiłek wraz z ryżem lub pieczywem. Liście curry powinny również znaleźć się w tradycyjnych samosach (hinduska przekąska w formie trójkątnego pierożka), nadzieniach dosai czy też sambarach. Przyprawa dobrze nada również orientalnego charakteru różnym sosom i dressingom na bazie jogurtu lub śmietany. Wyjątkowy
aromat liści curry skutecznie maskuje nieprzyjemny zapach ryb. Oczywiście nic nie stoi także na przeszkodzie, by zmielone, a wcześniej wysuszone liście curry, stanowiły jeden ze składników własnych mieszanek przypraw.
Do czego dodać liście curry?
• Curry z kurczakiem
• Sałatka curry
• Curry z indyka
• Dal z czerwonej soczewicy
• Zupa curry
• Samosa
• Masło ghee
• Chutney
Lecznicze właściwości liści curry
Jak wiele innych przypraw, liście curry wykazują także pewne lecznicze właściwości. Stanowią one bogate źródło witaminy A, wapnia, fosforu, błonnika, żelaza oraz witaminy C. Świeże liście bergery koenigii posiadają także około 2% olejków eterycznych. Od wieków hindusi używają przyprawy między innymi do poprawy odporności oraz ogólnego wzmocnienia organizmu. W medycynie tradycyjnej liście curry cenione są za działanie rozgrzewające, które może nam pomóc w trakcie przeziębień, a także za dobry wpływ na pracę układu pokarmowego. Przyprawa wspomaga trawienie, zatrzymuje biegunki, a napar z liści skutecznie zwalcza uciążliwe wymioty. Oprócz tego bergerę koenigii stosuje się przy problemach z krążeniem krwi, bólach nerkowych oraz dolegliwościach menstruacyjnych. Niektóre badania wykazują także, że liście curry skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu.
Czy wiesz, że…?
Liście curry znalazły się w Europie dzięki Brytyjczykom. To właśnie oni nadali przyprawie określenie curry, nawiązując do charakterystycznego sosu, do którego dodawane był ten egzotyczny produkt.
W języku hindi liście curry określane są jako kari patta. Nazwa ta wywodzi się z tamilskiego słowa kar-ivep-illai, które oznacza liście czarnego nimu.
Wojciech Chentkiewicz